Хохма тижня - "визволення України"

27 жовтня 2013, 11:34
Власник сторінки
журналіст
0
325

Смішна реклама

"Не дадим переписать историю!" - одне з гасел на сьогоднішній пенсіонерсько-школярській мітинговій імпрезі Партії регіонів і на нав'язливій рекламі по радіо.

Все це виглядає як хохма. І то з кількох причин.

Річ навіть не в тому, що один окупаційний режим змінив другий, а солдата не питали, чи хоче він когось "визволяти" чи ні (занадто велика кількість запитань на цю тему могла обернутися "десятьма роками без права переписки"). І не в тому, що, як співав Андрій Макаревич (правда, з іншого приводу) "От ненужных побед остается усталость, если завтрашний день не сулит ничего" (а так власне і сталося і так є).

Головне, як на мене те, що, як виявилося, цей день, абсолютно штучно притягнутий за вуха і благословенний підписом екс-гаранта Ющенка, зараз абсолютно нікому не потрібний. Крім хіба що Партії регіонів, яка звикла одноразово або кількаразово використовувати що колишніх червоних ветеранів, що школярів, які війну знають лише по Call of Duty, що членів фан-клубу партії "Свобода". Саме "регіонська" реклама чергової річниці "освобождения" висить по всьому Києву. І більше нічия. Навіть комунякам в компанії з "Українським вибором" зараз не до того - ті більше зі своїм референдумом носяться, котрий їм все одно не вдасться провести.

Друге. Історія вже давно переписана. В тому числі і тієї війни, котра в силу якогось непорозуміння все ще у декого в уряді значиться як "велика вітчизняна", викликаючи недоуміння і сміх західних туристів, котрі наважуються відвідати один музейчик під "пам'ятником групі Iron Maiden" у Києві.

Історія, як наука, зрештою доти й лишається наукою, доки її переписують. І буде переписуватися ще не один раз. Точніше - переосмислюватися. В умовах відкритого інформаційного простору бути інакше й не може. Благо, окрім західних досліджень на тему радянсько-німецької війни за останні 25 років, ще з часів "перестройки" з'явилося багато серйозних робіт, котрі не вписуються в пропагандистські стереотипи. І люди можуть вибирати між тим, чим їх годують в школах і тим, що пишуть дослідники в усьому світі, і сприймати різні версії з різних боків. 

А для того, щоб "не дати переписати", треба зробити знову закритий інформаційний простір. Цього вже не вийде.

А ветерани (якщо іще хтось залишився. хто насправді воював, а не "танки гриз і на міни пригав")? А їм краще підняти пенсії разів у десять за рахунок "Сім'ї", залишити їх у спокої і не смикати зайвий раз по "нарочитим дням". Ну, хіба що аби спогади записати.    

   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.