ЗА ДЕМОКРАТІЮ!

13 листопада 2013, 11:00
Власник сторінки
физик, социолог
0
167
ЗА ДЕМОКРАТІЮ!

З ДІАЛОГІВ

Юрий Романенко: «А что демократия это священная корова или что»?

Dmitry Manuilsky: «Где реализована система, в которой демос влияет на принятие управленческих решений? реализует возможность непосредственно отменить указ, изменить закон, наказать преступника? На принятие этих решений, особенно в масштабе государства, влияет очень узкая элитарная прослойка, при любой форме государственного устройства. Зачем эти сказки про демократию? Утешать низведенное до уровня рабов население? Может, и целесообразно. Но здесь это ниочем».

 

Прибічникам тоталітаризму і панування жменьки людей повідомляю, що для народу його влада об'єктивно - "священная корова", бо тільки маючи її народ стає здатним захистити себе від свавілля можновладців.

Влада уособлюється і виявляє себе у владних повноваженнях, яких може бути більше або менше і вони можуть здійснюватись народом безпосередньо (через референдум) або опосередковано (через депутатів), а кількісною характеристикою всіх цих аспектів є ступінь демократизму: більшій кількості владних повноважень і більшій кількості тих з них, які здійснюються безпосередньо,  відповідає більший ступінь демократизму.

З огляду на ці визначення маємо все необхідне і достатнє, аби  стверджувати, що магістральним напрямком розвитку людства від рабовласництва й по цей день є демократизація = розгортання демократії = передача владних повноважень від можновладців до народу = збільшення ступеню демократизму. Більш того, сьогоднішні знання людства, дозволяють стверджувати, що магістральний напрямок розвитку людства не зміниться до максимально можливої в суспільстві свободи кожного з його членів.

Окремо варто сказати про людей з чорно-білим баченням суспільних явищ. Ці люди не бачать відтінків і кольорів у суспільних явищах. Тому для них ці явища характеризуються не кількісно, а лише наявністю або відсутністю. Для таких людей, зокрема, і демократія або є, або її не має. Це саме вони  можуть питати, - "Зачем эти сказки про демократию?", - і безпідставно стверджувати, що "здесь это ниочем". Хоча, враховуючи магістральний напрямок розвитку людства, правильним могло б бути лише зауваження про забігання наперед, про передчасність пропозиції демократизму певного ступеню, але лише саме життя зможе показати справедливість такого зауваження.

Про управлінські рішення. До таких належать рішення про прийом і звільнення з роботи та контроль діяльності найнятих на роботу. Тож, з урахуванням кількісних характеристик демократії, маємо всі підстави для відповіді на питання, - "Где реализована система, в которой демос влияет на принятие управленческих решений?": "В багатьох країнах".

Тож, не шановні пани над народом, не бійтеся демократії, а готуйтеся до її неминучого безмежного розгортання, за яким не існуватимуть не "суспільні еліти", не пани над народом!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.