Гурту Буття 10 років

07 грудня 2010, 19:48
Власник сторінки
інженер
0
17
Гурту Буття 10 років

Гурту Буття 10 років

Гурт автентичної музики Буття створено у 2000 р. Виконувані твори записані членами ансамблю у фольклорних експедиціях. Понад 10 років експедиційної діяльності дозволило учасникам обстежити близько 300 сіл з Київщини, Черкащини, Вінниччини, Полтавщини, Сумщини, Чернігівщини, Харківщини, Полісся, Поділля, Бойківщини, Гуцульщини та Закарпаття. Назва ансамблю походить від першого слова в ряду синонімів: буття, існування, матерія, природа, що на противагу небуттю є образом життя.
Родоначальником Буття можна вважати Дениса Бута, який грав на скрипці, гітарі, мандоліні, гармошці. В 30-і роки минулого століття він завідував сільським клубом. При клубі хор, ансамбль народних інструментів та народний театр, котрий ставив Наталку полтавку, Москаль чарівник та інші класичні вистави.
Батьківські традиції продовжив син Андрій. Він грав у багатьох естрадних та народних колективах в т.ч. в Троїстих музиках Василя Попадюка, фольклорно-етнографічному ансамблі Калина, академічному ансамблі народної музики Дніпро. Побував на гастролях у багатьох країнах бувшого союзу і світу.
В етногурті Буття сімейні музичні традиції продовжує Василь Денисович, його син Олег, донька Оксана та невістка Настя. Спочатку це був колядницький гурт, який багато років поспіль відроджував різдв’яно-новорічні обряди.
Днем народження гурту вважається виступ на фестивалі Світовид, на якому гурт представляв традицію акапельного багатоголосого співу. Цьому передувала робота в фольклорних експедиціях, вивчення особливостей народної постановки голосу, розшифрування і відтворення фольклорних записів.
Пізніше гурт опанував гру на музичних інструментах. Становленню колективу допомогли регулярні виступи на Андріївському узвозі.
Ансамбль має власну школу побутового українського танцю. Кожного вівторка проводяться майстер-класи для молоді, де вивчаються танці, танки, ігри.
Гурт Буття освоїв повний весільний обрядовий цикл. Люди в Києві і Фастові, Рівному і Харкові, Львові і Білій Церкві, Кам’янець- Подільському і Лубнах, Житомирі і Черкасах та інших містах і селах, де ансамбль проводив весілля, мали змогу зануритись у чарівний світ української обрядовості.
Тут доречно згадати ще про одного учасника Буття – Бут Ганну Павлівну. Вона і весілля може провести, а ще вона майстер з обрядового печива. Її часто запрошують проводити майстер-класи з випічки караваїв, шишок, жайворонків, покрівок, калити тощо.
А ще Буття часом проводить майстер-класи з виплітання Дідуха, вив’язування жіночих головних уборів, плетення крайок, віночків тощо. Навіть у Польщу запрошували керівників Буття Олега і Оксану проводити майстер-класи по співу.
В етноклубі музею Івана Гончара (м. Київ, вул. Лаврська, 29) відбулися вечорниці, присвячені ювілею київського фольклорного гурту Буття. У невимушеному поєднанні та автентичному звучанні були представлені всі напрямки діяльності гурту: веселі інструментальні награвання, ліричні протяжні пісні, інтерактивний показ фрагментів обрядів, презентація нових проектів, майстер-клас з українських танців, що занурили гостей у атмосферу народного свята. Також були запрошені провідні фольклорні колективи – друзі та колеги Буття.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: музика,свято,ювілей,обряди,презентація,Танці,вечорниці,пісні,ігри,cheap louis vuitton
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.