Про реалії та перспективи місцевих податків в Чернігові

13 квітня 2011, 13:41
Власник сторінки
журналіст
0
20
Про реалії та перспективи місцевих податків в Чернігові

Про реалії та перспективи місцевих податків в Чернігові

Механізми збору місцевих податків та зборів після ухвалення нового Податкового кодексу не виписані належним чинним та потребують доопрацювання. Такої думки дійшли учасники круглого столу Місцеві податки у м. Чернігові: реалії та перспективи, що відбувся 12 квітня та був присвячений результатам громадського моніторингу у сфері збору за місця для паркування транспортних засобів і туристичного збору.

За участю представників влади, місцевих експертів та громадських діячів відбулося обговорення ситуації, що склалась у сфері місцевих податків після прийняття Податкового кодексу.

Участь в заході взяли заступник Чернігівського міського голови Віктор Бистров, заступник начальника КП Парковка і ринок Валентин Малий, депутати Чернігівської міської ради Олег Мороз та В’ячеслав Лебідь, представники готельного бізнесу, експерти та громадські діячі.

Круглий стіл відбувся в рамках реалізації проекту «Громадський моніторинг бюджетної політики в сфері застосування місцевих податків у м. Чернігові» , що реалізується Чернігівським освітнім центром Ініціатива і Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень.

Під час круглого столу були презентовані громадські експертні висновки щодо проведення в місті Чернігові збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору.

По словам експерта Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Максима Забаштанського в результаті досліджень було з’ясовано, що при видимій заповнюваності парковочних місць на 13 % згідно норм нового податкового кодексу КП Парковка і ринок має працювати в збиток. Тому необхідно зробити низку заходів щодо збільшення користувачів парковками.

Що стосується туристичного збору, який стягується з підприємств, що надають послуги поселення в м.Чернігові, то тут є проблема врахування всіх податкових агентів. Оскільки зараз туристичний збір платять тільки готелі, але залишається велика категорія підприємців, які здають квартири щодобово і не платять туристичного збору.

По словам заступника чернігівського міського голови Віктора Бистрота, за перший квартал 2011 року від парковки надійшло в міський бюджет 13 тисяч гривень, а вже за другий квартал 53 тисячі гривень.

Водночас заступник міського голови наголосив, що КП Парквка і ринок зі зміною правил оплати збору за місця для паркування транспортних засобів відмовилися від двох територій – біля вокзалу та магазину Янтар. Оскілки, по словам представників комунального підприємства, їм стало не вигідно працювати на цих територіях.

Сьогодні вартість парковки становить 5 гривень, водночас собівартість надання такої послуги складає 5,7 грн.,- повідомив Віктор Бистров. Водночас в Чернігові відсутні правила паркування, і взагалі відсутня нормативно-правова база для регламентації паркування та покарання тих, хто відмовляється платити, - підкреслив заступник міського голови.

Представник КП Парковка і ринок Валентин Малий запевнив присутніх в тому, що планові показник, які стоять перед підприємством, щодо надходжень від паркування, а це 260 тисяч грн., буде виконано.

Депутат Чернігівської міської ради В’ячеслав Лебідь наголосив, що хоча податки за місця для паркування та туристичний збір дають невеликі кошти в місцевий бюджет в порівнянні з іншими статтями надходжень, в період кризи необхідно робити все необхідне, щоб забезпечити ці платежі.

Інший депутат міськради Олег Мороз зупинився на проблематиці туристичного збору. По словам депутата, наприклад, немає чіткого визначення кого вважати туристом, податкова служба не веде облік всіх квартироздавачів, які мали б платити цей збір.

Не втішні показники дав Олег Мороз для підприємства Парковка і ринок. "П’ять гривень за паркування – це дорого для чернігівців. Тому заповнюваність буде низькою. Платити будуть хіба білоруси, які до нас приїжджають. Якщо нічого не зміниться, то через півроку комунальне підприємство відмовиться від цього виду діяльності", - прогнозує депутат.

Підсумком круглого столу стало підписання резолюції з рекомендаціями до Чернігівської міської ради та ДПІ в м.Чернігові. Нижче наводимо текст резолюції.


Резолюція круглого столу

Місцеві податки у м. Чернігові: реалії та перспективи

12 квітня 2011 р. м. Чернігів

Учасники круглого столу:

- усвідомлюють наявність проблем у сфері оподаткування, обумовлених введенням в дію Податкового кодексу;
- висловлюють занепокоєння у зв’язку зі зменшенням ролі місцевих податків та зборів у наповненні доходної частини місцевих бюджетів;
- констатують недостатній рівень обізнаності платників податків зі змінами, які впроваджені з 2011 року;
- відзначають необхідність активізації органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо покращення бюджетної політики у м. Чернігові.

Пропонують:

За підсумками обговорення результатів громадського моніторингу у сфері збору за місця для паркування транспортних засобів і туристичного збору відповідальним органам влади вжити наступних заходів:

- виконати вимоги регуляторного законодавства та забезпечити проведення визначених правових процедур з метою економічного обґрунтування рішення Чернігівської міської ради Про місцеві податки та збори;
- провести додаткові дослідження з визначення оптимальності встановлених ставок місцевих зборів та виявлення резервів збільшення надходжень до міського бюджету від збору за місця для паркування транспортних засобів і туристичного збору;
- переглянути та внести зміни до рішення Чернігівської міської ради Про міський бюджет на 2011 рік в частині коригування розмірів надходжень від збору за місця для паркування транспортних засобів і туристичного збору;
- провести інформаційну кампанію, спрямовану на забезпечення стовідсоткового використання земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів;
- покращити технічне облаштування, благоустрій платних паркувальних майданчиків, якість послуг та забезпечити інформування користувачів щодо умов їх надання;
- провести роз’яснювальну роботу для податкових агентів щодо механізму справляння туристичного збору з метою забезпечення повноти його сплати, встановлення точної кількості податкових агентів та платників збору у кожного податкового агента;
- забезпечити цільове спрямування коштів, що надійшли до міського бюджету від туристичного збору на стимулювання підвищення туристичної наповнюваності міста та розвиток туристичної інфраструктури;
- розробка Положення про правила паркування на території м.Чернігова;
- передання земельних ділянок для здійснення цілодобової парковки суб’єктам підприємницької діяльності за умови їх сплати до міського бюджету збору за місця для паркування.

Джерело: прес-служба Чернігівського освітнього центру "Ініціатива"

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: налоги,Чернигов,парковка,исследование,Налоговый кодекс Украины 2010,местные власти,местные налоги,местные сборы,туристический сбор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.