Соколівка. Прагматична романтика

27 квітня 2011, 12:22
Власник сторінки
Работал юристом, журналистом в региональной прессе, руководителем рекламного агентства, менеджером издательского холдинга, генер
0
85
Соколівка. Прагматична романтика

Однією з найцікавіших пам’яток Вінниччини є панський маєток у селі Соколівка, що сховалось у крижопільському бездоріжжі.

Однією з найцікавіших пам’яток Вінниччини є панський маєток у селі Соколівка, що сховалось у крижопільському бездоріжжі. Точніше не сам маєток, а його брама. З кованими решітками, бійницями, караульними нішами та шатровим дахом з флюгером.

Свій перший маєток Фелікс Бжозовський збудував у Соколівці на початку XVIII сторіччя. Скромний будинок згорів у 1811-му. Нову класичну садибу звели у 1820-му. Одноповерхова прямокутна будівля прикрашена хіба що портиком з чотирма тосканськими колонами.

В усьому іншому "палац" нагадував сільський клуб, жодним чином не натякаючи на величезні статки магнатів. А статки були - Бжозовським належали величезні наділи на Крижопільщині. З початком індустріальної ери багатство родини приросло численними промисловими підприємствами, в першу чергу - цукровими.

За деякий час скупердяйська хата все ж стала малою для сімейства. Новий господар, Кароль Бжозовський, добудовує ліворуч двоповерхову прямокутну споруду. Назвати її палацом язик теж не дуже повертається. Зрештою пишуть, що зовнішній аскетизм дещо контрастував з гарними інтер’єрами. Дорога паркетна підлога, кришталеві люстри, непрості шпалери. Господарі пишалися непоганою колекцією живопису, бібліотекою.

Садибу оточував англійський парк, що спускався до поєднаних між собою ставків. Англійський - тобто нерегулярний, пейзажний, максимально наближений до первісно природнього вигляду. Алеї парку прикрашали скульптури, деякі з яких були привезені господарями з Європи. На деяких галявинах, край води та на острівці стояли альтанки. Одна з них збереглася на пагорбі, неподалік від місцевої церкви.

Оточував маєток доволі солідний мур. Головна в’їзна брама, з якої й почалася ця розповідь, і сьогодні справляє враження, непропорційне до так би мовити палацу.

Втім, прагматичні Бжозовські переймалися не стільки маєтностями, скільки господаркою. Аби мати добрих робітників, магнати звільнили своїх селян від кріпацтва задовго до 1861-го. Кожна ферма - фільварок - доукомплектовувалась аптекою та фельдшерським пунктом.
Врожаї Південним Бугом возили аж до Одеси. Певно того на місцевих парканах так популярна морська тематика. Цукровий завод діє до наших днів.

Неушкодженим маєток залишався аж до 1920-го чи навіть 22-го років. Ну а потім - самі розумієте. Нині тут школа-інтернат.

Соколівка - село Крижопільського району Вінницької області. Проїзд від Києва - 340 км (біля 4,5 годин дороги), від Вінниці - 116 км. Найкраща дорога - від села Жабокрич. Маєток розташований у центрі Соколівки, дорогою ліворуч від цукрозаводу.

Ця та інші подорожі на моєму блозі: http://mr-brut.livejournal.com/539075.html

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: туризм,Винницкая область,подорожі,вінниччина,палаци
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.