Експертне обговорення результатів діяльності органів влади щодо екологічної політики Чернігова

05 липня 2011, 08:25
Власник сторінки
журналіст
0
26
Експертне обговорення результатів діяльності органів влади щодо екологічної політики Чернігова

Експертне обговорення результатів діяльності органів влади щодо екологічної політики Чернігова

В експертному клубу "Чиста політика" відбулось експертне обговорення результатів громадської експертизи та експертного опитування стосовно діяльності органів місцевої влади з оздоровлення р. Стрижень.

Представниками Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень було представлено результати аналітичної роботи «Аналіз екологічної політики м. Чернігова щодо вирішення проблеми р. Стрижень» та «Звіт за результатами проведення глибинних інтерв’ю щодо оцінки здійснення екологічної політики в м. Чернігові», які підготовлено в рамках реалізації проекту «Екологічна політика м. Чернігова: вирішення проблеми забруднення р. Стрижень» в рамках проекту «Розвиток громадянського суспільства», що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

За словами віце-президента Поліського фонду Юрія Вдовенка, аналіз екологічної політики Чернігівської міської ради щодо поліпшення стану р. Стрижень засвідчує наявність правової, організаційної, фінансової та інформаційної складових загального механізму вирішення проблеми. Водночас організаційний механізм характеризується відсутністю таких складових як моніторинг, оцінка, контроль та звітування, а інформаційна складова не має системного характеру. Загалом за період 2006-2010 роки аналіз політики міської влади в екологічній сфері щодо поліпшення стану р.Стрижень засвідчує нерівномірність здійснюваних заходів (пік активності припадає на 2010 рік), порушення визначених термінів виконання робіт, незабезпечення запланованих обсягів фінансування та недостатнє інформування громади про здійснювану діяльність.

Аналіз глибинних інтерв’ю експертів, представлений начальником аналітичного департаменту Поліського фонду Євгенієм Романенком, показав, що проблема очищення р. Стрижень є одною з пріоритетних для Чернігова. Для її вирішення експерти вважають за доцільне: зупинити потрапляння до річки зливних та каналізаційних стоків; заборонити будівництво у водоохоронній зоні; облаштувати берегову смугу; покращити екологічну культуру населення міста. При цьому у фінансуванні заходів з оздоровлення р. Стрижень доцільно застосовувати консолідованих підхід – використовувати кошти бюджетів всіх рівнів: міського, обласного та державного. Використання коштів приватних інвесторів, на думку експертів, можливе лише у формі меценатства. Важливим елементом підвищення ефективності розробки і реалізації заходів з оздоровлення р. Стрижень має стати прозорість процедур. Застосування цього інструменту на стадії розробки дозволить забезпечити легітимність проектних дій з боку територіальної громади, а впровадження громадського контролю за ходом виконання екологічних програм, зокрема, проведенням тендерних процедур, сприятиме їх ефективній реалізації.

Під час обговорення результатів досліджень представники органів влади та екологічної інспекції, журналісти і фахівці оцінили як достатній перелік запланованих робіт з оздоровлення р. Стрижень, який визначено у Техніко-економічному обґрунтуванні проекту «Поліпшення екологічного стану річки Стрижень в місті Чернігові». Однією з головних перешкод в його реалізації названо відсутність належного фінансування. Також на думку експертів поліпшення стану р. Стрижень неможливе без підвищення рівня екологічної культури мешканців міста та запровадження жорсткого екологічного контролю. Результати проекту «Аналіз екологічної політики м. Чернігова щодо вирішення проблеми р.Стрижень» будуть узагальнені у спеціальному номері журналу «Поліська аналітика» та поширені у місцевих засобах масової інформації.

Джерело: Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: весна,Чернигов,эксперты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.