Жнива та весілля у найкращих українських традиціях

08 серпня 2011, 15:37
Власник сторінки
0
38
Жнива та весілля у найкращих українських традиціях

Жнива та весілля у найкращих українських традиціях

5-7 серпня, у Музеї національної архітектури та побуту "Пирогово" проходив другий міжнародний етнографічний фестиваль Жнива-2011. "Наша мета, - каже головний організатор фестивалю Данило Данилейко, - це відродження традиції жнив,яка майже загублена в Україні".

За час свого існування фестиваль зібрав безліч прихильників. Та не залишає він байдужими і випадкових гостей свята. З ранку до ночі на фестивалі тривали справжні народні гуляння. Навколо, куди не глянь, майже всі у народному вбранні, всі розслабляються та відпочивають. І навіть якби Ви дуже захотіли, навряд чи Вам вдалося б занудьгувати, адже програма фестивалю надзвичайно насичена! На полі можна було побачити жнива по-українськи, із відповідними обрядами та жнивними піснями у виконанні гуртів із різних регіонів України, а також із Польщі та Росії. Можна було спостерігати, як зерно обробляється на току, як перемелюється на борошно на жорнах, побачити як встановлюється Сніп - символ родючості, багатства.

Всі три дні із ранку до вечора працював дитячий куток, де для малечі проводились майстер-класи, народні ігри, танці - загалом все, аби не дати дітям нудьгувати та, разом з тим, передати народні традиції. Дорослі ж могли в цей час послухати спів справжніх кобзарів біля церкви чи наукові лекції істориків, етнографів, антропологів і не тільки, побувати на майстер-класах з народних ремесел, як то гончарство, ковальство та інші, відвідати майстер-клас із співу колискових та забавлянок, скупитися на виставці-ярмарці та переглянути українські та світові етнографічні фільми, де немає сюжету, немає закадрового голосу, а є тільки документальна зйомка традиційного життя українців.

Та на другий і третій день розпочалось свято, яке привернуло до себе увагу всіх гостей фестивалю - це справжнє українське весілля, яке не було постановочним - молоді справді одружувались. Наслідуючи всі обряди традиційного українського весілля, від приготування обрядових хлібів та дівич-вечора до збирання посагу, викупу молодої та обряду "Комори". Два дні слідом за молодими ходили всі охочі побачити, як, виконуючи всі традиційні дійства вони одружаться.

А щовечора, впродовж трьох днів лунала гучна музика: у перший день це було Етно-Диско, у другий - Етно-Джем, а на третій день для всіх грали весільні музики. Спостерігаючи за гостями фестивалю помітно було, що багато людей приїхали до нас із інших країн. Та всі поділяли веселий настрій фестивалю, святкова атмосфера безумовно захоплювала і залишала свій відбиток у вигляді веселої усмішки на обличчі. Так наприклад, помічені були жінки-мусульманки, які, хоча і мали бути з покритою головою, та все ж підтримали свято, вдягнувши поверх хусток червоні вінки. Фестиваль "Жнива 2011. Весілля" став однією із найгарячіших культурних подій, що прогриміла під пекучим серпневим сонцем України. Не забудемо і про девіз фестивалю, в якому так коротко і так влучно сформульовано те, що відчуваєш, потрапляючи на нього: "Вдягай традиційне! Слухай автентичне! Будь особливим! Тільки справжнє!!!" .

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: Киев,отдых,фестиваль,праздник,культура,Пирогово,чёрный юмор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.