Недостатня відкритість влади та незаангажованість громади в корені проблеми річки Стрижень

26 вересня 2011, 12:12
Власник сторінки
журналіст
0
23
Недостатня відкритість влади та незаангажованість громади в корені проблеми річки Стрижень

Недостатня відкритість влади та незаангажованість громади в корені проблеми річки Стрижень

20 вересня в експертному клубу "Чиста політика" відбулась прес-конференція, присвячена завершенню проекту "Екологічна політика м. Чернігова: вирішення проблеми забруднення р. Стрижень", який реалізований Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень. Проект передбачав оцінку відповідних положень місцевих програмних документів в сфері екології, дій місцевої влади щодо їх реалізації та розробку рекомендацій щодо подальшого оздоровлення р. Стрижень. В рамках проекту проведено громадську експертизу місцевих програм щодо реалізації екологічної політики у м. Чернігові, зокрема очищення р. Стрижень, на основі офіційних запитів, контент-аналізу, глибинних інтерв’ю та експертних обговорень. В якості експертів залучались фахівці місцевих органів виконавчої влади, науковці, представники громадських організації та ЗМІ.

За словами керівника проекту Максима Корявця, забруднення р. Стрижень є однією з найболючіших екологічних проблем Чернігова. Дослідження, проведені Поліським фондом, засвідчують, що питання екології є п’ятим у рейтингу місцевих проблем і турбує 18% чернігівців, а безпосередньо проблема очищення р. Стрижень – 12,4%. Її вирішення, на думку експертів, має передбачати припинення потрапляння до річки зливних та каналізаційних стоків, заборону будівництва у водоохоронній зоні, облаштування берегової смуги та підвищення екологічної культури населення міста.

Основним документом, яким керується міська влада при розробці програм та заходів з оздоровлення р. Стрижень, є Техніко-економічне обґрунтування проекту "Поліпшення екологічного стану річки Стрижень в місті Чернігові". Як відзначив віце-президент Поліського фонду Юрій Вдовенко, експерти в цілому позитивно оцінюють склад та зміст заходів ТЕО та висловлюють думку про їх достатність для оздоровлення Стрижня.

Водночас існує низка проблем щодо реалізації поточних програм. По-перше, це нерівномірність здійснюваних заходів та порушення визначених термінів виконання робіт, що є наслідком незабезпечення запланованих обсягів фінансування. По-друге, недостатнє інформування громади про здійснювану діяльність, одним із наслідків чого стала критична реакція Громадської ради при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області на початок робіт у 2010 році.

На думку експертів, з метою підвищення ефективності екологічної політики з оздоровлення р. Стрижень необхідно:

  • запровадити систему моніторингу, оцінки та контролю реалізації програмних положень та окремих заходів;
  • оприлюднити у відкритому доступі документи стосовно поліпшення екологічного стану р. Стрижень, якими у своїй діяльності керується Чернігівська міська рада;
  • провести публічне звітування відповідальними виконавцями щодо здійснених заходів та їх фінансування;
  • зміцнити співробітництво з громадськими організаціями в процесі вирішення проблеми, прийняття проблемоорієнтованих регулятивних актів, проведення стратегічного планування та оцінки;
  • підвищити рівень екологічної культури мешканців міста та запровадити жорсткий екологічний контроль.

Результати та рекомендації, напрацьовані під час виконання проекту, узагальнені у черговому номері журналу "Поліська аналітика". Проект "Екологічна політика м. Чернігова: вирішення проблеми забруднення р. Стрижень", реалізовано Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень в рамках проекту "Розвиток громадянського суспільства", що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: Украина,экология,природа,река,Чернигов,бесплатно,bezlimita.net,DVDRip
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.