На відміну від афганців, молодь побувала в Верховній Раді

07 грудня 2011, 14:24
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
11
На відміну від афганців, молодь побувала в Верховній Раді

На відміну від афганців, молодь побувала в Верховній Раді

Сьогодні в Україні склалася парадоксальна ситуація, коли молодь фактично кинута напризволяще. З часу ліквідації Міністерства в справах сім’ї, молоді та спорту державна влада, яку уособлює Партія Регіонів, не спромоглася створити орган, який би розробляв напрямки молодіжної політики. Такий стан речей можна пояснити лише байдужістю влади до проблем молоді. Хоча це може бути далекоглядний хід, оскільки розвинена, освічена молодь завжди критично оцінює діяльність державних мужів і не раз ставала на вістрі революційних подій. Але, попри стереотипність суджень в суспільстві про інертність і байдужість молодого покоління, всі спроби зробити з української молоді сіру масу приречені на провал. Допитливий юний розум активно всотує знання та інформацію, тому молодь є найбільш модерновим прошарком населення України і все активніше бере участь в громадському житті.

Теплого, як на грудень, дня до Києва з’їхалося сто юнаків та дівчат з усіх регіонів України. Ця молодь пройшла жорсткий конкурсний відбір для того, щоб взяти участь у „Школі молодого політика”, яку організувала ВГО „Молодий Народний Рух”. В рамках цієї школи мали відбутися зустрічі з політичними діячами, проведені лекції з основ політичної системи України та державної влади. Закріпити отримані знання молоді люди мали в практичних заняттях, які моделювали вибори в нашій країні.

Відкриваючи „Школу” голова ВГО „МНР” Іван Крулько сказав: «Ми маємо гарну традицію - на початку грудня проводити «Школу молодого політика». Ми поговоримо з вами про державну владу, про те, наскільки вона ефективна і як нам разом її вдосконалити.»

Після формального відкриття «Школи» одразу ж почалися теоретичні заняття. І одразу ж молоді люди відчули наскільки серйозними будуть отримані ними знання, оскільки першим лектором член Римського клубу, Світової академії мистецтва та науки, Міжнародної академії менеджменту, консультант держав та міжнародних компаній, радник першого Президента України, чотирьох голів Верховної Ради та трьох Прем’єр-міністрів Богдан Гаврилишин.

Богдан Дмитрович відверто розказав про свої поневіряння в дитячі і юнацькі роки, про перші кроки до успіху і своє бачення майбутнього України. Окремо Гаврилишин визначив роль молоді і її вплив на реформи в країні.

«Нині економічний, соціальний, політичний стан України жахливий. Україна потребує реформ і трансформації, тобто змін на основі ринкової економіки й демократичних цінностей. Люди, які тепер при владі, і ті, котрі за кілька років будуть при владі, хто б вони не були, не зможуть такої трансформації провести. Але люди у віці від 18 чи 20 років і до 35 років – це вже інші люди, це нові люди. Вони мають уявлення про демократію, вони на рівних спілкуються з однолітками і вивчають іноземні мови. Молоді українці користуються сучасними методами праці й активно використовують переваги електронних комунікацій. Трансформована країна, на мою думку, має бути:
1. Мати внутрішню політичну свободу.
2. Мати матеріальні блага для всього суспільства, а не для купки окремих людей.
3. Бути соціально справедливою.
4. Жити в симбіозі з природою, а не по-хижацькі використовувати її ресурси.

Зараз таких країн мало і я до них відніс би, насамперед, Норвегію, Швецію і Швейцарію»: - сказав відомий громадський діяч.
Для присутньої в залі молоді зустріч з Гаврилишиним була надзвичайно повчальною і корисною, оскільки з людиною такого рівня знань і впливу на прийняття рішень їм ще не доводилося зустрічатися. Але не дивлячись на це, атмосфера зустрічі була напрочуд розкута і запитання, які ставили хлопці та дівчата Богдану Дмитровичу, свідчили про те, що слова Гаврилишина знайшли родючий грунт в серцях молодих українців.

Далі учасники «Школи» зустрілися з лідером Народного Руху України, народним депутатом, Головою комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борисом Тарасюком. Відомий політик і видатний дипломат розказав про аспекти зовнішньої та внутрішньої політики України, про проблеми на шляху до членства в ЄС і структури колективної безпеки. В свою чергу молодих люди задавали питання про лобіювання окремими членами Євросоюзу політичних інтересів Росії, про переваги членства в НАТО перед статусом «позаблокової» держави та консолідованість українських політичних еліт. У відповідь Борис Тарасюк зазначив, що витрати на оборону України, які закладено в державний бюджет, не можуть гарантувати боєздатність української армії. А оскільки в міжнародному праві немає визначення терміну «позаблокова країна», то краще було б зробити вибір на користь структур колективної безпеки, які забезпечують країнам-членам спільну оборонну «парасольку». Логічніше було б інтегруватися в систему європейської безпеки. Про перспективи членства України в ЄС Борис Тарасюк заявив: «В ЄС є сили, які хочуть бачити нас у європейській спільноті. Але, на жаль, наша влада позбавляє їх аргументів на нашу користь. Таким чином, боротьба за демократичну Україну продовжується не лише всередині, але і ззовні. У нас є багато друзів. Але ніхто за нас, за нашу політичну еліту роботу не зробить. Я залишаюся єврооптимістом і вірю в те, що Україна буде членом ЄС і НАТО»

Після зустрічі з Борисом Тарасюком на молодь чекав приємний сюрприз – екскурсія в будинок Верховної Ради. Неприємним сюрпризом стала величезна кількість міліціонерів в Маріїнському парку, які на появу молоді одразу кинулися до них з тупими запитаннями: «Чого ви тут?» Довелося пояснити служивим, що це не пікет, а екскурсія, тож шлях до самого знаменитого паркану України виявився вільним. Через хвіртку паркану, яким обгородили депутатів від Маріїнського парку, екскурсія попала в український законодавчий храм. В будинку парламенту «школярі» оглянули вестибюль, побували в кулуарах, піднялися на балкон залу засідань, посиділи в прес-центрі. Повні вражень молоді люди виїхали до місця проведення практичних занять в Пущу-Водицю.

В Пуща-Водиці слухачам «Школи молодого політика» виступили професор кафедри психологічних та педагогічних дисциплін Тернопільського університету Анатолій Вихрущ та депутат Львівської обласної ради, секретар комісії з питань освіти і науки Андрій Корнат, а також прочитані лекції на теми «Політична система в Україні» та «Сутність партій і політична діяльність». Після такого потоку інформації молодь була жеребкування поділена на три «політичні партії»: консервативну, ліберальну і соціалістичну. Учасники весь наступний день провели в розробці символіки, програми та презентації партій, агітації, участі в виборчих дебатах і, зрештою, виборах. Завершився день аналізом зроблених досягнень, помилок і дружнім співом та грою в патріотичну «Криївку».
Від’їжджаючи додому кожна молода людина везла не тільки сертифікат про участь в «Школі молодого політика», але й необхідний мінімальний багаж знань, який допоможе вибрати в буремному сьогоденні шлях служінню інтересам України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: молодежь,Рада,НРУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.