Біла Церква відсвяткувала День Соборності України

24 січня 2012, 10:49
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
26
Біла Церква відсвяткувала День Соборності України

Біла Церква відсвяткувала День Соборності України

Довгим і тернистим виявився шлях нашої країни до Дня Соборності. З часів занепаду князівської Русі, знаходячись під політичним і релігійним гнітом, український народ століттями ретельно беріг спомини про колишню державність, плекаючи надію відродити її на рідних теренах. Визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького (в якій велику роль відігравала Біла Церква) дала можливість сформувати праобраз майбутньої України, але зрада Московського царства при підписанні Андрусівського миру розділила нашу землю по Дніпру. Гетьмани України хто шаблею, як Петро Дорошенко, чи політичними діями, як славетний білоцерківець Іван Мазепа, намагалися об’єднати Україну під гетьманською булавою, але московська інтервенція кожного разу розбивала ці потуги. Знову Україна стихла на довгі роки, будучи поділеною між імперіями.

Лише на початку ХХ-го століття українці, пробуджені генієм Тараса Шевченка, спромоглися, хай на короткий період, здобути волю. Біла Церква не стояла осторонь цих процесів. Саме тут утворилася Директорія. Саме звідси загони Січових Стрільців під проводом Євгена Коновальця виступили на Київ. Одночасно на заході України проголошено Західно-Українську Народну Республіку. І прийшла неділя 22 січня 1919 року, коли на Софіївській площі міста Києва було проголошено Акт Злуки українських земель. Через шістсот років роз’єднаності над всім нашим народом замайорів прапор Великої Соборної України. Хоча патріоти програли тоді війну, але вони виграли Україну, бо пам`ять про цей день залишилася жити і через сімдесят два роки українці створенням багатомільйонного Ланцюгу єднання довели це червоній імперії, котра не оговталася від потрясіння й впала після відновлення Незалежності України.

Минуло двадцять літ відтоді, як Україна стала повноправним членом світової спільноти, але щорічно громадяни нашої країни 22 січня згадують той героїчний день 1919-го.... Останніми двома роками це свято набуло особливо гострої актуальності. Безглуздо злочинні дії Партії Регіонів і теперішнього очільника країни Віктора Януковича, котрі, для того, щоб дорватися до владних крісел, штучно сіяли ворожнечу між різними регіонами України, призвели до загострення внутрішнього стану в країні. Ідея соборності нашої держави була поставлена ними під сумнів. Така ситуація змушує народ виходити на вулиці населених пунктів України і творити Ланцюги Єдності.

Цього року сама погода сприяла білоцерківцям в проведенні Дня Соборності України. На урочисті збори (організованими білоцерківським міським осередком «Молода Просвіта») біля пам’ятника Тарасу Шевченку зібралася чисельна громада жителів міста. Відрадно те, що це були люди різних поколінь – літні люди, молодь, чоловіки і жінки середнього віку. Багато білоцерківців прийшли сім’ями. Всіх об’єднала любов до України. Розпочалися збори коротким екскурсом в історію Дня Соборності, після чого священики Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви спільно з присутніми помолилися за нашу державу. Потім виступали громадські діячі, поети та місцеві політики. Вони висловлювали свою стурбованість за теперішню політичну й економічну ситуацію в Україні. Промовці наголошували на потребі спільним фронтом дати відсіч антиукраїнським силам. По закінченню виступів, збори одностайно прийняли резолюцію, в якій вказали на необхідність єднання опозиційних партій і закликали до рішучих дій в 2012 році, що мають закінчитися поваленням диктаторського режиму Януковича.

Після закінчення зборів всі їх учасники утворили довгий Ланцюг Єдності, який простягнувся по вулиці Ярослава Мудрого. Завершилися святкові заходи покладанням квітів до пам’ятної дошки Прометею української державності Вячеславу Чорноволу та читанням патріотичних віршів місцевими поетами.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: праздники,День Соборности,Белая Церковь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.