Краса і гордість Лангедоку

02 березня 2012, 12:15
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
13
Краса і гордість Лангедоку

Краса і гордість Лангедоку

Я більше не хочу слухати Йолку, я більше не хочу в Прованс, я хочу в… Лангедок. Я хочу відвідати ту місцину, де є футбольний клуб „Монпельє”, що псує настрій знаним і багатим клубам вищої французької ліги, хочу побачити людей, які кидають виклик глобалізації, які подібно Еме Гіберу можуть заявити гігантам галузі: „Ми не маркетологи, ми поети!”. То хто ж цей сміливець з Лангедоку?

Еме Гібер – знаменитий винороб із Лангедоку, а в 60-х роках минулого століття був звичайнісінький французький підприємець, який шив рукавички. Та 1970 року Гібер зробив, здавалося б, відчайдушний крок – він купує маєток і починає займатися виноробством. Еме любить і шанує природу, береже її, й природа відповіла йому взаємністю. Працелюбство, захоплення своєю новою справою дуже скоро зробили господарство Гібера Mas de Daumas Gassac одним із символів Лангедоку. Винні критики були в захваті від нового виробника і нагороджували його найкращими епітетами і визнанням. Зараз в господарстві культивується біля 70 сортів винограду привезених з усього світу. Є лоза з Італії, Португалії, Вірменії, Ірану. Коли американські ділки хотіли прибрати до рук маленькі виноробні господарства, щоб уніфікувати процес і гнати мільйонами пляшок безхарактерне вино, то Еме Гібер рішуче виступив проти експансійних намірв янкі.

Сьогодні легендарні вина Mas de Daumas Gassac можна спробувати і в Україні. Зовсім нещодавно в винотеці „Арлекін” представник винороба Вікторін Бабе виконала благородну місію – презентувала українцям ці видатні вина. Найперше, про що повідомила Вікторін, ми знайдемо в винах Mas de Daumas Gassac класичний смак традиційного французького вина і в цьому велика заслуга знаменитого винного майстра Еміля Певно.

Вина були на різний смак. Наприклад “Eraus”, воно одне з базових вин, на основі „совіньйон блан”, дуже мінеральне з фруктовими нотками. Надзвичайно добре буде смакувати з устрицями й рибою. А от вино „Reserve de Gassac”на основі „шардоне” підкреслить смак курчати з вершковим соусом, салату, тієї ж риби. Хоча зараз французи йдуть на кулінарний експеримент і подають біле вино до червоного м’яса. Ну, цим нас французи не злякають і не шокують! Наступним йшло “Elise”. Воно спеціально зроблено для жінок. Вікторін жартує, що якщо чоловік хоче повернути жінку, то їм необхідно випити разом пляшку цього вина. В “Elise” відчувається аромат трав і пряність, воно чудово підійде до французських сирів. “Albaran” відрізняється яскраво вираженим фруктовим ароматом в якому переважають ноти чорної смородини. Від бокалу неможливо відірватися, можливо, тому, що алкоголь в вині не відчувається. В Mas de Daumas Gassac слідкують за тим, щоб відрізнятися від відмінною структурою і балансом.

Винні критики можуть багато розписувати про витримку вина в бочках і про ноти якісної шкіри, які присутні в вині. Не вірте! Коли ви перехиляєте келих, то відчуваєте запах, аромат і смак Франції, який з неймовірною насолодою розливається тілом і бентежить серце. Потім наступає відчуття повного задоволення. Вина Mas de Daumas Gassac звуть в дорогу. Туди, де віє вітер з Атлантики і розбивається об гори і де живуть поети виноробства. Ех, чи заримують коли небудь слово „Лангедок”?...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: вино
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.