Нові археологічні дослідження Чернігівщини

13 квітня 2013, 19:46
Власник сторінки
0
143
Нові археологічні дослідження Чернігівщини

Нові археологічні дослідження Чернігівщини

12 квітня до Міжнародного Дня пам’яток і визначних місць у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка «Нові археологічні дослідження Чернігівщини», яка вже стала традиційною і довгоочікуваною подією. Вона презентує матеріали розкопок польового сезону 2012 року на території Чернігівської області:
– Шестовицької Міжнародної археологічної експедиції (керівники В.П. Коваленко, О.П. Моця, Ю.М. Ситий, В.М. Скороход) на городищі та посаді в урочищі Коровель біля с. Шестовиця Чернігівського району;
– експедиції Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка (керівник О.М. Веремейчик) на у смт Любеч Ріпкинського району;
– експедиції Інституту Археології НАН України та ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка (керівники О.П. Моця, В.М. Скороход, Ю.М. Ситий) на Виповзівському давньоруському археологічному комплексі у Козелецькому районі;
– експедиції Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та Інституту археології НАН України (керівники І.С. Кедун, О.Є. Черненко) на території м. Новгород-Сіверський.

Серед експонатів виставки ряд унікальних речей: іконка XV–XVI cт. із зображенням Георгія Змієборця та висла печатка ХІІ–ХІІІ ст. із розкопок на Замковій Горі у Любечі; підвіска Х ст. у вигляді щита та намистини з досліджень біля с. Шестовиці.
З Виповзівського археологічного комплексу до зібрань музею потрапили: дирхем початку Х ст., скандинавські псалій і бутероль та набір різноетнічних прикрас, серед яких найцікавішими є сережка волинського типу, чотири однотипні персні зі вставками з агату, шумляча підвіска.

Під час розкопок у Новгороді-Сіверському був знайдений незвичайний культовий предмет кінця Х– початку ХІ ст. – вирізана з рогу невелика копія вістря списа із прокресленим на одному з боків хрестом.

Загалом на виставці, яка працюватиме до кінця травня експонуватиметься більше 140 предметів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: выставка,археология,Чернигов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.