Захід-2013. Як пройшов один з найбільших фестивалів України

22 серпня 2013, 07:15
Власник сторінки
редактор, журналіст
0
51
Захід-2013. Як пройшов один з найбільших фестивалів України

Захід-2013. Як пройшов один з найбільших фестивалів України

На минулих вихідних недалеко від Львова пройшла знакова для фестивального руху в Україні подія - п’ятий фестиваль Захід. Варта зазначити, що саме фестивалення в нашій країні уже вийшло на якісно новий рівень, і, якщо ще не набуло абсолютно масового характеру, то принаймні до цього активно йде. Захід є тому прикладом, адже з року в рік еволюціонує на очах. Для киян скажу, що при ціні квитка в 300 грн за три дні відвідувачам пропонувалося послухати як мінімум п’ять таких груп, на чиї сольні концерти в Києві дешевше згаданої суми не коштують. Тому вважаю, що їхати зі столиці на такий фест було вельми виправдано, цікаво і може навіть "задешево" у порівнянні з деякими дійствами в центральній Україні. Зі сцени лунали підрахунки про 12 тисяч присутніх і більше, об’єктивно, можливо до десяти тисяч людей загалом і відвідало фестиваль.

Як і хто виступав: так склалося, що деякі відомі українські гурти, які уже чи то розпалися чи то майже не грають, спеціально зібралися для Заходу. Цікавий факт, що, незважаючи на відсутність нових композицій та минулий пік своєї популярності, такі колективи на фестивалі зривали немалі овації та подекуди рвали публіку на шмаття. Мабуть це все-таки плюс. Порядок розташування груп був досить неочевидним, але так було зроблено мабуть для того, аби задовольнити якомога більше різношерстої публіки. Було три сцени, і це цілком достатньо, може навіть забагато, адже часто публіка "розривалася" між виступами. Мала сцена, цілком можливо, була занадто близько до головної, що не часто, але могло заважати виступам на головній. Арт-сцена - ідеальне місце для більш спокійного відпочинку, тіснувато, але атмосфера саме те, що треба.

Перший день був розігрівним, не всі встигли приїхати з роботи, розбити намети і тд. Зі своїми друзями, гуртом Собаки в космосі, виступив Сергій Жадан, також публіку порадувала мелодійна Крихітка та вбивчий хард-корр від Skinhate. Добряче підірвали народ воз’єднані Роллікс та зірки Youtube Los Colorados. Неабияким видався виступ Noize MC, який не соромився жартувати про москалів та розважав публіку чудернацькими витівками. Живою акустикою потішили Сестри Тельнюк.

Другий день пішов по наростаючій, суботу відкрив символ Заходу Rocky Leon, одразу ж за ним запал публіки підтримали сімферопольці Кожаный олень. Один з небагатьох концертів за останній час відіграли легенди львівського панку Тостер, за ними виступили більш молодіжні O.Torvald. "порвав" стадіон Скрябін, який хоч і не зіграв обіцяної синтипоп-програми 90-х, але віддався на всі 1000%, та ще й зворушив публіку щирими сповідальними розмовами про ситуацію в країні та її майбутнє. За ними розхитав фетивальників Бумбокс, а звершували день майже двогодинним виступом ветерани ВВ. На малій та арт-сценах в цей день всі бажаючі могли послухати сучукрліт та насолодитися грою театрів, так як це було і в неділю.

В цих місцях збиралося вдосталь люду, хоча, здається, не покидати головну сцену було неможливо. Адже там виступали не тільки франківські панки Фліт, але й легендарна для тяжкої сцени України Анна, котрі зіграли прощальний концерт. Потішив фестивальників і Мирослав Кувалдін разом з The Вйо. Мелодичним та солов’їним затишшям перед бурею стала Аліна Орлова з Литви, а з початком виступу франківської Карни народ остаточно перейшов в роковий нон-стоп, який розігріли молдавани Zdob Si Zdub і підірвали білоруси Ляпис Трубецкой.

Декілька слів про організацію: Побувавши майже на всіх українських фестивалях, можу стверджувати що Захід зробили і провели досить толково. Були свої мінуси, як ж без них, на кшталт нетверезих неадекватів, як серед відвідувачів так і серед стаффу, але це можна списати на людську природу, адже загалом, як для нашої країни, все пройшло цивільно і мирно. Наметове містечко порадувало різноманіттям вибору – платне, безплатне, в лісі, на ставку, на поляні. На рахунок доступності води, все було теж непогано, питання душів, суб’єктивно, ще досі відкрито, бо незрозуміло чи рятує багатотисячний фест п’ять чи шість кабінок у яких швидко закінчується вода. Зі смітниками і туалетами буле все звичайно не найвищому рівні, але я б сказав майже відповідно потребам. Не сподобався дивакуватий план території - входи і виходи були досить нетривіальними, а на головну сцену поставили тільки єдиний вхід, він же вихід. Інколи ці чотири ряди пропуску створювали штовханину, а то і загрозливу для негабаритних людей тисняву. Охорона поводилася досить адекватно, хоча, мабуть через свій юний вік, досить зазнайкувато і подекуди з відсутністю мінімальних манер спілкування. Сцена і звук були теж досить якісними. На рахунок їжі і питва - ціни на будь-який смак, асортимент не ахти, але для фестивалю якраз. 

Коротко кажучи, по масштабу, інфраструктурі і відношенню ціна-якість Захід точно став чи не найкращим фестивалем країни, задавши непоганий рівень для своїх колег. Їхати з Києва однозначно варта, та ще й можна провести деньок у Львові, який міцно закріпився в якості туристичної столиці України. Якщо всі недоліки та прорахунки будуть враховані, а в програму будуть внесені західні бенди, то наступного року цей фестиваль обіцяє бути дуже навіть солідним.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: фестиваль,Львів,захід,Піар для Есхіла,Юля і есхіл
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.