Як вивести регіональний спорт з депресії?

18 жовтня 2021, 11:29
Власник сторінки
Народний депутат України
0
29
Як вивести регіональний спорт з депресії?

Рівень розвитку спорту залежить від здатності місцевої влади створювати умови спортсменам

Загальновідомо, що різні регіони України відмінні в своїх можливостях для забезпечення якості життя людей. Тому ми традиційно й ділимо їх на «бідні» та «багаті». Залежить це від різних факторів – від обсягу інвестицій, бази оподаткування, здатності місцевої влади фахового розпорядитися коштами та спрямувати їх туди, де вони дійсно необхідні.

Спорт в певній мірі – заручник соціально-економічного стану регіонів. І це добре видно на Херсонщині, де нещодавно парламентський Підкомітет з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності провів своє виїзне засідання.

В Херсонській області вже давно спостерігається тенденція відтоку спортсменів в інші регіони. Найголовніша причина – брак спортивної інфраструктури. Херсон, як обласний центр, являє собою сумне видовище, адже тут просто ніде тренуватись. В інших містах області ситуація не краща. Тому перспективні спортсмени їдуть звідси, аби отримати можливості професійного зростання.

Лише останнім часом ситуація частково почала виправлятися. В рамках Великого будівництва розгорнулися роботи зі створення Центру Олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка». Це буде сучасна потужна база для підготовки спортсменів з різних регіонів України, один з 25-ти спортивних магнітів держави. Спортивне плавання, водне поло, синхронне плавання, баскетбол, волейбол, гандбол, міні-футбол, стрільба з лука, боротьба та єдиноборства, бокс, теніс, карате, важка та легка атлетика, гімнастика – це далеко не вичерпний список видів спорту, майданчиком для яких стане «Н2О Нова Каховка».

Держава цьогоріч виділила на його будівництво 90 млн. грн, місцева влада додала ще 10 млн. співфінансування. Будівельно-монтажні роботи на об’єкті наразі тривають і, сподіваюсь, скоро ми усі отримаємо результат, на який очікуємо.

Розпочалося й оновлення стадіону «Енергія» в Новій Каховці, якому вже більше 70 років. Наразі відбувається ремонт футбольного поля «Дніпро» спільно державою та громадою. Загалом же планують побудувати чотири футбольні поля, легкоатлетичні доріжки, два волейбольних майданчика, ринг для боксу, поле для метань, гімнастичний майданчик і багато іншого. Після цього стадіон «Енергія» зможе приймати чемпіонати та Кубки України і Європи з легкої атлетики, чемпіонати України з футболу І та ІІ ліги, чемпіонати серед юнаків та дівчат.

Дефіцит інфраструктури – лише частина проблеми. В умовах постійної нестачі коштів в обласному бюджеті регіональна програма розвитку спорту не виконується. Відповідно, спортсмени не отримують належного забезпечення. Так, їм платять мізерні добові під час поїздки в інші міста на змагання – 60 грн! Це виглядає справжнім знущанням над людьми!

До того ж на Херсонщині склалася цікава колізія -  територіальний орган Держаудитслужби попередив, що тлумачитиме фінансування харчування спортсменів з боку ОДА на змаганнях державного рівня, як порушення закону. При цьому в інших областях вдаються до такої практики і це не викликає жодних заперечень. Складається враження, що кожен регіон живе якимось своїм окремим життям і в кожному діють свої особливі правила. 

Транспортні видатки – ще один «головний біль» для спортсменів. Часто ці витрати лягають або на тренера, або на батьків, якщо йдеться про дитячо-юнацький спорт.   Велика проблема полягає у відсутності авансових виплат для купівлі квитків. Лише постфактум тренер може компенсувати частину витрат, але далеко не всі.

На Херсонщині слалася кричуща ситуація із виплатами стипендій провідним спортсменам. Загалом потреби провідної групи спортсменів фінансуються за залишковим принципом. І це дуже демотивує людей, які завтра могли б зійти на олімпійський п’єдестал пошани.  Під час засідання Підкомітету представники спортивної спільноти справедливо вимагали, аби стипендії провідним спортсменам були чітко закріплені, як обов’язкові гарантовані платежі.

Хто винен в депресивному стані регіонального спорту? Очевидно, що спільну відповідальність мають нести як місцева, так і центральна влади. І вирішувати проблеми вони теж повинні спільно. Саме тому Підкомітет з питань спорту вищих досягнень готовий стати модератором діалогу між різними рівнями влади заради єдиного результату – створення умов спортсменам для їхніх майбутніх перемог.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости спорта
ТЕГИ: Спорт,Херсон,Херсонская область,Новая Каховка,инфраструктура,спортсмен,регионы,стадионы,Херсонська область,спортсмены,Україна,регіони
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.