Як і чому. Westinghouse & ТВЭЛ

19 грудня 2022, 14:59
Власник сторінки
Старший науковий співробітник НАНУ
0
1958
Як і чому. Westinghouse & ТВЭЛ
Вхідний контроль палива виробництва Westinghouse на вузлі свіжого палива АЕС

Паливо компанії Westinghouse показало надійність та безпечність при експлуатації як в змішаній активній зоні (ТВЗ-WR+ТВЗА), так і при повному завантаженні реакторів ВВЕР-1000

Починаючи з перших кроків по впровадженню ядерного палива виробництва американської компанії Westinghouse на АЕС України «експерти» РФ в засобах масової інформації (ЗМІ) проводять потужну інформаційну кампанію по дискредитації ядерного палива виробництва компанії Westinghouse для реакторів ВВЕР-1000 радянського дизайну. Після виникнення складнощів в тестуванні тепловидільних збірок ТВЗ-W компанії Westinghouse у складі змішаної зони з ТВЗА виробництва АТ «ТВЭЛ» у 2012 році РФ розгорнула ще потужнішу інформаційну кампанію з дискредитації компанії Westinghouse, як постачальника ядерного палива, так і ТВЗ-W, які були призначені для реакторів ВВЕР-1000 радянського дизайну. Адже немає кращого часу, щоб дискредитувати продукцію конкурента, аніж коли з’явились якісь складнощі (незважаючи на те, що вони виникли не у конкурента, а при сумісному використанні палива виробництва АТ «ТВЭЛ» та компанії Westinghouse). ДП «НАЕК «Енергоатом» не проводило інформаційної підтримки науково-технічної діяльності щодо впровадження ядерного палива компанії Westinghouse на АЕС України, окрім сухих повідомлень про початок та закінчення робіт щодо експлуатації ТВЗ-W/WR. На жаль, за цей довгий час жодне з залучених до робіт підприємств (ДП «НАЕК «Енергоатом», компанія Westinghouse, ННЦ ХФТІ) не зробило жодної публікації в рецензованих наукових виданнях (які входять до наукометричних баз даних Scopus, Web of Science та ін.) з відображенням позитивного досвіду впровадження палива Westinghouse на АЕС України.

Такий інформаційний вакуум привів до виникнення в ЗМІ десятків публікацій в інформаційному просторі України та РФ про небезпеку палива будь-якого іншого виробника, окрім російського АТ «ТВЭЛ» для радянських реакторів ВВЕР-1000. В більшості випадків подібні ствердження підкріплялись достовірною інформацією про проблеми, що виникли за десятирічний період диверсифікації палива компанії «Westinghouse» на АЕС Темелін (Чехія).

Незважаючи на все, у 2013 році було анонсовано більш жорстку конструкцію альтернативного палива ТВЗ-WR сумісну з ТВЗА. У 2014 році підготовлено концептуальне технічне рішення про впровадження ТВЗ-WR удосконаленої конструкції на енергоблоці №3 ВП ПАЕС і вже у 2015 році в режимі дослідно-промислової експлуатації першу перевантажувальну партію ТВЗ-WR було завантажено в активну зону енергоблоку №3 ВП ПАЕС. З того часу на енергоблоці №3 ВП ПАЕС підживлення свіжим паливом проходило тільки завдяки ТВЗ виробництва компанії Westinghouse, а ТВЗ-WR працювали в складі змішаного паливного завантаження разом з ТВЗА виробництва АТ «ТВЭЛ». У 2018 році, після четвертого паливного завантаження ТВЗ-WR, енергоблок №3 ВП ПАЕС повністю перейшов на паливо виробництва компанії Westinghouse.

Після кожного року експлуатації, під час проведення планових ремонтних робіт на енергоблоках, фахівці ВП АРС (Атомремонтсервіс) проводили періодичне обстеження ядерного палива при науковій підтримці НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ. Отримані при обстеженні експериментальні значення параметрів, що характеризують технічний стан ТВЗ-WR виробництва компанії Westinghouse, ніколи не перевищували меж, закладених під час проєктування палива і обґрунтування безпеки паливного завантаження. Всі ТВЗ, інспекція яких проводилася після першого, другого та третього років експлуатації, використовувалися в наступних паливних завантаженнях. Це дозволило ДП «НАЕК «Енергоатом» в грудні 2019 року отримати дозвіл на перехід з дослідно-промислової до промислової експлуатації палива виробництва компанії Westinghouse.

У кінці листопаду 2021 року на енергоблоці №4 ВП ЗАЕС проведено повне завантаження активної зони паливом Westinghouse. На той час вже чотири енергоблоки ВП ЗАЕС та два енергоблоки ВП ПАЕС повністю переведено на паливо компанії Westinghouse. Станом на грудень 2022 року вже 7 з 15 енергоблоків АЕС України завантажено паливом виробництва компанії Westinghouse. Це енергоблоки №2 та №3 ВП ПАЕС, №1, №3, №4 та №5 ВП ЗАЕС та завантажена перша партія (42 шт.) палива в енергоблок №3 ВП РАЕС.

Паливо компанії Westinghouse показало надійність та безпечність при експлуатації як в змішаній активній зоні (ТВЗ-WR+ТВЗА), так і при повному завантаженні реакторів ВВЕР-1000 в Україні цим паливом. Після 24 лютого 2022 року стало неможливо купувати російське ядерне паливо, тому навіть не виникало питання про постачальника ядерного палива для України. 2 червня 2022 року ДП «НАЕК «Енергоатом» та компанія Westinghouse підписали угоду про постачання ядерного палива для всіх АЕС України. Паливо поставлятиметься з виробничого майданчика компанії Westinghouse у місті Вестерос (Швеція).

Нажаль, зараз підприємства України, маючи величезну наукову та технічну базу, не мають можливості розпочати виробництво власного ядерного палива для власних ядерних реакторів, але контрактом з компанією Westinghouse передбачено локалізацію виробництва деяких комплектуючих в Україні. ДП «НАЕК «Енергоатом» вже завершує кваліфікацію з виробництва головок та хвостовиків для палива Westinghouse.

Підсумовуючи сказане, починаючи з 2005 року фахівцями України проведено величезну науково-технічну роботу з впровадження дослідної та промислової експлуатації ядерного палива компанії Westinghouse. Вчасно проведена робота з диверсифікації постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 дозволила в цей складний час отримати незалежність від російського виробника ядерного палива. Компанія Westinghouse зарекомендувала себе як надійний постачальник палива, а конструкція ТВЗ-WR як надійна та безпечна для реакторів в Україні. Локалізація виробництва навіть деяких компонентів на підприємствах України має позитивний вплив на економіку та дає поштовх до початку робіт з розробки свого власного палива.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.