20 років PWSW w Przemyślu: шлях від коледжа до академії

18 лютого 2022, 13:47
Власник сторінки
annaozimkovskaya@gmail.com
0
67
20 років PWSW w Przemyślu: шлях від коледжа до академії
PWSW w Przemyslu, ректорат у палаці Любомирських, фото авторки.

Від моменту заснування у 2001 році Державний східноєвропейський вищий коледж в Перемишлі, що на польсько-українському пограниччі, з 3 бакалаврських напрямків виріс до 3 інститутів.

20 років для державного ВНЗ - це лише початок. Для Державного східноєвропейського вищого коледжу у Перемишлі два десятиліття принесли стрімкий розвиток від невеликого провінційного коледжу з трьома спеціальностями (польською філологією, історією та регіональною політикою) до потужного європейського професійного ВНЗ.

Сьогодні в структурі PWSW w Przemyślu діють 3 інститути (технічний, гуманітарно-мистецький та суспільних наук і охорони здоров'я), де навчаються студенти з Польщі, України, Молдови, Туреччини, Німеччини та інших країн на 15 спеціальностях. Вже наступної осені перемишльський ВНЗ носитиме титул Державної академії прикладних наук в Перемишлі.

Близька Європа

Мало хто знає, що у цьому невеликому прикордонному містечку взагалі є вищі навчальні заклади, найчастіше Перемишль відвідують з метою закупів, або транзитом, подорожуючи до більших міст. Але в 17 км від кордону з Україною розташований академічний осередок з декількома корпусами, бібліотекою та домом студента, де навчається близько тисячі студентів. Серед польської молоді тут навчаються і українські громадяни, здобуваючи практичну європейську освіту. Що цікаво, більшість українських випускників перемишльського ВНЗ вертаються до України та працюють на Батьківщині.

Серед переваг перемишльської академії - зручне розташування з можливістю дістатись до навчального закладу з будь-якої частини України автобусом. До Перемишля є потяги з Києва, Львова та Одеси, що йдуть через Вінницю, Рівне, Тернопіль, Хмельницький. Окрім того, неподалік міста розташовано поки що єдиний пішохідний перехід через українсько-польський кордон (Шегині-Медика), звідки ходить громадський транспорт.

Невелике місто - добрий старт для навчання молоді, бо тут набагато менші видатки на проживання та транспорт, для охочих знайти підробітку - вона завжди знайдеться, у PWSW w Przemyślu працює академічне бюро кар'єри, до якого звертаються працедавці у пошуках студентів. У місті проживає дружня українська громада, діють українські громадські об'єднання та регулярно проводяться культурні заходи.

Невеликий ВНЗ - великі можливості

Найближчий до України навчальний заклад посідає гідне 5 місце серед державних професійних ВНЗ Польщі за рейтингом Perspektywy-2021, очолюючи регіональний рейтинг. Висока позиція - це сукупні результати наукової діяльності випускників та працівників закладу.

За останні 5 років перемишльський ВНЗ отримав кілька мільйонів злотих на розбудову та обладнання, у 2021 році проведено капітальний ремонт та переобладнання будинку Східного колегіуму, де навчаються студенти Інституту суспільних наук та охорони здоров'я.

Навчальний процес відбувається у невеликих групах, що дозволяє підвищити якість засвоєння матеріалу, а також покращує комунікацію студентів із викладачами. На відміну від великих університетів, де викладачі можуть не знати студента в обличчя, у PWSW w Przemyślu викладачі є доступними для всіх, роз'яснюють матеріал, дискутують з групою, цікавляться думкою кожного зі студентів. Що теж дозволяє швидше вивчити польську мову.

А після завершення навчання на бакалавраті у Перемишлі легко вступити на магістратуру до будь-якого польського чи закордонного університету. Серед академічних кадрів багато докторів та професорів з Кракова, Варшави та Жешува, тому перемишльські студенти мають можливість навчатись у кращих, не конкуруючи за увагу, як це відбувається у великих ВНЗ. Амбітним студентам відкривається шлях у науковий світ.

Від 2019 року у PWSW w Przemyślu почали готувати магістрів за напрямками - Транскордонні відносини (продовження бакалаврської програми Міжнародних відносин) та Графічний дизайн.

Практична освіта від практиків, а не теоретиків

Специфіку транскордонної співпраці, міжнародних відносин, особливості функціонування бізнесу у ЄС та користання з фінансової підтримки європейських фондів студенти вивчають на спеціальностях Інституту суспільних наук та охорони здоров'я (Міжнародні відносини - бакалаврат, Транскордонні відносини - магістерський напрямок). Окрім теоретичних основ міжнародної діяльності, освітня програма містить велику частину практичних занять, щоби випускники могли ще в процесі навчання практикувати те, чого навчились і поповнювати свої резюме. Викладацький склад підібраний з практиків міжнародної діяльності, політиків та політологів, керівників проєктів, військових, поліціянтів та прикордонників. А вже під час навчання студенти-магістри опановують програму транскордонної співпраці в цілях навчитись здобувати фінансування на власні проєкти розвитку для ОТГ та рідних міст.

Вступ без посередників та всебічна підтримка

Дістатись на навчання до Перемишля простіше, ніж здається. Для вступників на спеціальності інституту суспільних наук та охорони здоров'я PWSW w Przemyślu створено безкоштовні консультації українською, подання документів з України та повний супровід вступників від збору необхідних документів до подання документів на стипендії. Студенти з України отримують опікуна, який супроводжуватиме їх та допомагатиме із усіма формальностями (від оформлення мобільного номеру, банківської картки, отримання PESEL та прописки, реєстрації у NFZ та інших справах).



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: Польща,вступна кампанія,вища освіта,як обрати ВНЗ для вступу
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.