Сторінка для Академії

05 жовтня 2020, 13:27
Власник сторінки
Пенсіонер
0
104
Сторінка для Академії

Уточнимо: Фейсбук-сторінка для Полтавської малої академії. Так, так, учнівської молоді.

Питання стоїть так: чи вона потрібна, та сторінка? А метод пошуку відповіді буде такий: беремо за основу план роботи (https://www.facebook.com/groups/288914398987445/permalink/342907740254777/) Академії, його виразну, чітку частину, де визначені завдання колективу, і тестуємо. Тобто порівнюємо, як воно зараз -без сторінки, старими, радянськими методами, а як буде зі сторінкою, по-новому, гірше чи краще?

Як хтось скаже, що наша українська школа не є радянською, то я не погоджусь. В тій частині, що вже відповідає концепції Нової школи – так, це вже не радянська школа. А там, де все залишилось, як воно було і раніше, то це, звісно, стара радянська школа. По суті, по духу. Зрозуміло, що Політбюро ЦК КПРС в нас більше на стіні у шкільному коридорі не висить. А ще? Ну то берімося до роботи?

Ні, давайте спочатку підемо подивитись, якою може бути оця саме Сторінка (див. у Фейсбуці "Полтава. Мала академія наук"). Бо, знаєте, як не помацаєш… Зважте, що ця сторінка ще не офіційна, це демо-сторінка, навчальна. Для всебічного, предметного і конкретного знайомства з можливостями цього формату. Ну і дистанційного навчання. Воно може бути і без лекцій, тестів, окремої мудрої платформи - можна пересвідчитись. Переглянули ретельно і чогось вже навчились.

Як подивились, то тепер вже можна почати і порівнювати. Або, як хочете, моделювати у часі і просторі. Можна ще назвати це баченням. І відразу звертайте увагу на те, що ви бачите не так, як написано чи запропоновано, а по-іншому. Це найцінніший резерв тої майбутньої сторінки, бо чим більше учасників формують це бачення, тим воно переконливіше, має більше шансів на успішну реалізацію. Отже:

1. Виявлення, розвиток і підтримка
здібної, інтелектуально обдарованої учнівської молоді, залучення її до розв’язання найважливіших проблем розвитку природничих, фізико-математичних, технічних та суспільно-гуманітарних наук.

Радянська система пропонує для того виявлення проводити Олімпіади. А сторінка переносить цю роботу у форуми, тематичні групи гуртків. Ні, Олімпіаду можна і треба проводити, як би її не назвати, але вже як заключний етап щоденної роботи протягом року у форумах сторінки.

2. Популяризація науки
та підвищення престижу інтелектуальної праці в дитячому та молодіжному середовищі.

Кажуть, що молодь сьогодні "сидить у Мережі". Може й так, але де саме? Там, де стрілялки? Чи кумедні фотки? Котики, зірки шоу у пікантних ситуаціях, плітки тощо. Не знаю, чи ця Мережа додає молоді знань. А форум гуртка, як він є і працює – нема жодних сумнівів. І, зважте, бо це важливо, з модератором з числа учнів. До речі, ви помітили скільки лауреатів Олімпіад з Полтави є у Фейсбуці? Це є, є на сторінці, пошукайте, як не помітили.

3. Організація дистанційного навчання
в рамках очно-заочних шкіл, зокрема для сільських дітей, осіб з обмеженими можливостями та дітей, які перебувають на довготривалому лікуванні.

Ну, тут все зрозуміло: група гуртка є головним ресурсом, флагманом дистанційного навчання. У всіх без виключення форматах (про це більше тут https://courses.ed-era.com/courses). За радянських часів про це не можна було і думати. Але зараз для Академії це тільки можливість, а поки не використаєш, залишаєшся на рівні старих методів. От, наприклад, той же курс, що його посилання згадане вище: поки педагоги Академії його не пройшли, вони, як не крути, ще не підготовлені належним чином. І не можуть подати допомогу районам. На належному рівні. Сторінка переводить це питання в практичну площину: хто курс відбув, той написав про свої враження, зауваження, обговорює з колегами. Що теж вже були на курсі. А хто не був? Та таких просто не може бути, як можна залишитись в такому неприглядному становищі на очах всієї Академії?

4. Забезпечення поступової інформатизації,
спрямованої на задоволення освітніх інформаційних і комунікаційних потреб учасників освітнього процесу шляхом впровадження системи проведення онлайн-конференцій, вебінарів.

О, ну тут взагалі стовідсоткове влучення. І поступовість вже врахована: три відділення у першій черзі, а потім, на підставі одержаного досвіду, ще, скажімо, три чи п'ять. І так до повної інформатизації Академії. А стосовно форматів – про це треба розмовляти окремо. Ви на посиланні у попередньому пункті були? Бачили курс? Треба не тільки всім викладачам Академії його пройти, батькам теж би не завадило. А то…

5. Створення на державному телебаченні
циклу навчально-пізнавальних передач для молоді з дослідницько-експериментального напряму позашкільної освіти.

А чого на державному? Чому не силами академіків? В рамках інформаційного каналу у складі газети, телеканалу, окремих дистанційних курсів? За підтримки місцевих журналістів (групу Журналістика помітили?). Ну тут є над чим подумати (https://www.facebook.com/groups/uch.zhur/). Щоб зробити. Тільки на базі сторінки це буде конкретно: хтось береться (з числа викладачів, а може журналістів?) і робить. А сторінка подає реєстр тих курсів чи передач. І кожен може дивитись, читати, між іншим, обговорювати прочитане й побачене. Діалог, дискусія  – це ж дуже важливий чинник навчання взагалі. А щодо юних академіків то й поготів. Для реалізації будь-якого серйозного діалогу Фейсбук пасує найкраще, то зрозуміло. Це вам не телестудія, де часу бракує, аргументи заміщені емоціями. Не академічна атмосфера.

6. Координація
науково-методичної, організаційно-масової та навчально-виховної діяльності районних, міських наукових товариств учнів.

Знов влучення на сто відсотків. Адже жодних перепон для того, щоб районні гуртки чи осередки брали участь в роботі обласної сторінки, нема. Більше того, різниці нема в тому, де саме проживає дитина, аби тільки в неї був інтерес до науки. І координація прозора, публічна, всі все бачать, ставлять питання, одержують відповіді координаторів.

7. Організація змістовного дозвілля
учнів, проведення просвітницьких масових заходів.

Заходи, звісно, сторінка допоможе підготувати (і потім обговорити), але головне ж не в тому. Сторінка є засобом сучасного змістовного дозвілля в режимі 24\7!

8. Створення інформаційного банку
кращого досвіду дослідницько-експериментального напряму позашкільної освіти.

Це реалізується сторінкою авоматично. Все, що є на сторінці, вже є в Інтернеті, включено у світову інформаційну базу. Втім, зрозуміло, можна піти і далі: започаткувати каталоги чи тематичні покажчики робіт академіків (залучити бібліотекарів?). А то от зараз у звіті можна прочитати про ті роботи, але тільки назву. Вони не опубліковані. Бо нема платформи. А буде сторінка, то вона надасть і місце для розміщення текстів конкурсних робіт.

І от видається за сумою всіх тих міркувань, що власна Фейсбук-сторінка для Академії – то ефективний, перспективний і зрозумілий щабель. Від радянської до Нової української школи. Згодні? Ні? Заходьте на демо-сторінку, в форум Розвиток – поговоримо.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.