Пандемія: як не стати жертвою фейків про COVID-19

18 червня 2020, 19:50
Власник сторінки
0
23
Пандемія: як не стати жертвою фейків про COVID-19

Необхідно нагадати про те, що епідемія COVID-19 є небезпечною інфекцією, якою перехворіло та від якої померло багато людей по всьому світі.

Однак, хвороба не відступає а переходить на другий етап, та спричинює паніку в людей. В мережі Інтернет шириться безліч інформації як правдивої так і фейкової, які щодня вводять в оману тих, які шукають різні способи боротися із жахливим вірусом.

Окрім порад, як вберегтися від зараження від COVID-19 та провести попередню профілактику,  поширюється фейкова інформація про кількість заражених людей, летальних випадків та вилікувань, яка виключно спрямована на поширення панічних настроїв, через який багато людей втрачають здоровий глузд, починають вірити в те, що поширюється в Інтернет мережі. Хочемо нагадати, не вірте неперевіреним фактам, сайтам та особам (в першу чергу особами, які не мають жодного відношення до медицини), які поширюють відомості, що нічим не підкріплені та викликають сумніви. Використовуйте виключно перевірені сайти, публічні сторінки посадових осіб – компетентних медиків, а також інформації від ВООЗ. 

Також, дуже хорошу практику започаткували волонтери та спеціалісти в ІТ-технологіях, які в соціальні мережі вже розпочинають боротьбу проти фейкової інформації про коронавірус. Ось деякі з них:

-Так, Facebook погодився безкоштовно рекламувати інформацію від Всесвітньої організації охорони здоров’я.

– Разом з Instagram Facebook буде видаляти неправдиву інформацію стосовно коронавірусу, яку будуть поширювати у соцмережах.

-У Twitter запустили підсказку «Know the fact» (Дізнайтеся факти), що буде розповідати про дане захворювання від імені ВООЗ.

– TikTok вже виклав на головній сторінці посилання на ВООЗ та прохання до користувачів повідомляти, якщо вони побачать недостовірну  інформацію, яку будуть поширювати інші користувачі.

– YouTube – позбавлятиме монетизації ролики про коронавірус.

– А мережа Google запустили систему «SOS ALERTS», яка на запит про коронавірус, буде пропонувати добірку інформації про від ВООЗ, а ще корисні поради з профілактики.

         Водночас, вас може зацікавити Веб-сайти, які в першу чергу є перевіреними та нададуть достовірні поради для боротьби та профілактик від коронавірусної інфекції. Наводимо список:

http://bit.ly/38l7pkv — Як захиститися від інфікування та запобігти поширенню інфекції роз’яснюють в Центр громадського здоров’я України https://covid19.com.ua/ — Урядовий сайт з усією актуальною інформацією про корона вірус http://bit.ly/2TowtmF — інфографіка в режимі реального часу із географією розповсюдження коронавірусу, кількістю випадків інфікування, одужання та смертей http://bit.ly/2ImpLqY — ще один сайт із інтерактивною інфографікою та динамікою по країнах та регіонах.  http://bit.ly/2VN4heS — “Facebook”-сторінка “World Health Organization Ukraine”
http://bit.ly/3as1eNa — сайт Міністерство охорони здоров’я України http://bit.ly/39AWepD — сторінка Уляна Супрун, де вона оперативно реагує, пояснює, що відбувається та спростовує фейки про коронавірус http://bit.ly/2TmiXzU — поради від Інститут Масової Інформації (ІМІ) як комунікувати владі та медіа про коронавірус

 

    Ваше здоров’я також залежить від інформації, яку ви черпаєте та вивчаєте. Будьте здоровими та бережіть себе.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.