Американська стратегія STEM-освіти від Трампа. Українській від Зеленського бути?

26 березня 2020, 09:40
Власник сторінки
Фахівець з питань освіти
0
105

В сьогоднішніх умовах, коли економіка кожної країни світу відчуває наслідки від COVID 19, найкраще інвестувати в освіту.

Майже 40 сторінок з конкретними заходами містяться в американській стратегії щодо вдосконалення викладання природничо-наукових предметів в школах США, яка повинна стати національним імперативом.

Назва документу «Шлях до успіху: американська стратегія STEM-освіти» влучно відображає його суть. Адже, дійсно за STEM та STEАM освітою стоїть економічний та гуманітарний розвиток будь-якої країни.

Політика Президента США Дональда Трампа у цьому напрямі є прикладом для наслідування і в нашій країні. У ній визначаються амбітні цілі. Зокрема, Трамп наголошує, що його адміністрація зробить все можливе, щоб надати всім американським дітям, особливо дітям з неблагополучних районів, доступ для найкращого науково-дослідницького навчання в галузі природничих наук, технологій, інженерії та математики. Тобто, забезпечити сучасними технологіями кожну школу. Натомість, у нас досі лишається практика, коли для таких цілей обирають переважно елітні школи, які показово демонструють відповідним чиновникам рівень оснащення навчальних закладів.

Незважаючи на те, що Конституцією передбачені гарантії щодо забезпечення рівного доступу до здобуття якісної освіти, в реальності цього, на жаль, не відбувається.

В свою чергу, для Президента України має бути справою честі надати рівні можливості отримати знання кожному маленькому громадянину.

Слід зазначити, що у грудні минулого року Трамп підписав і ввів в дію закон, що визначає розвиток і фінансування організацій, які займаються підтримкою навчальних закладів і некомерційних дослідницьких організацій в сфері науки, технологій, інженерії та математики. Тобто, для досягнення результату проводиться комплексна робота, адже передбачається державна підтримка усіх учасників процесу.

Закон є продовженням федеральної програми, автори якої зазначають, що основні концепції STEM найкраще вивчати в ранньому віці, в початковій і середній школі, оскільки це необхідні передумови для професійної технічної підготовки, поглибленого навчання в коледжі та вищій школі, а також для підвищення технічних навичок, необхідних на робочому місці.

У новій освітній стратегії викладено бачення Білого Дому такого майбутнього, в якому Сполучені Штати стануть світовим лідером в області STEM-грамотності, інновацій та зайнятості.

Якщо Володимир Зеленський вибере вірний шлях, українська школа може за короткий час стати однією з найкращих у Європі. Підтримки та однодумців, які щиро хочуть взяти в цьому участь є достатньо. Усі батьки мають бажання щоб їх діти мали можливість здобувати якісну освіту і в своїй країні, а не тільки за кордоном. Вчителі прагнуть дати знання. Бізнес готовий долучитися до масштабного осучаснення шкільних кабінетів. Важливою є позиція Президента, Уряду, місцевої влади. Хотілось би почути, врешті-решт, від них чіткі меседжі.

Більш того, в сьогоднішніх умовах, коли економіка кожної країни світу відчуває наслідки від COVID 19, найкраще інвестувати в освіту.

Підтвердженням цього є Японія, єдиним джерелом розвитку якої після повного краху економіки стала саме освіта. Як відомо, Японія вже не перший рік посідає перше місце в рейтингу найкращих систем освіти в світі. Вона є найвідомішою країною за рівнем власних технологій.

Без належного навчання нове покоління не зможе себе реалізувати в сучасних умовах. Всі розвинені країни досягли успіху завдяки якісній освіті.

Економічне процвітання і національна безпека України також залежать від освіти.

Тож, впровадження STEАM-освіти може позитивно вплинути на зміни в економіці нашої країни. Зробити її інноваційною та конкурентоспроможною. Між іншим, за даними однієї наукової установи, залучення тільки 1% населення до STEАM-професій підвищує ВВП країни на $50 млрд.

Cподіватимемося, що українська стратегія STEАM-освіти буде напрацьована і впроваджена в життя завдяки Президенту Зеленському. Оголошений ним 2020-2021 навчальний рік Роком математики в Україні вселяє надію на позитивні зміни в галузі освіти.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: економіка,освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.