ПЕДАГОГІЧНІ КАДРИ ГАЗЕТА НАЦІОНАЛЬНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

23 квітня 2018, 12:29
Власник сторінки
Юрист
0
48

ПЕДАГОГІЧНІ КАДРИ ГАЗЕТА НАЦІОНАЛЬНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ М. П. ДРАГОМАНОВА № 2 (1636) ЖОВТЕНЬ 2013 РОКУ.Презентація: Михайло Ярошенко: Про популяризацію ідеї козацтва .РОЗВІДКА.

Михайло Ярошенко: Про популяризацію ідеї козацтва

РОЗВІДКА ВІД НЕБАЙДУЖИХ НАУКОВЦІВ

 

У вересні відбулась презентація колективної монографії “Правова спадщина козацькогетьманської держави (1648 – 1764роки)”, авторами якої є Олексій Бубела, Володимир Маковський та Михайло Ярошенко. Під час презентації Володимир Маковський поділився думкою, що українці повинні боятися лише самі себе. “На початку 90-х років я почав розробляти те, що цікаво в першу чергу самому, – зізнався Володимир Іванович. – Поставив собі низку запитань: Чи мали ми самостійну державу? Що втратили? На яких підставах розбудовуємо і навіщо взагалі це треба? Таким чином поступово зібрав приблизно двохсот джерел. Дійшов для себе наступного висновку, який івисвітлив у своїй частині презентованої книжки: на жаль, ні поляки, ні турки чи татари, ні московський цар чи шведський король не були більшим ворогом для нашої державності, ніж ми самі. Там, де три козаки – два гетьмани: лівобережний і правобережний.Сьогодні, на жаль, відбувається те саме. Люди не чують одне одного і дбають лише про себе. Сподіваюсь, що читачі нашої книжки змінять цю ситуацію. Як заради себе, так і задля країни”.

Михайло Ярошенко підкреслив, що виданню монографії передував великий об’єм роботи, ретельно аналізувались українські та іноземні наукові джерела. Наукова праця рецензувалась фахівцями з Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, Національної Академії Служби безпеки України та була рекомендованою до друку кафедрою правознавства Інституту політології та права НПУ імені М. П. Драгоманова.

Завідувач кафедри правознавства доцент, кандидат філософських наук Іван Салтовський як автор передмови зазначив, що книжка  має прояснити “білі плями” в українській історії та надасть можливість всебічного розуміння складних державотворчих процесів від Богдана Хмельницького до Кирила Розумовського.

 “Мета нашої праці – популяризація ідеї козацтва та її правової спадщини, – говорить Михайло Ярошенко. – Видання монографії ми приурочили до 365річчя відновлення української державності та національновизвольної війни”.

Завершив презентацію наукової розвідки Олексій Бубела, який зазначив, що і в історії, і в сучасній ситуації можна віднайти приводи для суму, але все одно над головами українців сяє сонце, яке дає насущний хліб. “Нехай це буде  свій внутрішній стержень,–наголосив Олексій Іванович. – Всі хочуть, щоб діти були кращими, але це залежить від нас, нашої діяльності”.

У колективній науковій розвідці досліджуються особливості козацького (звичаєвого) права часів національно -визвольної війни, укладення договорів між Україною та Російською імперією, правові засади гетьманського управління, ліквідація правових норм української автономії –Гетьманщини, поглинання та уніфікація українських земель в складі Російської імперії, введення загальноімперського законодавства на теренах лівобережних земель.

 

Сергій РУСАКОВ

 

Під час презентації на кафедрі правознавства: ПОШИРЕННЯ ЗНАНЬ ПРО НАС

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: козацтво
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.