Ще одна спроба знайти справжні ліки від ВІЛ

13 січня 2017, 11:01
Власник сторінки
Независимый журналист
0
69
Ще одна спроба знайти справжні ліки від ВІЛ
Джерело зображення: lgbt.org.ua

Вчені із Орхуса використовують новий протираковий препарат, щоби в результаті знайти справжні ліки від ВІЛ СНІДу. Новий експериментальний препарат вже протестовано на 20 пацієнтах.

Вчені із Орхуса використовують протираковий препарат, щоб виявити СНІД, роблячи його видимим для імунної системи. Нове дослідження показало, що цей метод використовується також для знешкодження заражених вірусом клітин.

Хоча сучасні лікарі і навчилися тримати СНІД під контролем, все ще немає таких ліків, котрі повністю вигнали би СНІД з організму.

Діло в тому, що СНІД створений таким хитрим чином, що може ховатися в власних клітинах організму, тим самим становлячись «невидимими» для імунної системи.

Дослідники Орхуського університетського госпіталю, тим не менше, суттєво досягли успіху, намагаючись зняти зі СНІДу його «плащ-невидимку» та витаскуючи його на поверхню. В своєму новому дослідженні вчені використовували протираковий препарат, щоб зробити СНІД видимим, та завдяки цьому добилися того, щоб власна імунна система організму знищила майже 40 відсотків ВІЛ-інфікованих клітин.

«Ми надіялися, що вдасться позбутися від деяких інфікованих клітин. Але ми і не розраховували, що нам пощастило винищити таку велику їх частину, як це в результаті виявилось», - розповідає Стеффен Лет (Steffen Leth), докторант відділення інфекційних захворювань Орхуського університетського госпіталю. Він один із вчених, що проводив дослідження, котре було опубліковано в заслуженому науковому видавництві The Lancet.

Сучасне досягнення привернуло міжнародну увагу

Гонитва орхуської групи за ліками проти ВІЛ вже визвала резонанс в міжнародних ЗМІ, особливо в наукових співтовариствах, котрі займаються цим вірусом. Коли ще в 2014 році орхусці представляли попередні результати свого дослідження на конференції по СНІДу в Австралії, по залу «пройшлося гучне зітхання», як писала іноземна преса.

В той раз орхусці змогли протестувати протираковий препарат ромидепсин лише на шести пацієнтах з ВІЛ, але експеримент показав, що препарат можна використовувати для ідентифікації заражених клітин. «В першому дослідженні ми дізналися, що можемо активізувати ВІЛ, котрий до цього знаходився в сплячому стані та скривався в клітинах організму, - до того ступеня, поки ми могли виміряти частинки вірусу в крові з допомогою звичайних методів дослідження. Так що це було для нас не ново», - розповідає Стеффен Лет.

Зараз вчені можуть також знищувати ВІЛ-клітини

Під час нового дослідження вчені протестували ромидепсин на великому числі пацієнтів, котрі були заражені ВІЛ – всього в експерименті приймали участь 20 чоловік. Нові результати також підтвердили, що ромидепсин здатний активізувати прихований ВІЛ та «витягнути його на поверхню», так щоб віруси стали можливо виміряти в кровотоці пацієнта.

Але нові результати цім не обмежувались. Тому що на цей раз вчені пішли далі і змогли підштовхнути власну імунну систему організму до того, щоб та знищила пристойну порцію зайвих клітин, котрі було інфіковані ВІЛ.

«Ми все ще дуже далекі від створення власних ліків, котрі могли би повністю позбавити організм від ВІЛ. Але це наша головна ціль, ми продовжимо працювати далі і постараємося покращити наш метод», - говорить старший науковий співпрацівник Уле Смельц Сюгор (Ole Schmeltz Sogaard), котрий виступає в ролі основної сили, що рухає Орхуський проект по ВІЛ.

Професор Копенгагенського університету Йенс Лундгрен (Jens Lundgren) також підкреслює, що до створення справжніх ліків проти ВІЛ залишається ще «довгий, довгий, довгий шлях». Але в теперішній момент орхуські вчені вже на нього вступили, говорить Йенс Лундгрен.

«В роботі за пошуком ліків проти ВІЛ, вчені Орхуса дійсно далеко зайшли. Їм вдалося створити науково-дослідницьку платформу в Скейбі (пригород Орхуса), котра дозволить далі проводити дослідження цього типу та експерименти, з котрими виникли труднощі в інших державах. Тому Орхус зараз знаходиться на передовій в цій області, це визнано у всьому світі», - говорить Йенс Лундгрен, котрий і сам видатний учений в області дослідження ВІЛ, але котрий насправді не приймає участі в цьому проекті.

Як насправді діє протираковий препарат

Експерименти орхуських вчених показали, що протираковий препарат ромидепсин може активізувати ВІЛ, котрий звичайно скривається в геномі клітин організму. Коли вогнище активізується, вірус вибирається в кровоток і, за словами вчених, зоставляє слід зовні інфікованих клітин.

Це значить, що раптово стало можливо розрізняти здорові та ВІЛ-інфіковані клітини, а отже, клітини-кілери імунної системи теоретично зможуть відстежити та зруйнувати інфіковані клітини.

Але під час першого дослідження дії ромидепсин вченим не вдалося розпізнати ні єдиного признаку того, що імунний захист організму дійсно зміг знищити заражені клітини. Але хоча клітини, котрі інфіковані ВІЛ, стали видимими, менше їх не стало.

«Ми припустили, що імунітету просто було не вдосталь, щоб руйнувати клітини з ВІЛ. Тоді ми станемо розмірковувати, як ми могли би простягнути йому руку допомоги», - говорить Уле Смельц Сюгор із Орхуського університетського госпіталю.

Вакцина наразі підстьобує імунітет

В новому дослідженні вчені дали пацієнтам вакцину, котра, якщо вдвох словах сказати, мала за своїм наміром підготувати імунну систему організму до завдання по знищенню заражених клітин.

Цю вакцину раніше розробила невелика норвежська фармацевтична компанія, котра погодилась дозволити орхуських вченим опробувати їх препарат.

«Ми давали пацієнтам з ВІЛ вакцину в шість прийомів, підстьобуючи імунну систему, щоб та могла находити та знищувати клітини з ВІЛ. Таким чином, наш експеримент представляє собою комбінацію з двох ліків: ми з одної сторони стимулюємо імунітет, а з другої використовуємо ромидепсин, щоб стало можливим виявлення клітин, що заражені ВІЛ», - говорить Стеффен Лет. Він добавляє: «Це перше комбіноване дослідження, в ході якого був наданий вплив на загальне число клітин, заражених ВІЛ, в організмі. Ми побачили, що число заражених клітин в тілі зменшилось майже на 40 відсотків».

Критика за відсутність контрольної групи

Професор Йенс Лундгрен вважає, що нова наукова робота дуже цікава та добре виконана, але він не тільки аплодує успіхам.

«Якщо проявити небагато скептицизму, то можна поцікавитися, чому в експерименті не було контрольної групи (групи людей, котра не приймала препарат примітка редактора). Завдяки контрольний групі можна було би точно побачити, які зміни звязані з лікуванням, а також – випадковістю. Це звичайний прийом, котрий використовується в таких типах досліджень», - говорить Йенс Лундгрен. Він добавляє: «Що ще важливіше, це те, що вони добилися 40 відсоткового зниження кількості заражених клітин. Але скільки процентів потрібно насправді знищити, щоб вилікувати ВІЛ? Ми знаємо, що навіть дуже невелика кількість ВІЛ може розростися та знову розповсюдитися по організму.

Так що, якщо ми хочемо знайти ліки, ми повинні знайти можливість виявити та знищити всі клітини з ВІЛ, в кожному куточку організму. А це, мені здається, по-справжньому важливо. Але це не те саме, що неможливо. Вони в будь-якому випадку зробили великий крок в потрібному напрямку».

Коли у нас будуть ліки від ВІЛ?

Вчені в Орхусі і ті самі підкреслюють, що вони тільки на початку свого шляху розвитку, але цей шлях неквапливий, та немає ніякої впевненості в тому, що їх дослідження стане проривом.

Але якщо все піде так, як того хочу та надіються вчені, коли ми можемо чекати ліків від ВІЛ?

«Це дуже гарне запитання, котре мені часто задають, але я просто не можу дати на нього конкретну відповідь. Прогноз повязаний з безліччю невідомих. Але якщо говорити про деякі очікування, то мало хто розраховує, що це відбудеться в найближчі пять років», - говорить Уле Смельц Сюгор.

В теперішній момент орхуські вчені працюють над новим експериментом, в котрому вони сконцентрували всі свої зусилля, щоб знайти найкращий спосіб знищити ВІЛ-інфіковані клітини. Вони тільки що отримали міжнародний грант в 19,2 мільйону датських крон від міжнародного відділу фармацевтичної компанії Gilead Sciences, котрий та виділила на продовження пошуку ліків від ВІЛ.

Джерело: http://inosmi.ru
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: медицина,препарат,Орхус,дослідження,СНІД,ВІЛ/СНІД,вчені
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.