ІНВЕСТИЦІЇ В НАУКУ: ЯК ТРЕТІЙ СВІТ МОЖЕ СТАТИ ПЕРШИМ

04 червня 2016, 13:18
Власник сторінки
науковець, філософ
0
46
ІНВЕСТИЦІЇ В НАУКУ: ЯК ТРЕТІЙ СВІТ МОЖЕ СТАТИ ПЕРШИМ

Чи зможе Україна випередити розвинені країни при спробі реалізації стратегії випереджального розвитку? Логічно було б очікувати, що зусилля розвинених країн світу сконцентровані на радикальних проривах в галузі науки та освіти, приблизно так, як це було за доби індустріалізації розвинених країн. Але дійсність виглядає не настільки оптимістичною (чи навпаки песимістичною, якщо глянути з точки зору національного егоїзму).

Важливим показником реального ставлення до науки та освіти в суспільстві є оплата праці науковців. У нещодавно опублікованій новій книзі «Оплата професури» автор і його колеги редактори діляться результатами вивчення академічних зарплат, контрактів і пільг в університетах з державним фінансуванням у 28 країнах. Вони зображують світ розділеним на дві категорії – «з витоком мізків» і «з приростом мізків», в якому країни з великою кількістю ресурсів відкачують академічні таланти з бідних країн. Всі валюти були переведені в долари США за паритетом купівельної спроможності, заснованої на вартості набору товарів у Сполучених Штатах. Але вони також порівняли зарплати в кожній країні з середнім валовим внутрішнім продуктом на душу населення в цій країні, даючи зрозуміти, як оплачуються вчені порівняно з оплатою співвітчизників на інших роботах. Нарешті, в кожній з 28 країн було поставлене питання про необхідну середню зарплату вченому, щоб йому було достатньо для підтримки середнього рівня життя.

Скільки коштує професор? З точки зору купівельної спроможності, знову прийняті на роботу вчені в Китаї ($ 259 за місяць, розрахована за індексом даного дослідження) були в найгіршому становищі, їм платять менше, ніж колегам у Вірменії ($ 405) та Ефіопії ($ 864). Вчені Канади, де заробітна плата початкового рівня в середньому $ 5733, а також професорам платили в середньому $ 9485, мали більше причин для радості, ніж у Сполучених Штатах, де щойно найнятим викладачам платять в середньому $ 4950 і професорам $ 7358 – цифри, які ставлять Сполучені Штати позаду Італії ($ 9118), Південної Африки ($ 9330), Саудівській Аравії ($ 8524), Великобританії ($ 8369), Малайзії ($ 7864), Австралії ($ 7499) та Індії ($ 7433).

Один із найдивовижніших висновків по Ефіопії. Хоча середня заробітна плата в розмірі 1207 опускає ефіопських вчених на 4 місце знизу в частині досліджених країн, по відношенню до ВВП вона є надзвичайно високою або в 23 рази вище, ніж у середньому по країні, у порівнянні з США, Німеччиною чи Австралією, де вчені в середньому мають приблизно 2 ВВП на душу населення. Це показує, що в Ефіопії вчені дуже високо цінуються.
Росія була єдиною країною, чиїм вченим насправді платять менше, ніж середній ВВП на душу населення – менше 60 %.

У всьому світі викладачі повинні бути ударними військами в глобальній економіці знань. Але їм не платять, як треба. Таким чином, ми бачимо, що фінансування праці викладачів-науковців є достатньо скромним. Безумовно, з точки зору вітчизняного науково-педагогічного співробітника заробітна плата його колеги з розвинених країн виглядає більш ніж привабливо, але це не відміняє того факту, що наука та освіта не є пріоритетом у розвинених країнах. На неї, звісно, витрачаються, і вона рухається вперед, але навіть відносно це не можна порівняти з тими тектонічними зрушеннями та епічними зусиллями, які мали місце за доби індустріальних революцій. Наука та освіта постійно опиняються в сфері формальної уваги громадськості та політикуму, але, перефразовуючи відомий вираз, «їх люблять до глибини серця, але не до глибини власної кишені». 

Тобто витрати на науку та освіту повільно збільшуються, але не за рахунок провідних країн «першого світу». Фактично тенденцію покращують менш розвинені країни, які роблять ставку на науку та освіту як на важелі прориву в коло країн розвинених (досить згадати ту саму Ефіопію з її викладацькими зарплатами в 23 ВВП на душу населення).

Едуард Юрченко
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.