Майстри з приборкування хвиль. Морські справи запорожців

22 жовтня 2014, 01:17
Власник сторінки
журналист
0
59
Майстри з приборкування хвиль. Морські справи запорожців
Козаки та чайк

Секрети успіху запорозьких козаків



Військова майстерність запорожців - одна з тих деталей української історії, якою варто пишатися. Особливої уваги вимагають не тільки сухопутні, а і їх морські погоди - про останні в ті часи не могли мріяти ні Річ Посполита, ні Московія.
Завдяки вражаючій підготовці запорозьке військо з легкістю зупиняло агресію Османської імперії, визволяючи своїх побратимів з турецької неволі. До того ж, запорожці славилися своєю винахідливістю - вони першими використали у морських походах підводний човен-чайку. Безпалубний плоскодонний човен був здатний опускатися від воду та пливти зі швидкістю 15 км/год, що дозволяло козакам без труднощів тікати від турецьких галер.

Уже в 1613 році козаки двічі ходили на Чорне море, чинячи, за описом гетьмана Станіслава Жулкєвського, великі шкоди в землях турецького султана. За словами гетьмана, «цісар турецький вислав не малий флот, галери і чайки, в порт очаківський, аби козаків в тім порту погромити, як будуть повертатись, повоювавши кілька міст в Криму, бо їм тудою дорога назад на Низ, але вийшло навпаки, бо замість того, щоб їх мали турки громити, самі вони придибали нічними ділом необачних турків". Українські історики називають 1613 – 1620 роки героїчною добою козацьких морських походів. цього часу Війську Запорозькому вдолося захопити Синоп і Трапезунд, спалити Стамбул та потопити сотні турецьких галер. Пізніше турецький султан навіть змушуватиме Річ Посполиту якось вплинути на козацтво, аби припинити рушійні для турків морські походи.

Тож у чому полягав блискучий успіх запорожців у воєнних справах? Очевидно, чи не найважливішу роль тут відіграла підготовка. До морських походів козаки готувалися доволі ретельно. Окрім збої та боєприпасів, вони запасалися одягом та речами, конченим м'ясом, сухарями, крупами. Алкогольні напої були своєрідним табу - доля п'яниць очікувала їх за бортом. Перед виходом у море запорожці обирали старшого отамана, чітко визначали мету походу та розподіляли козаків на екіпажі.

З морськими походами запорожців асоціюються і самобутні козацька човни -чайки. Перед початком воєнних дій козацькі загони створювали немалі флотилії, що представляли собою до 100 суден. Над кожною чайкою працювало 50-60 козаків, кожен з яких мав конкретні обов'язки. Варто зазначити, що запорожці мали чудові організаторські здібності, завдяки яким судно було готове до виходу в море вже через кілька тижнів.

Своїм успіхам у великих морських походах казаки зобов'язані і легендарному гетьманові Петру Конашевичу-Сагайдочному, що очолював їх майже кожного разу. За гетьманування Сагайдачного відбулося остаточне організаційне оформлення Війська Запорозького. Народилися такі інститути козацького самоврядування як військова рада, рада старшини. Відбувся поділ товариства на полки, сотні та десятки на чолі з полковниками, сотниками й отаманами. Оформився також склад військових старшин — осавулів, судді, писаря, обозного та хорунжого. Особливою заслугою Сагайдачного став переможний похід 1616 року - разом з тисячною козацькою армією Гетьман захопив Кафу. Того часу Сагайдачний визволив величезну кількість українських бранців, котрих готували на продаж. Певно, у перемозі йому допомогла власна стратегія морських походів, що полягала у веденні бою на теренах ворога - черговий доказ винахідливісті та кмітливості запорожців.

На завершення хочеться підкреслити основні риси козацтва, які вплинули на їх успіх у боях. Це рішучість і активність дій, висока мобільність, ретельна підготовка удару, тверде і безперервне управління особовим складом під час морських походів, стійкий морально-психологічний стан та самоорганізація запорожців. Ці якості безперечно можуть бути характерними для ідеального воїна. Завдяки своїй витримці й мужності загалом, та вдалим морським походам зокрема, на той час козаки досягли своєї мети - збереження етнічної території українського народу.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.