Про перемоги і поразки на виборах

30 жовтня 2012, 18:58
Власник сторінки
журналіст, аналітик
0
277

Чому на округах Києва така проблема з підрахунком голосів?

Добігає кінця другий день підрахунку голосів. По партійним спискам опрацьовано 95% протоколів дільничних комісій, і, як і було прогнозовано – проходять 5 партій. При чому, виглядає, що підрахунок досить коректний, тому що практично збігається з даними екзит-полів

Партія регіонів перемагає в 10 областях. У всіх інших областях перемагає Батьківщина за винятком Львівської, де на першому місці Свобода. 
Однак, навіть якби вибори були повністю за пропорційною системою, то опозиція не святкувала б перемогу (в своєму попередньому пості я писав про ситуацію з УДАРом як партією центру, що зазвичай схильна до співпраці з владою). А при сьогоднішній змішаній системі доводиться констатувати про серйозну перемогу партії влади. Все – за рахунок мажоритарників, які могли вповні користуватись адмінресурсом. 

Опирався цьому явищу хіба-що Київ і Київщина, саме тому тут такі проблеми з підрахунком голосів. Наприклад, на даний момент в Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Миколаївській областях опрацьовано 99-100% протоколів. В той же час в Київській області – тільки 70% (в Києві – 88%, а на одному з найпроблемніших округів – 223 – взагалі тільки 44%). Зрозуміло, що такий повільний підрахунок в столиці і області зумовлений намаганнями сфальшувати результати виборів. Адже попри те,що тут провладні мажоритарники вклали дуже багато грошей для своєї перемоги, виборців це не переконало і вони проголосували за опозицію.

Питання в багатьох випадках були б зняті, якщо б слабші висуванці від УДАРу знялись на користь представників Батьківщини чи Свободи в округах 211 (Тєрьохіна), 215 (Іллєнка), 216 (Ляпіної), 217 (Бригінця), 222 (Андрієвського), 223 (Левченка). В такому випадку перемога останніх була б беззаперечною. Адже об’єднана опозиція зняла свого кандидата в 214 окрузі, де ударівець Чумак перемагає провладного кандидата Довгого. Але УДАР не показав щирості бажання перемоги над владою. Тому тепер опозиції доводиться відстоювати перемогу своїх кандидатів, яку вже було зафіксовано з допомогою паралельного підрахунку голосів (за протоколами з дільниць). До честі опозиції – вона змогла добре змобілізуватись, щоб забезпечити чесність підрахунку голосів. 

Однак, перемога ще не забезпечена. Чи не найбільша інтрига – це боротьба Іллєнка проти Гереги в 215 виборчому округу, адже там за паралельним підрахунком голосів Іллєнко перемагає всього на пару сотень. На сервер ЦВК вносяться неправдиві дані, тому зараз прямо в ОВК відбувається перерахунок голосів на дільницях, де підсумки було сфальшовано. За тим, що там відбувається, можна спостерігати тут

В підсумку, через значний розголос до ситуації в проблемних округах виглядає, що владі таки не вдасться дотиснути потрібний їй результат. І це буде найбільша перемога опозиції на цих виборах. Тому що попри всі можливості грошові мішки таки не потраплять до парламенту – народ не продався за гречку. А значить у демократії в нашій країні є майбутнє. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.