Чому добре, що переміг Обама

11 листопада 2012, 10:35
Власник сторінки
журналіст, аналітик
0
568

Перемога Обами корисна для України з економічної і геополітичної позиції

Свого часу американський науковець Едвард Лоренц вивів теорію, що помах крила метелика в Бразилії викликає ланцюжок складних кліматичних змін, що приводить до урагану в Техасі. Це всім відомий «ефект метелика». 

Чотири роки тому, зважаючи на цей принцип, я радів перемозі Обами, тому що покладав на нього великі надії у відновленні світової економіки. Адже, як ви пам’ятаєте, світ тоді вступив в надважку економічну кризу, відголоси якої чуємо й досі. 

Однак, Обамі таки вдалось подолати кризу в країні. І, згідно «ефекту метелика», це також відбилось і на нас. 

Саме тому, слідкуючи за останніми виборами в США, я знову вболівав за Обаму. Я сподіваюсь, що він продовжить відновлення економіки своєї країни (свій план розвитку бізнесу і створення нових робочих місць він вже представив), що позначиться на відновленні економіки перш за все в західному світі. 

Це важливо з геополітичної точки зору, адже в останній час ми спостерігаємо за значним зростанням Китаю, котрий представляє практично полярну точку зору процесів суспільного устрою. І між двома світоглядними системами зав’язується серйозне суперництво за світове лідерство. Не знаю як вам, а мене не вельми приваблює світове лідерство Китаю. Однак, він матиме для цього всі шанси, якщо так званий «західний світ» на чолі з США буде проявляти економічну слабкість. Саме тому так важливо, щоб США відновили свою економічну міць, як це було в післявоєнні роки чи в середині дев’яностих. Разом з тим США будуть дуже зацікавлені в піднятті економіки своїх партнерів на другому боці Атлантики чи Тихого океану. Зрозуміло, що ці процеси зачеплять і нашу країну, сприяючи економічному прогресу. 

Чи міг би це зробити Ромні? Так, міг би спробувати. Однак, виглядає, що у нього було б менше шансів на успіх принаймні тому, що він іще не був у керма, а Обамі тільки слід продовжити в наміченому напрямку. Але є іще одна причина, чому не Ромні. І вона знову ж таки пов’язана зі світовим суперництвом за лідерство. Як ми бачимо сьогодні, в орбіту Китаю входять країні, які ми не можемо назвати демократичними – чи йдеться про Венесуелу, чи Сирію, чи Росію. Росію? Напевне ще не зовсім. Ми бачимо як Росія співдіяла з Китаєм у справі військового конфлікту в Сирії. Однак, Росія дуже зав’язана і на західному світі. Поки що вона на роздоріжжі. І хто з двох суперницьких таборів зможе заручитись стабільною підтримкою Росії – той і буде у виграші в будь-якому випадку. Це розуміє Обама. Саме тому він вийшов з доктриною «перезавантаження». Воно стосується і України – ми бачимо, як в останній час наша країна все більше схиляється до тісного контакту з США поряд з відносинами з ЄС і Росією. Однак, ще більш важливо, щоб Росія таки схилилась до більш тісної співпраці з Заходом. Бо в такому разі вона не зможе проявляти надмірного тиску на свого союзника – Україну. Обама в цьому напрямку м’яко працює. У випадку ж із "яструбом" Ромні на Росію проявлявся б шалений тиск. Це ще більше відкинуло б її до співпраці з Китаєм. А це означало б, що Росія в свою чергу проявляла б такий же тиск на Україну, намагаючись вирвати з орбіти Заходу. Не впевнений, що це був би для нас найкращим варіантом. Принаймні я цього б не хотів. Тому таки добре, що він зміг! 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.