Щоб уникнути нових жертв

25 листопада 2012, 10:34
Власник сторінки
журналіст, аналітик
0
270

Українці мусять усвідомити трагічні уроки історії України в ХХ столітті, щоб більше їх не повторити

Вчора ми вшановували пам'ять жертв Голодомору. І певно у багатьох з Вас як і у мене виникало питання – за що? Тільки за те що називались українцями? Що хотіли самостійно сіяти й орати свій кусень землі? Що не корились планам Кремля, які повністю перекреслювали їх традиційний уклад життя? 

Так, тільки за те, що були загарбаними – українці так жорстоко поплатились.

В такий день дуже жаль за історію свого народу. Дуже жаль за ті майже 20 мільйонів жертв, які понесла Україна в ХХ столітті. Жоден народ в історії не ніс такі жертви. Це важко усвідомити, з цим важко жити. Але це необхідно, щоб винести уроки. Ми не можемо більше допустити повторення таких жертв! Ні участі в братовбивчих революціях чи війнах (революція 1917-21, Перша і Друга світові війни), ні недолугого управління, як було при Першій республіці (Грушевський, Винниченко, Скоропадський, Петлюра), ні беззахисності перед окупантами (як було під час Голодомору, нацистської окупації, чи в післявоєнні роки). 

Українці повинні пам’ятати про це. Адже зараз перед нами теж стоять виклики. Наша держава ще дуже хитка. І ми не маємо права втратити її (як було в 1918-21) чи знову статись маріонеткою (як це було в російській імперії чи СРСР). Ми мусимо бути сильними, щоб не допустити нових жертв. А для цього мусять старатись усі. Не думати, що якось воно буде чи «мене це не стосується». Не казати – не знаю, не хочу, не маю часу. Не ховатись за спинами інших. Наша держава – це наша спільна справа, тому старатись мусить кожен. 

Щоденна праця принесе свої плоди. Головне спрямувати зусилля в правильному напрямку. Дехто чекає революцій. Але прості рішення не діють. Потрібен конструктив. Тим більше творити завжди значно краще, аніж руйнувати. Тому нам треба зайнятись пошуками одне одного, тих, хто хоче, може і мусить працювати для майбутнього країни, об’єднуватись в групи чи долучатись до тих, які вже себе дієво показали, разом планувати, діяти, втілювати крок за кроком задумане. Така робота обов’язково зробить нашу країну міцнішою, країною, якою можна пишатись. І тільки в такій праці визріє нове покоління лідерів, тих, хто зможе взяти на себе сміливість стати кращою заміною нинішній владі й керувати державою відповідально. Щоб уникнути нових жертв.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.