Зайти в Київраду: місія неможлива

02 червня 2013, 09:24
Власник сторінки
журналіст, аналітик
0
307

Активістам вже давно слід було створити громадський орган на подобі тієї ж Київради. Тоді вони і могли б показати свою готовність до роботи в новій для себе ролі.

Сьогодні повинна була завершити свою роботу Київська міська рада цього скликання. Однак, відомо, що Конституційний Суд відкрив можливості їй працювати до жовтня 2015 року, коли відбудуться вибори місцевих органів влади по всій Україні. 

Опозиційні партії з цього приводу, зрозуміло, підняли шум. Тому що була реальна можливість  покращити свої позиції в Київраді, закріпити свого мера (хоч і в ролі весільного генерала) і з цим плацдармом мати кращі шанси в 2015. Однак, щодо подальших дій навіть тут позиція опозиції різниться. Один з народних депутатів-мажоритарників від Києва заявив мені в коментарі, що опозиційні депутати Київради не будуть складати мандатів, бо це позбавить можливості контролювати ситуацію в Київраді. Але бачимо і заяву київської «Батьківщини» щодо «обнулення» списків. Виглядає, що їм не зрозуміло, що треба робити.

Більш конкретною виглядає позиція громадських активістів. Деякі з цих людей, активно працюючи над точковими проблеми міста, розраховували цього року на виборах зайти до Київради. Однак, цей шанс увійти в реальну політику наразі втрачено. І ще два роки треба буде залишатись в уже закоротких для них штанцях «громадських активістів». Але чи дійсно ці штанці настільки закороткі? В мене це питання постало, коли активісти вирішили, що за проведення виборів в Києві будуть боротись до кінця. Ось і сьогодні збиратимуть підписи за заборону Київраді продовжувати свою роботу. 

Але справа в тому, що проблеми Києва – це не тільки ритуальні танці навколо Гостинного двору. Проблеми Києва – це убита комуналка і хаос з роздачею земель, це Генплан і незаконні забудови, це транспортні проблеми й інфраструктура, це умови для бізнесу і залучення інвестицій. Як ці активісти бачать розвиток цих важливих складових життя міста мені, наприклад, не відомо. Мало заявляти, що, мовляв, виженемо корупціонерів і дерибанщиків з Київради, треба запропонувати вагому візію майбутнього Києва натомість. Але цього нема. 

В цьому ключі активістам вже давно слід було створити громадський орган на подобі тієї ж Київради, провести кілька онлайн засідань з прийняттям конкретних до виконання рішень. Тоді і дурь кожного була б видна, і конкретна демонстрація, наскільки ці активісти готові до нової ролі, була б очевидною. Ось тоді, якщо б ці активісти показати нову якість політики, їх би й підтримали в прагненні потрапити до Київради. А інакше… Інакше працюватиме ця рада до 2015, та й годі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: Киев,вибори,Київрада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.