10 місць для туру вихідного дня

09 серпня 2013, 10:37
Власник сторінки
журналіст, аналітик
0
3158

Якщо вам цікаві подорожі, пізнання нових місць і хороше проведення часу, то можете скористатись маленьким оглядом, який я склав зі свого досвіду таких подорожей.

Київ – гарне місто. Але деколи хочеться від нього відлучитись на якийсь час. Відпочити. Хто має багато часу, наприклад, відпустку – їде десь на моря. А що робити, коли часу не так багато, наприклад, тільки вихідні? Я це питання для себе вирішив з допомогою однодневних (суботніх) подорожей в недалекі від Києва міста. 

Якщо вам цікаві подорожі, пізнання нових місць і хороше проведення часу, то можете скористатись маленьким оглядом, який я склав зі свого досвіду таких подорожей.  

Розмістив тут міста в своєрідному рейтингу цікавості перебування там, враховуючи добирання, багатство архітектури чи природи місця, цікавинки, історичний бекграунд, охайність і приємність місця. Так ось:

1. Умань.
В Умань потрібно потрапити обов'язково. Власне йдеться не про саму Умань як про парк «Софіївка». Цей парк мусить побачити кожен українець. Просто дивовижне місце для відпочинку. 
Парк дуже великий, тому з головою вистачить провести там цілий день. Вхід платний. 25 гривень (після шести – безплатно). В парку є готель де можна переночувати за 150 гривень. А ще можна покататись на човнах чи катамаранах, погодувати качок чи білок, покататись на конях чи велосипедах, чи просто повалятись десь на галявині. 
Сама Умань непримітна. Але є там ще одне цікаве місце – могила цадика Нахмана – засновника хасидизму. Хасиди вірять, що коли побувають на його могилі то отримають вічне життя після смерті. Тому сюди на початок вересня стікається зі всього світу багато хасидів. Якщо поїдете до Умані ближче до вересня – побачите там вельми екзотичну картину. Може, якщо буде цікаво, вас пустять і в саму святиню - мене пустили.
Доїхати до Умані можна з центрального автовокзалу – маршрутками за 60 гривень. Їхати по одеській трасі 4 години. 
Умань хороша тим, що тут хороше автобусне сполучення. Тому якщо одного дня вам буде мало – можете сісти на нічний автобус (наприклад о першій) і о 5 ранку бути в Одесі ще день провести на березі моря. Але це вже за вашими забаганками.

2. Чернігів.
Старовинне, ще княже місто. Багато пам'яток, особливо культових, по духу нагадують київські. Є монастир з печерами, схожими на київські, які заснував той же Антоній Печерський ще в 11 сторіччі. Є багато інших історичних пам'яток. Місто просто приємне для прогулянок. А ще можна податись на берег Десни і там провести час (вельми надається для купання). 
Доїхати можна маршруткою з Лісової за 30 гривень (їхати 2 години). Відправляються щопівгодини. З Чернігова так же.

3. Переяслав.
Ще одне княже місто. Тут княжив Мономах до переходу в Київ. Дуже шкода, що зараз воно сильно совєтизоване і його княжість і історична величина знівельовані, але все ж місто варте уваги. 
З княжих часів майже нічого не залишилось крім реконструйованої Михайлівської церкви (прототип був побудований в кінці 11 ст.), є декілька цікавих пам’яток 18 ст. (в одній з таких церков музей «вітчизняної війни»). 
Цікавинка міста - музей народної архітектури, схожий на київський Пирогів. Там є на що подивитись, тому місто варте відвідання. 
Доїхати можна маршруткою з м.Харківська. Відправляються по мірі заповнення. Коштує 40 гривень і їхати близько 2 годин.

4. Вінниця.
Недавно в рейтингу «Фокусу» Вінниця була названа кращим місцем для життя. Я б з цим не погодився, але місто варте принаймні його відвідання.
Хороша архітектура в центрі, не тільки культова, але й цивільна. Є жахливі совєцькі вкраплення повсюди, але загалом місто виглядає приємно. І трохи кумедно. 
Крім архітектури, парків в центрі і кафе обов’язково варто побачити спонсоровані Порошенком «співаючі фонтани». Шоу триває з 9 до 10 вечора. Так що назад доведеться повертатись нічним поїздом (їх тут є досить).
Їхати найкраще поїздом з головного вокзалу (чи електричкою). Розклад знайдете на сторінці УЗ. Квиток в середньому 60-100. Їхати близько 4 годин. 

5. Черкаси.
Мені дуже подобається це місто. Давньої архітектури, яку я дуже люблю, тут не багато, але місто дуже охайне і приємне для перебування. Правда цілий день там немає що робити, тому рекомендую виділити кілька годин і заодно відвідати Чигирин. Він знаходиться в 40 хвилинах їзди південніше Черкас. Це колишня гетьманська столиця України в часи Хмельницького. За совєтів там все історичне було поруйновано. Але при Ющенку тут відновили за історичними зразками резиденцію Хмельницького. Біля резиденції є невелика гора, де була укріплена фортеця в часи Дорошенка. Звідти чарівний вид на містечко. 
З Чигирина можна було б ще податись до Суботова, який за 14 кеме – там символічна усипальниця Хмельницького в церкві, яку бачите на 5 гривнях. Але туди важко добратись. Або власним транспортом, або ж стопом (дуже важко). 
А до Чигирина можна заїхати маршруткою від центрального базару Черкас (10 гривень, 40 хвилин їзди, відправляється щогодини).
В самих Черкасах рекомендую чарівне місце – пам’ятник, схожий київській «матері» (біля краєзнавчого музею), від якого фантастичний вид на Дніпро – воно тут широченне через кременчуцьке водосховище. До речі до Черкас будете проїжджати це водосховище по найдовшій дамбі в Україні – 13 кеме. Теж фантастичний вид. Дуже рекомендую!
Доїхати до Черкас можна комфортними автобусами з м.Харківська (відправляються десь щогодини, їхати 3 години і вартість 60 гривень).

6. Бердичів
Старе містечко. В 18-19 столітті було абсолютно єврейським. Більше того – було 5 за величиною в Україні! Специфічна єврейська архітектура в центрі присутня. Цікаві будиночки (зайдіть хоча б в дворик будинку на куті Лєніна і Лібкнехта, і да – совєтчина і тут на кожному кроці). Багато культових споруд, як не дивно, християнських. Зокрема, фантастичний по своїй масштабності фортечного плану монастир кармелітів з Маріїнським храмом. Є ще й інші цікаві храми, зокрема, Варвари, де в 1850 пошлюбив Ганську Бальзак. 
Ще в Бердичеві є чарівне озеро, де також можна приємно відпочити після прогулянки містом.
Доїхати можна через Житомир. Тому якщо не лінуватись, то при нагоді можна прогулятись і Житомиром. Тут є кілька цікавих культових споруд, які розміщені компактно довкола центральної площі міста. Тому це не займе багато часу, але варте того, щоб якісь годинки дві Житомиру приділити. 
Отож, з м.Житомирська кожні півгодини маршрутки до Житомира (є й прямі до Бердичева) – коштує проїзд 40 гривень, а їзда майже перфектною житомирською трасою займає менше двох годин. А в Житомирі по прибуттю на автовокзал можна пересісти на будь-яку попутну маршрутку до Бердичева (трохи більше години їзди, вартість 15 гривень).

7. Біла Церква.
Якщо комусь видається далеким (хоча абсолютно дарма) їхати до «Софіївки» в Умань, то можна знайти менш привабливий ерзац – парк «Олександрія» в Білій Церкві. Не такий багатий декором, облаштованістю, але великий. Ну і це ж природа. Хіба вона може бути не вартою уваги? Тому за браком часу можете на кілька годин сміло відправитись туди. 
Доїхати можна з багатьох точок Києва, зокрема, від головного залізничного вокзалу (відправляється кожні пів години, коштує, здається, 20 гривень, і їхати десь дві години). Парк знаходиться на окраїні міста, тому треба буде ще пересісти на міську маршрутку в центрі. Але це вже спитаєте місцевих ))

8. Батурин
Ще одна гетьманська столиця – і в часи Мазепи (після участі Мазепи у війні з Петром Батурин було повністю знищено), і в пізніші часи Розумовського. Так як все тут було поруйновано, то на сьогодні маємо тільки реконструкції давніх козацьких місць, відновлені також в часи Ющенка. Є тут цікава фортеця з резиденцією гетьмана, а біля неї цікава в архітектурному плані Вознесенська церква, побудована Розумовським – останнім гетьманом України, який тут і похований. Крім того в містечку ще можна подивитись величний палац Розумовського. На території комплексу є ще гарний парк. Але загалом відвідання цих пам’яток може зайняти кілька годин, тому решту часу можна провести на вельми гарних берегах річки Сейм, яка протікає поблизу. 
Доїхати до Батурина найкраще електричкою, яка відправляється з головного вокзалу (від платформ, що біля ресторану «Дрова») о 9.37 до ст. Ворожба (зупиняється ще на м.Видубичі і на Дарниці). Цей експрес проїжджає Конотоп, де і треба вийти. Їхати до Конотопа 3,5 годинки (вартість десь 50 грн - якщо немає квитків, то можна домовитись з провідником). В Конотопі за яких триста метрів від вокзалу є автовокзал, звідки курсують (нерегулярно!) маршрутки до Батурина (на розвилку, тому до самої фортеці в Батурині доведеться ще тьопати 3 км). Ввечері цією ж електричкою з Конотопа в 19.00 до Києва.

9. Буча-Ірпінь-Ворзель
Якщо не хочеться їхати зовсім нікуди далеко, то ці три містечка підійдуть якнайкраще. В Бучі є гарні озера, придатні для купання. Ще мальовничіші озера є в с. Мироцькому, що за 10 кеме від Бучі (можна доїхати маршруткою за яких 20 хв, ходить щогодини). В Бучі є чудовий парк. Відновлений недавно, тому вельми впорядкований, а доріжки чудово надаються до катання на роликах чи велосипедах. Соснові бори довкола сприяють екології легень. Та й взагалі мозги прочищає. 
Доїхати найкраще електричками з м.Святошино. Розклад дивіться самі
Хорошою альтернативою є Пуща. Правда тамтешні озера не надаються до купання. Але туди вельми цікавий трамвайний маршрут з Контрактової (№7 чи 12).

10. Вишгород
Ще один цікавий маршрут «для лінивих». Місто теж давнє. З пам’яток – цікава церква Бориса і Гліба побудована на колишньому княжому дитинці. А ще тут варто подивитись дамбу Київського водосховища, та й набережна самого «київського моря» варта уваги. Ну і якщо зовсім хочеться екзотики, то можна глянути на страусів чи знамениті пеньки в сусідньому з Вишгородом Межигір’ї. Ну, ви зрозуміли, про що я ;)
Доїхати до Вишгорода можна маршруткою з м.Героїв Дніпра (їздить дуже регулярно, півгодини часу і вартує, здається, 5 гривень). 
По дорозі назад можна зупинитись на Міністерському озері. Вельми мальовниче місце для відпочинку. 

П.С. Я впевнений на всі 100500, що є ще купа інших цікавих місць, куди можна податись з Києва на вихідні. Але я там ще не був, тому й не розповідаю ;)

Приємних вам подорожей! 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: Київ,Подорож Україною.,подорожі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.