Коли Україна отримає прощальний подарунок від Байдена

04 жовтня 2024, 10:20
Власник сторінки
експерт, політолог
0
Коли Україна отримає прощальний подарунок від Байдена

Періодом важливих рішень по Україні у Вашингтоні стають жовтень та листопад.

Тиждень, що минув після презентації американському політичному бомонду «плану перемоги» України, якій підготували в офісі президента Зеленського, підтвердив припущення: чіткі дії великого масштабу по підтримці України від адміністрації Байдена можливі тільки після виборів нового президента США 5 листопада.

Оскільки наразі всі дії та пріоритети діючого президента та його команди спрямовані на перемогу 5 листопада Камали Гарріс. Яка, щоб не робила вона сама та її передвиборчий штаб, тиждень за тижнем йде на виборчих перегонах «ніздря в ніздрю» з конкурентом Дональдом Трампом. Саме це дуже звужує можливості маневру та якихось радикальних зав та дій президента Байдена. Чи представників його адміністрації, яку самі американці зазвичай називають адміністрацією Байдена-Гарріс.

Образно кажучи, зараз кожну ніч перед сном Джо Байден задає собі питання не про те, що він сьогодні зробив для України, а про те, що він сьогодні зробив для перемоги Камали Гарріс.

І в умовах, коли Трамп посилює передвиборчі «лякалки» про те, як своєю підтримкою України адміністрація Байдена-Гарріс вперто підштовхує американців до прямої конфронтації з ядерною РФ і до Третьої світової війни, Байден до дня виборів гарантовано утримується від сильних кроків на підтримку України. Включаючи дозвіл бити західною зброєю по цілях в глибині РФ та запровадженню безпекових гарантій для України від нового нападу Росії.

Власне, це було зрозуміло й задовго до візиту президента Зеленського до США.  Але українською владою були сформульовані завищені очікування суспільства від презентації «плану перемоги» в США. В сухому залишку поки що маємо те, що офіс президента підготував чотири робочі пропозиції для обговорення, їх президент особисто представив діючому президенту та обом його потенційним наступникам, а також конгресменам.

Враховуючи те, що після повернення зі Сполучених Штатів президента Зеленського він та/або його офіс так і не оприлюднили українцям повністю цей «план перемоги» (хоча, за словами Зеленського, й планували це зробити), доводиться оперувати тією інформацією про цей доумент, що була оприлюднена у різних ЗМІ.

Судячи із неї, там найважливіші два пункти: отримання дозволу на удари західною зброєю вглиб російської території та отримання безпекових гарантій від нового нападу РФ. 

Отже, наразі у Києва є місяць на те, щоб до 5 листопада максимально чітко та реалістично підкорегувати-доробити свої очікування по цих напрямках. Із врахуванням фідбеку від американських та інших західних партнерів, яким був представлений «план перемоги». А також із врахуванням підсумків зустрічі Контактної групи з питань оборони України на рівні лідерів 12 жовтня у Рамштайні, яку очолить  президент Джо Байден.

Таким чином, виходить, що періодом важливих рішень по Україні стають жовтень та листопад. Частина з цих рішень буде ухвалена у жовтні (зокрема, у Рамштайні) й тоді ж буде повідомлено про деяки з них. А інша частина також буде ухвалена в жовтні без публічних повідомлень про них. Й українці та світ дізнаються про ці рішення тільки після 5 листопада.

За великим рахунком, чекати в будь якому випадку цих рішень все одно не довго. Рахунок йде на лічені тижні. Після чого є вагомі підстави стверджувати, що ми почуємо гарні новини від Білого дому. А наші вороги не тільки почують ті ж новини, які здадуться їм діаметрально протилежно поганими новинами, але й відчують на собі їхнє реальне наповнення. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.