Прем’єр-генератор Шмигаль української Нігерії

11 вересня 2024, 09:28
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
18
Прем’єр-генератор Шмигаль української Нігерії

Прем’єр Шмигаль гордиться, що Україна таки перетворилася у першу країну-генератор у Європі.

І його слова вже не вражають, а лише змушують задуматися, що чекає надалі енергосистему України. 

По-перше, потрібно розуміти, що на превеликий жаль Шмигаль говорить практично правду. І Україна дійсно у перерахунку на кількість населення скоро буде найбільш забезпеченою генераторами країною у світі. Правда, важко зрозуміти генераторну гордість прем’єра. Ми ракету в космос запустили чи винайшли супер-нанодвигун?

Шмигаль тішиться, що Україна таки перетворюється в європейську Нігерію. І нічого хорошого у цьому немає. У Нігерії проживає 220 млн. населення, а кількість генераторів становить 22 млн. штук потужністю 42 ГВт (це офіційні дані Енергетичної комісії Нігерії).

У Нігерії існують цілі кладовища генераторів – тому такими темпами Україні також варто подумати, що робити із поламаними генераторами.

В Україні населення 28 млн. – майже у 10 разів менше, ніж у Нігерії. Офіційних даних про кількість генераторів немає, але орієнтовно їх використовується більше до 2,5 млн. штук. Їх загальна потужність становить 2-3 ГВт. Це дійсно багато, але не найбільше у світі як каже Шмигаль.

Важливий нюанс. У Нігерії генератори «молотять» і працюють практично постійно. В Україні – лише у часи криз і відключень, яких насправді не було так багато. Тому і коефіцієнт корисної дії генераторів України та Нігерії відрізняться.

Є іще історія з пальним. У Нігерії власники 22 млн. генераторів щорічно використовують пального на суму 22 млрд. дол. (це також офіційні дані). В Україні немає офіційних підрахунків, але наявна інформація щодо продажу і використання пального дозволяє говорити, що споживання генераторам пального не є великим. Приблизно мова йде про 300 млн. дол. щороку. Але попереду особлива зима і суми можуть зрости.

Логіку Шмигаля та уряду зрозуміти важко. Для Нігерії генератори важливі для виробництва електроенергії. В Україні є більша проблема, якої немає у Нігерії – це холодні зими і необхідність опалення. Так, у нас намагаються «ліпити» когенераційні установки. Але це все тимчасові і перехідні рішення, які повинні використовуватися до того часу поки буде облаштована повноцінна нова система опалення. У нас же їх планують ставити як постійне рішення.

Тому як би не розвивалися події далі, але українська енергосистема вже не буде такою як раніше. І прикро, що її деградацію освячують на рівні уряду та влади.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,Нігерія,генератор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.