Переговорів України і Росії «немає», але газові результати будуть

10 вересня 2024, 10:24
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
43
Переговорів України і Росії «немає», але газові результати будуть

Якщо на клітці слона прочитаєш надпис «буйвол», не вір очам своїм

Транзит російського газу через Україну буде продовжений. І питання погодження умов договору, сторін та учасників транзиту, компаній, часу дії договору, юрисдикції, ролі та місця «Оператора ГТС України» у такій конструкції – це питання найближчого майбутнього. Цю проблему хочуть не затягувати, а вирішити до листопада-грудня 2024 року.

Слова президента Азербайджану Алієв про факт переговорів України, Росії та ЄС про транзит газу є цікавим насамперед з воєнної позиції. Як там було у Козьми Пруткова: «Якщо на клітці слона прочитаєш надпис «буйвол», не вір очам своїм». Адже після початку воєнної операції України на території Курської області Росії була озвучена офіційна позиція Росії, що будь-які переговори і робочі переговорні групи припиняють свою діяльність.

Із ким тоді веде переговори Україна та Азербайджан? І чи можна вважати, що відсутність прямих контактів України та Росії та розмова через посередника – це відсутність факту переговорів? Звичайно, що ні. І прямі контакти, розмови, погодження – це все, скоріше за все, присутнє у переговорах України та Росії. У даному випадку «немає переговорів» означає їх прискорену швидкість розраховану на швидкий результат.

Можна пропустити повз вуха слова Алієва, що до Азербайджану надійшло звернення від Києва, Брюсселя та Москви по питанню транзиту і тепер Алієв милостиво вирішує питання. Набити собі ціну – це вміють на Сході.

Але от інші слова Алієва відображають реальність: «Якщо транзит зупиниться, а це припаде на грудень, то кілька країн Європейського союзу зіштовхнуться із серйозними труднощами із фізичною доступністю природного газу. Ми просто хочемо підтримати ці країни та Україну, тому що якщо транзит газу зупиниться, то газорозподільна система України буде повністю паралізована».

«Паралізована» – це доволі песимістична оцінка. Але вірити байкам українських окремих представників про готовність України та ГТС гарантувати поставки газу внутрішнім споживачам без достатніх обсягів транзитного газу – не варто.

Поки що серед потенційних посередників, які будуть транспортувати газ до кордону України та Росії та оплачувати транзит газу через Україну, залишаються Туреччина, Азербайджан і ОАЕ. З європейської сторони – Австрія, Угорщина та Словаччина. Усі вони рівноцінно можуть отримати право бути стороною транзитного контракту. Так що виступ Алієва – це фальстарт. Переговори йдуть.

Для України новий транзитний контракт означатиме, що «Оператор ГТС» отримає орієнтовно половину від суми доходу від транзиту. Тому у кращому випадку якщо навіть ставка транзиту буде підвищена до 4-5 дол за 1000 куб м/100 км (формула може бути іншою, але сума буде така), то Україна отримає трохи менше, ніж зараз.

Якщо взяти за розрахунок середній показник 20 млрд. куб. м газу, то Україна отримає до 500 млн. дол. Це, звичайно, не 2 млрд. дол. як колись давно. Але буде вирішено два питання: газ для ГТС, що гарантує стабільність поставок газу населенню, і гроші на ремонти. Такими факторами, думаю, керується і нинішня влада.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: газ,Азербайджан
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.