Чемодан без ручки

24 липня 2024, 09:41
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
40
Чемодан без ручки

Пора підбивати підсумки ремонтної кампанії енергосистеми та розуміти із чим Україна буде входити в зиму 2024-2025 рр.

Але в Україні так не робиться. У цей час, зазвичай, українцям доносять інформацію, що «всьо пропало» і «кінець буде, але який ми вам не скажемо».

Компанія Рината Ахметова ДТЕК пішла саме таким апробованим шляхом. Керівник ДТЕК Сахарук окреслив ситуацію із найбільшим проблемною зоною енергетики – теплові електростанції. І відразу одна хороша новина: українцям сказали правду як треба готуватись до зими. Але давайте по порядку.

1.     «Розраховуйте на себе. Я не жартую. Все в наших руках і залежить від кожного з нас», - Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК.

Ну, ось і приїхали. Формально держава існує. Формально існує енергосистема – державно-приватна. Але виконувати свої зобов’язання щодо забезпечення населення електроенергією в періоди росту споживання – ніхто не буде.

Тут хіба єдине уточнення щодо слів «розраховуйте на себе». А де саме розраховувати на себе? У Нью-Йорку чи Лондоні? Чи мова все таки про Шепетівку? Словом, як казали колись у дитинстві: проблеми індіанців шерифа не хвилюють. Слова «шериф» та «індійці» потрібно замінити словами «ДТЕК» і «народ України».

Але хоча би в кінці літа українцям сказали кусочок правди.

2.     «Ми втратили 90% генерації, плануємо відновити 60-70%», - Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК.

Взагалі в умовах озвучених у квітні-травні оцінок наслідків ракетних ударів – це просто неможливо відновити 60-70%.

Але якщо планують відновити, то це вже добре. Тоді коли слідувати логіці попередніх оцінок ДТЕК і держави, то щось явно змінилось. То все було знищено безповоротно, то виявляється аж 70% можна відновити.

Отже, із 4 ГВт реальних потужностей ДТЕК у зимовий період можна буде включити 2 ГВт. Це буде дійсно хороший показник. Проте, питання наскільки стабільною буде робота. Але ж, виходить, пошкодження не були такими катастрофічними, що вже добре.

3.     «Донори не фінансують роботи та матеріали, а зараз це майже 70% вартості відновлення», - Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК.

Іще одна правда від ДТЕК. Ніхто нічого не дає. Немає ніякою «потужної» фінансової допомоги від США і ЄС. Усі озвучені «мільярди» допомоги – це більшою мірою стосується загальної допомоги «генераторами, кабелями і шурупами».

І я не думаю, що ситуація зміниться. Особливо якщо послухати перспективи ремонтів від ДТЕК. Лише у жовтні 2024 р. будуть укладенні договори про виробництво обладнання для ТЕС. І Сахарук каже: «З цього моменту розпочнеться відлік 12 місяців на виготовлення обладнання». Тобто, це ще навів не факт, що в зиму 2025-2026 рр. частина ТЕС ДТЕК зможе відновити свою роботу.

4.     «Частково якась генерація повертається до роботу», - Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК.

У продовження, що «не все так погано». Іще одне визнання, не всі об’єкти на ТЕС були знищені під корінь. До жовтня 2024 року будуть вводити в роботу. Нехай це не обіцяний «президентський 1 ГВт», але 500 МВт уже будуть грати роль.

5.     Я не вірю, що розподілена генерація може бути побудована централізовано. Це неможливо фізично.

Це не просто правда. Це рідкісна зараз реальна оцінка ситуації. Ключове у цьому – «централізовано». Це «активісти-волонтери-діячі» можуть критикувати радянську енергосистему, яку отримала у спадок Україна. Але у ДТЕК та «Укренерго» дуже добре розуміють саме цінність «централізованості» енергосистеми. Не буде ніякої обіцяної «Укренерго» чи її керівником Кудрицьким «розподіленої» енергосистеми. Це, вибачте, лапша на вуха для того, щоб зняти із себе відповідність.

Тому нехай у Сахарука, деяких інших менеджерів приватних і державних компаній залишається хоч трошки можливості давати реальну оцінку енергосистемі, а не перетворюватись у пропагандистів фантастичних проектів.

Але наразі світла в кінці тунелю для енергосистеми і ДТЕК дуже мало. ДТЕК мертво вчепився у свої пошкоджені ТЕС. Хоча вже зараз ці всі об’єкти нагадають чемодан без ручки. Нести важко, а кинути жаль.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.