Далі буде легше? Ні, звичайно

22 липня 2024, 09:34
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
75
Далі буде легше? Ні, звичайно

Завершилась аномальна спека і температурні рекорди. Виходять за фінішну пряму ремонти блоків АЕС. Будуть включатись в роботу невеликі, але важливі потужності теплової генерації.

Словом, життя налагоджується, світла буде більше вже у серпні, вересні-жовтні, «Укренерго» і Міненерго це підтверджують. Але ні – оманливий спокій буде тривати не довго. Далі легше не буде. А тому краще просто зробити висновки із літньої енергокризи-2024.

1.     Енергосистема України демонструє свою життєздатність, але вже не може гарантувати стабільні поставки електроенергії споживачам. Ні літом, ні зимою. І особливо у періоди спеки або морозів. Тривати цей період може суттєво більше 5 років.

2.     «Укренерго» та Міненерго тихенько пережили свій технічний камінг-аут. Лише через рік міністр Галущенко визнав, що ремонти підстанцій «Укренерго» у 2023 році не були завершені, значна частина з них залишається в стані оперативного ремонту. Галущенко прямо каже, що в Україні є мережі обмеження, а тому увесь обсяг виробленої електроенергії не можливо передати споживачам. Тобто, обсяги електроенергії є, а отримати її споживач не може. «Видишь суслика? А он есть!»

 

Більше 10 підстанцій «Укренерго» і далі потребують капітального ремонту, а міжнародні партнери грошей не дають, у бюджеті також грошей немає. Хоча, звичайно, у Міненерго і «Укренерго» цілком завжди винна лежить на ракетних ударах.

 

3.     Чи вистачить електроенергії зимою, коли завершать всі ремонти? Ні, звичайно. У літній пік погоди і ремонтів дефіцит в енергосистемі досягав до 4-5 ГВт. Все, що могла виробити енергосистема – це 8-9 ГВт при необхідних обсягах у 13 ГВт. Тому думки від представників «Укренерго», що дефіцит влітку був всього 1,5 ГВт або максимум 2,5 ГВт – це «такоє».

 

Навіть при дефіциті у 2,5 ГВт обмеження електроенергії у критичних регіонах не становило би більше приблизно 6 годин на добу. Тому нехай «Укренерго» продовжує далі малювати красиву картинку. Але це не допоможе зимою. Навіть коли буде супер-картинка: нехай будуть працювати 8-9 блоків АЕС, відремонтовані 2000 МВт теплової генерації, 1000 МВт гідро генерації і буде тепла зима.

 

В цілому зимою енергосистема буде мати гарантованих 11 ГВт потужностей. А потрібно буде у мороз і холод або сезонне критичне енергоспоживання – 15-16 ГВт. Тому знову будемо мати дефіцит 4-5 ГВт. Проте, через особливості функціонування енергосистеми взимку відключень буде скоріше за все більше.

 

4.     Давайте також про позицію регіональних обленерго, які вирішили не обмежувати своїх споживачів. Найбільш відомий приклад – Житомиробленерго. Відразу важливий нюанс. Ліміти для обленерго виділяє «Укренерго» і наскільки відомо за межі лімітів обленерго не виходили. Та й ліміти по суті поза законом і не стоять вище зобов’язань обленерго стабільно і надійно передавати електроенергію споживачам. Перевірка, звичайно, все покаже. Але будь-який суд (демократичний, хе-хе) стане на сторону обленерго. Да, безумовно, питання «справедливості» зараз переважує будь-який суд.

5.     Все, що залишається «Укренерго» – барахтатись у дрібних розбірках із Міненерго та «Енергоатомом» та перекладати з однієї хворої голови на іншу хвору голову проблеми в енергосистемі. Усі ці сенсаційні повідомлення про пожежі трансформаторів на АЕС (згоріло, два, нє, краще три – так серйозніше) – це, звичайно, дуже цікаво для телеграм-каналу «Рідкісна х..ня». Водночас, якось навіть дивно, що ніхто не сказав, що це інформація ворога, кремлівські наративи, на крайній випадок путінська пропаганда чи як там таке іще називають.

Отож, приблизний режим роботи енергосистеми зимою українці побачили. Відключення світла будуть, аварійні відключення блоків будуть, невдоволення людей будуть. Зате уряд, Міненерго, «Укренерго» скажуть класичну фразу «а ми казали…», знімуть із себе відповідальність, бо «попередили людей» і «створили українцям» умови для купівлі генераторів, сонячних батарей (для чого?), акумуляторів чи теплових насосів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,Минэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.