Як Польща хоче в’їхати в «зелений рай» ЄС на плечах України

10 липня 2024, 10:19
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
Як Польща хоче в’їхати в «зелений рай» ЄС на плечах України

Польща не втомлюється пробивати дно «товариша», «адвоката», «партнера» і «помічника» України.

Польський прем’єр Туск запропонував спалити польське вугілля, виробити додаткові обсяги електроенергії для України. Але за це Польща хоче, щоб ЄС, по-перше, оплатив таку електроенергію, і по-друге не вимагав з Польщі плати за викиди CO2.

При цьому для України шкурка не буде вартувати вичинки. Тому що за попередніми оцінками Польща може за рахунок свого вугілля поставляти в зимовий період до 10 млн. кВт-год на добу або до 300 млн. кВт-год на місяць.

Цього разу за рахунок намірів збільшити поставки електроенергії в Україну влада Польщі хоче вирішити свій вугільний конфлікт із ЄС. А також Польща хоче в’їхати в «зелений рай» ЄС на плечах України. Суть проблеми: Польща не хоче виконувати «зелений перехід» енергетики, не хоче закривати свої вугільні шахти, зменшувати видобуток вугілля, зменшувати викиди CO2, судиться із ЄС.

В принципі позиція Польщі правильна і національно-раціональна. Якщо США, Китай чи Індія не відмовляться від вугілля, то чого це має робити маленька Польща? Але Україні від цього не легше.

В Україні, до речі, якось мляво висвітлювали пропозицію прем’єра Польщі Туска. «На цей час ми працюємо над тим, щоб мати можливість спалювати польське вугілля, якого в нас зараз багато, щоб не платити за його спалювання, тобто за викиди, а електроенергію, вироблену польськими електростанціями з польського вугілля за європейські гроші, через наявний енергоміст спрямовувати до України», - це безпосередньо слова Туска. Як тут не згадати відомий вислів: і рибку з’їсти, і кісточкою не вдавитись.

В цілому взимку «Укренерго» очікує, що і Угорщина, і Румунія, і Польща не зможуть постачати більше електроенергії, ніж зараз влітку (приблизно по 30 млн кВт-год на добу). Відповідно у такому випадку Польща може отримати послаблення від ЄС для викидів, отримати гарантовану оплату електроенергії, вклинитися у продаж електроенергії для України і зайняти там більшу частку (тобто, витіснити поставки Угорщини і Румунії). Все чудово. Бінго. У поляків все добре. В українців – як завжди.

Важко згадати будь-яку енергетичну «співпрацю» України і Польщі, де би поляки намагались допомогти Україні та реалізувати спільну взаємовигідні проекти. Поляки завжди грали у футбол в одні ворота. Найбільш показова історія із будівництвом нафтопроводу «Одеса-Броди-Плоцьк». Польща плавно з’їхала з теми і слова «Плоцьк», «Гданськ» зникли із проекту. Україні довелось самостійно тягнути цю сумну історію.

Зараз поляки аж пищать від щастя, що Україна стала іще більше залежною від нафтопродуктів, які йдуть із Польщі і через Польщу. До ракетних ударів та пошкодження енергосистеми Польща іще рік тому готувалась імпортувати (тобто купувати в України) електроенергію через ЛЕП «Хмельницька АЕС- Жешув» та будувати нову лінію «Рівненська АЕС – Хелм».

Отак і живемо. Як у відомій казці про вовка і лисичку. Битий небитого везе.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Польща,уголь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.