Москітна енергосистема

12 червня 2024, 12:56
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
19
Москітна енергосистема

Президент Зеленський сподівається, що до початку зими Україна побудує 1000 МВт (1 ГВт) нових електричних потужностей, які будуть працювати на природному газі.

Ну, обіцянки у якомусь далекому майбутньому побудувати іще 3-4 ГВт залишимо поки що у спокої. Чому Зеленський взагалі про це говорить і чи реально дійсно побудувати хоча би 100 МВт газових теплових електростанцій до початку опалювального сезону?

Питання: для чого президент робить такі заяви? Відповідь: формування віри і впевненості у громадян, що проблеми із електроенергією будуть вирішені до зими, а тому ніхто не замерзне і не буде без світла по 12-14-16 годин на день.

Роз’яснення: навіть якщо уявити, що Україна побудує 1 ГВт нових ТЕС, то дефіцит потужностей, які не можна відбудувати до грудня 2024 року становить 3 ГВт. Іще 2 ГВт – це дефіцит, який тягнеться із зими 2022-2023 рр, коли не всі підстанції «Укренерго» відремонтували. Отож, загальний дефіцит становить 5 ГВт, а «побудуємо» лише 1 Гвт. Отож, нічого суттєвого така побудова не вирішує.

Питання: побудова 1 ГВт нових ТЕС – це ж ніби для потреб населення, щоб люди мали світло зимою? Відповідь: влада не дає відповіді на це питання та уникає прямої відповіді для чиїх потреб буде будуватися новий 1 ГВт електрики.

Роз’яснення: Слова Зеленського доповнює Кудрицький з «Укренерго», який конкретизував, що мова йде не про 1 ГВт (1000 МВт), а лише максимум про 600-700 МВт. І це планують будувати приватні бізнес-компанії, які озвучив Кудрицький (ОККО, МХП, BGV, Епіцентр). Проте, планові суми інвестицій вказують на те, що цих грошей вистачить в кращому випадку на 300-400 МВт.

Варто згадати план і розрахунок влади Києва про побудову міні-ТЕС на природному газі потужністю 620 Мвт. Так от їх вартість становитиме майже 1,5 млрд. дол., а час побудови – 12-15 років. Тому тепер можете самостійно уявити скільки часу і коштів потрібно на побудову 1 ГВт газових міні-ТЕС – не менше 2 млрд. дол. і не менше 10 років. Це не вітряки і сонячні панелі ставити, що також є трудомістким процесом.

Тому висновок – 1 ГВт нових ТЕС не буде забезпечувати населення. Це виключно справа бізнесу, для продовження робочого процесу, випуску товарів і продукції. Також потрібна річ.

Нарешті, питання, так скільки гігават чи мегават можна побудувати до початку зими? Відповідь влади ми почули – 1 ГВт.

Роз’яснення: виходячи із досвіду інших країн та компаній можна очікувати, що приватний бізнес може осилити установку приблизно 100-150 МВт газових теплових електростанцій до початку опалювального сезону.

Якщо би держава змогла знайти в країнах світу, де реалізують проекти побудови невеликих ТЕС, із невеликими блоками по 50-100 МВт та домовитись про передачу вже готових блоків Україні – це було би чудо. Але хто віддасть чи продасть свої блоки ТЕС, які чекали по 2-5 років? І далі знову чекати стільки років? Тому це слабореалізований варіант.

Словом, потрібно ремонтувати існуючі блоки. Іншого варіанту немає. Інакше всі ці плани нагадують перетворення потужної і масштабної (але підкошеної ракетними ударами та зношеністю) енергосистеми у роздріблену москітну енергосистему, яка не гарантує населенню стабільність подачі електроенергії. По суті на наших очах відбувається історична подія – деградація і «усушка» енергосистеми.

І плани «Укрзалізниці» побудувати для свої потреб 250 МВт газових ТЕС, а «Укрнафта» та «Укргідроенерго» беруть 300 млн євро у ЄБРР для побудови також своїх 100-150 МВт газових станцій – це все свідчення такого процесу перетворення у москітну енергосистему.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,энергоснабжение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.