Зароби на Україні

11 червня 2024, 10:59
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
19
Зароби на Україні

Поляки хочуть продавати Україні у 4 рази більше електроенергії – 1200 МВт замість нинішніх 340 МВт. Тому що переживають за українців, які можуть замерзнути зимою.

Чого тут більше: дійсного переживання і допомоги Україні чи звичайне бажання заробити на сусідові? Я думаю, що друге. Історія із зерном, дизелем, авто газом та іншими дрібнішими бізнесами – це все підтверджують.

Та й взагалі здається на третьому році війни вже немає сумнівів, що слова «допомогти Україні» магічним чином перетворюються у слова «заробити на Україні».

І приклад Польщі більш, ніж показовий. От дійшла черга і до постачання імпортної або аварійної допомоги електроенергії.

Правда, є нюанс. Смішний. Україні потрібно йти на поклон до європейського об’єднання операторів ENTSO-E та слізно просити дозволити зняти обмеження та дозволити Польщі постачати електроенергію в Україну. Іще свіжі розповіді «Укренерго», що приєднання до ENTSO-E як про великий здобуток України. А по суті ми поставили себе в залежність від ЄС.

Але історія про інше. Як Польща знову хоче допомогти Україні. З одного боку в України немає іншого виходу як шукати варіанти збільшення імпорту електроенергії.

Але ж питання у тому, що поляки її хочуть продавати більше як аварійну, де ціна удвічі більше. І тут постає вже наступне питання: якщо всі (і поляки також) так хочуть допомогти Україні, то чому не реалізувати механізм: Польща, Угорщина, Румунія та навіть Молдова передають електроенергію Україні, а оплату здійснює вже визначений орган, структура, організація Євросоюзу.

Да, сам пишу і сам сміюсь – ідеальна картина. Так зробили би дійсно друзі України. Але маємо те, що маємо – усі хочуть заробити на Україні.

А, розумію-розумію. Це тут в Україні війна. А поляки, угорці, румуни, молдовани мають заробити гроші. Тут і зараз.

Тому голова правління польської PSE (по типу нашого «Укренерго») Гжегож Оніхімовський прямо каже, що допомога Україні – це насправді не допомога Україні, а чистий бізнес. Адже потрібно просто спалити надлишок вугілля, виробити електроенергію і продати її в Україну. «Польща має великий надлишок вугілля, і вона може використати його, щоб допомогти Україні пережити майбутню зиму, оскільки у країни надто мало часу, щоб відновити зруйновані потужності», - Гжегож Оніхімовський.

Показова пасивна реакція на подібні заяви Польщі з боку ДТЕК, які самі не мають куди дівати своє вугілля, бо їхні ТЕС не працюють. Тут треба і свої, і України інтереси захистити, а не браслетик «Азовсталь» на руку чіпляти.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.