Чому 4,32 грн, а не 2,99 грн/кВт?

03 червня 2024, 11:49
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
29
Чому 4,32 грн, а не 2,99 грн/кВт?

Давайте іще раз про новий тариф на електроенергію для населення. Для закріплення уроку, так сказать.

1.     Влада має право підвищити тарифи. Хоч до 4 грн, хоч до 8 грн. Тут дискусій не може бути.

2.     Ключове для народу питання: Чому 4,32 грн, а не 2,99 грн або 5,5 грн? Розрахунки є, але вони стосуються затрат на розподіл-доставку (обленерго) і вартість виробництва електроенергії. Розподіл-доставка не перевищує 2,1 грн, а вартість виробництва на АЕС – 1,1 грн /кВт. Саме тому реальний тариф на 2024-2025 рр мав би складати 3,2-3,5 грн/кВ із розрахунку поступового росту затрат обленерго і Енергоатому.

3.     Сперечатись про тариф можна довго. НКРЕКП напише свій тариф для населення. Енергоатом свій. ДТЕК свій. Навіть Укренерго свій. По суті уряд має слухати НКРЕКП. Але в нашій системі координат влади це не є можливим. Ціна завжди є компромісом між політичними і економічними, а зараз і технічними факторами.

4.     Можна зустріти активні «роздуми», що Енергоатом настільки постраждав від ракетних ударів (хоча влучань по блокам і важливим об’єктам АЕС не було), що потрібно виробничу собівартість підвищити до 1,5-1,7 грн. Фактично в такому випадку тариф для населення мав би складати 3,6-3,8 грн/кВт. Але не 4,32 грн.

5.     Проте, 1,5-1,7 грн для «Енергоатома» означає отримання додаткових коштів у розмірі приблизно 12-15 млрд. грн. на рік.

6.     Давайте іще про якусь міфічну ціну у 4 грн за електроенергію, яка нібито десь є на якомусь ринку, загадково там формується. І тому для народу має бути також ціна не менше 4 грн. В умовах нинішнього «ринку електроенергії» – це взагалі абсурд. Так, є ціна електроенергії на комерційному РДН (ринок доби наперед) і становить вона 3,5-4 грн/кВт. Але от ви як пересічний українець, наприклад, купуєте електроенергію на ринку РДН? Ні. І я не купую. Ніхто не купує. І Енергоатом навіть не купує. А саме тому «Енергоатом» продає електроенергію населенню. Тому такі думки покликані підживити настрої «підвищення необхідне».

7.     Іще одне питання. Гроші з тарифу для населення не можуть бути скеровані на відбудову ТЕС і ТЕЦ. Не варто хейтити Ахметова і ДТЕК. Вони до історії з тарифами мають побічне відношення. Хоча, хто я такий, щоб заборонити народу виплескувати свою гнівну соціальну справедливість на олігархів?

8.     Експорту електроенергії немає. Навіть перетоки зараз не можна використати як бувало використовують «не за призначенням». Тому критикувати знов ж таки Ахметова чи ДТЕК, чи ЕКУ, чи інших трейдерів за «експорт» не можна. Але знову ж повторюсь: хто я такий, щоб заборонити народу виплескувати свою соціальну справедливість на олігархів?

9.     Яка роль «наглядачів» України: посольства США в Україні і МВФ. Раніше обидві структури давали «рекомендації» щодо підвищення тарифів для населення. І радше саме ці два суб’єкти відіграли ключову роль у тому, що владі фактично не дозволили залишити певний так званий пільговий обсяг електроенергії (100-150-200 кВт). І тим самим посольство США в Україні і МВФ «підрубали» владу у політичних намірах і далі використовувати тему «хороша влада дала народу дешеву електроенергію». Але водночас посольство США в Україні і МВФ дали «зелене світло» тим політичним або громадським силам, які себе вважають опозицією для критики влади: «погана влада гнобить народ і підвищує електроенергію в час війни». Висновків з цього не буде, бо «вічними лише інтереси США» та «інтереси капіталу» (у випадку МВФ).

10. Нарешті, насамкінець. Ви зауважили як моментально зникла «група підтримки» із блогерів та інших співчуваючих енергетиці, які останні пару тижнів шалено доводили, що потрібно підвищувати тариф? І це часто люди, які лише зараз взнали, що кондиціонери народу – це п’ята проблема при відключеннях електроенергії, бо є промислові вентиляційні, охолоджувальні, холодильні та інші системи, які жеруть в рази більше електроенергії. Хе-хе. Ну але для них підвищення тарифу – це був свого роду чарівний ключик, який вирішить проблеми в енергетиці.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.