Тарифна модель: «мир хатам, війна палацам»

27 травня 2024, 09:19
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
36
Тарифна модель: «мир хатам, війна палацам»

Підвищення тарифів на електроенергію виходить на фінішну пряму. Проте, варіантів все одно залишається багато.

Влада не може вибрати, яка пропозиція буде краще захищати «бідних» споживачів і ще краще карати високим тарифом «багатих» користувачів.

Все як завжди. Влада реалізовує енергетичну модель: «мир хатам, війна палацам». Погані «багаті» будуть платити більше, а хороші «бідні» - менше. Словом, електорат має бути задоволеним.

І хоча міністр Галущенко потішив заявою, що буде не один «соціалістичний» тариф, а 3-4-5 різних тарифів, але про сам обсяг кіловат і ціну за кожен спожитий обсяг – це питання іще обговорюється.

Найближчою поки що є диференціація тарифів, яка востаннє в Україні використовувались за часів Януковича. Ну да, нічого особливого нового придумати ніхто не може.

Але скоріше за все в результаті прихильникам ринку електроенергії (не його олігархічно-державному покручу) радіти рано. Боюсь, що буде як завжди пільговий тариф до 100-150 кВт (3,5 грн/кВт), тариф для решти населення від 100-150 кВт до 600 кВт (4 грн/кВт), понад 600 кВт (4,5-5 грн/кВт). Можливо будуть ощасливлені користувачі електроплит (3 грн/кВт). А також електроопалення на зимовий період до 3000 кВт на місяць (2,5 грн/кВт). Це лише один із варіантів. І найбільш лояльний по розміру тарифу.

 

Побачимо, який буде ближчий для серця президенту Зеленському. Все одно рішення перекладають на нього. Хоча формально підпише прем’єр Шмигаль.

На рішення по тарифах накладається історія із відключеннями електроенергії. І нічними у тому числі.

Об’єктивно тариф для населення підвищувати потрібно. Але не більше 3,5 грн/кВт. Усі інші слізні історії про розвиток галузі, ремонти і будівництво супер-чудової децентралізованої чи розподіленої енергосистеми за рахунок нових тарифів для населення – це просто лише іще один хороший привід для підвищення тарифів.

Просто більший тариф, а значить більше грошей для виробників електроенергії, не означає, що ці гроші можна буде освоїти. Є технічна і фізична межа.

Але то таке. Грунт для підвищення удобрений. Відключень світла достатньо, слізні історії про ремонти, розподілену генерацію, рятівні міні-ТЕС, іще більш слізні історії про відсутність експорту електроенергії – можна хоч і до 8 грн за кВт підвищувати. Народ поплюється, але промовчить.

Проте, повертаючись до заяви Галущенка про диференціацію тарифів. Думаю, що це поганий знак. Я завжди займав позицію, що коли ми живемо в ринку електроенергії, то має бути ринкові принципи тарифоутворення. Чим більший обсяг ви споживаєте (хоч у вас будинок на 10000 кв м, три сауни і п’ять теплиць квітів не для продажу – закон не порушуєте), але ви маєте платити меншу ціну за кіловат. Бо ви оптовий покупець – простіше кажучи. Якщо ви використовуєте прилади електрообігріву та плити, то для вас має бути окрема ціна, бо ви можливо незаможна людина, але колись послухали «реформатора» Яценюка і перейшли на електроопалення. Або будинки у вас були збудовані із електроплитами.

А от якщо ви споживаєте лише 100-150 кВт, то маєте платите максимальну ціну. Така формула «затрати плюс транспорт плюс обслуговування».

Проте дуже схоже, що саме «багатим» влуплять найвищу ціну. А з іншими споживачами будуть загравати. Бо можливо будуть вибори.

Отак будували-будували ринок електроенергії, а побудували черговий політичний режим із використанням енерготарифів. А ще сміються із угорця Орбана чи поляка Дуди, які випрошують або вимагають у ЄС пільги і субсидії для боротьби із високими тарифами, купівлю вугілля чи нафти, збільшенням вартості бензину. Або просто хочуть субсидій від ЄС «за все хороше».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,тарифы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.