Повістка у пологовому, жеребкування, в’язниця на вибір: армія та ухиляння

19 травня 2024, 15:34
Власник сторінки
Юрист, адвокат
0
521
Повістка у пологовому, жеребкування, в’язниця на вибір: армія та ухиляння

Як це відбувається в інших країнах

17 травня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10379 щодо посилення відповідальності за військові правопорушення. В ньому, зокрема, йдеться про підвищення штрафів за ухилення від мобілізації.

Коротко нагадаю: за порушення правил військового обліку штраф становитиме від 3400 до 5100 грн, повторно впродовж року – від 5100 до 8500 гривень, а в особливий період – від 17 тисяч до 25 500 грн.

За порушення законодавства про оборону та мобілізацію у мирний час передбачається штраф від 5100 до 8500 гривень для громадян, від 17 000 до 25 500 гривень – для посадових і юридичних осіб.

Штраф за повторне правопорушення впродовж року – від 8500 до 11 900 гривень для громадян, від 25 500 до 34 000 гривень – для посадових і юридичних осіб. За правопорушення в особливий період передбачено штраф від 17 000 до 25 500 гривень для громадян, від 34 000 до 59 500 гривень – для посадових і юридичних осіб.

Штрафи накладатимуть впродовж трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з моменту його вчинення. Штрафи зможуть призначати і заочно, без складання протоколу.

А яким є стан справ в інших країнах, де існує обов’язкова військова повинність, і яке покарання чекає на тих, хто її ігнорує?

Пропоную читачеві таку добірку фактів.

Швейцарія

У Швейцарії військова повинність для всіх чоловіків прописана в конституції. Сім років тому швейцарці провели референдум щодо відміни військового призову в країні. Результати говорять самі за себе: 73% населення проголосувало за збереження обов’язкової військової повинності.

Призовники, які потрапили на військову службу, проходять навчання у «рекрутських школах» тривалістю від 18 до 25 тижнів. Після цього їх відправляють по домівках. Але це ще не «дембель». Кожного року їх призиватимуть на 2-3-тижневі курси повторної підготовки. Ті, хто відслужив, мають право залишити бойову зброю та набої і зберігати їх вдома «на випадок війни».

До ухилянтів у Швейцарії особливе ставлення. Призовник, який з певних причин не може проходити військову або альтернативну службу, буде змушений платити податок 3% від своїх доходів, але не менше 400 швейцарських франків (близько 420 дол. США) до досягнення ним 30-річного віку. За безпричинне ухилення покарання одне – в’язниця.

Ізраїль

Призову до Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) підлягають незалежно від статі всі придатні за станом здоров’я громадяни країни, які досягли 18-річного віку. Повістку отримають і власники статусу постійного жителя країни. Відслужити доведеться чимало: три роки для чоловіків та два – для жінок.

Ухилятися від строкової служби в Ізраїлі – не зовсім вдалий задум. Тричі не з’явився на «цав рішон» (перший призов) – чекай ордер на арешт. Призовник, що знаходиться за кордоном, буде заарештований в аеропорту відразу після повернення.

Ухилення від призову вважається кримінальним злочином. За порушниками ведуть справжнє полювання,  військова поліція регулярно проводить облави. Покарання залежить від різних обставин, і часто все закінчується в’язницею – від двох до п’яти років. Та й після відбування покарання все одно доведеться віддати борг батьківщині, відслуживши увесь термін.

Але найгірше для ухилянтів ще попереду. Дані про ганебну судимість зберігаються в державних базах даних і не аби як псують життя порушника. Зокрема, негативно впливають на можливість подальшого працевлаштування, відносини з банками та в багатьох інших життєвих ситуаціях.

Мексика

У Мексиці призов – річ доволі специфічна й цікава. До війська беруть чоловіків у віці від 18 до 40 років. Але тут усе залежить від твоєї удачі. Адже визначають долю потенційного призовника за допомогою… лотереї.

Раніше кульку відповідного кольору діставали з мішка, нині – все комп’ютеризовано, але суть не змінилася. Якщо на твоє ім’я випадає біла кулька – ти майбутній піхотинець, чорна – звільняє призовника від строкової служби, але означає його перебування у кількамісячному резерві. У деяких містах лотерея має також блакитні кульки – служба на флоті. Термін строкової служби – 12 місяців.

Призовники, які не бажають служити, можуть працювати в соціальній сфері, брати участь у суспільно корисних програмах у галузі освіти, спорту, збереження культурної спадщини, профілактики наркоманії тощо. Яких-небудь серйозних покарань для ухилянтів від призову законодавством Мексики не передбачено.

Фінляндія

Призовний вік у цій країні – з 18 до 30 років. Строкова служба в армії зазвичай триває від 6 до 12 місяців. Усе залежить від побажань призовника та від роду військ, у яких він проходить службу. Строкова служба тут дуже схожа на контрактну. «Робочий день» з 6-ї до 16-ї години, а далі до дев’ятої вечора – вільний час (тебе ніхто не тримає в казармі).

Не порушуєш дисципліну – можеш їхати додому на вихідні. Проїзд оплачує держава. Маєш житло – держава оплатить вартість оренди або комунальні послуги. Встиг влізти в боргову яму – не хвилюйся, на час служби кредити в банках «заморожуються». До того ж строковики отримують грошову допомогу, розмір якої залежить від терміну служби.

Попри такі привабливі умови, призовник у Фінляндії має вибір. Строкову службу можна замінити альтернативною службою або… в’язницею з терміном ув’язнення 173 дні. Найцікавіше те, що арештант може залишати територію в’язниці в певних межах, що контролюються датчиком, прикріпленим до його тіла. Також арештований може «передумати» і в будь-який момент змінити ув’язнення на альтернативну службу, яка триває 347 днів. До того ж вищезгадана судимість не фіксується в особовій справі й не впливає на якість життя людини в подальшому.

Республіка Сінгапур

У Сінгапурі першу повістку хлопці отримують у… пологовому будинку, одразу після народження.  І це не жарт. Так держава заздалегідь нагадує батькам про обов’язок, що чекає на їхнього сина. Наступне нагадування хлопці отримують в 13-річному віці. Військова повинність у Сінгапурі – обов’язкова. Після досягнення повноліття юнаки поповнюють ряди збройних сил. Служба триває від 22 до 24 місяців.

Новобранець може обирати місце служби: збройні сили, поліція чи сили самооборони (наприклад пожежні частини), та більшість все одно потрапляє до армії. Після проходження служби чоловіки до 40 років зараховуються у резерв, де раз на рік мають проходити двотижневі збори.

Тимчасово «відкосити» від призову можуть хіба спортсмени-олімпійці. На інших ухилянтів від строкової служби в Сінгапурі чекає штраф до 10 тисяч місцевих доларів (близько 7 тис. дол. США). На особливо злісних – позбавлення волі терміном до трьох років.

Литва

У 2015 році Литва відновила обов’язковий призов до армії, що був скасований в 2008 році. Причиною такого рішення стало загострення геополітичної обстановки, зокрема, агресії Росії проти України. Військову повинність у цій країні мають відбувати чоловіки у віці від 18 до 23 років. Термін служби – 9 місяців. Із загального щорічного списку призовників до війська відбирають близько десятої частини.

За невиконання вимог закону про призов на призовника чекає штраф від 30–140 євро. За неявку до військкомату – 300 євро. Траплялися і прецеденти, коли суд збільшував розмір штрафу. Тільки в 2019 році в адміністративному порядку покарали майже 7000 ухилянтів.

Гіршим варіантом покарання за спробу ухилитися від обов’язкової служби є арешт терміном до трьох років. А за нанесення собі шкоди, симуляцію хвороби чи підробку документів призовнику «світить» від одного до п’яти років в’язниці.

Єгипет

У Єгипті під призов підпадають чоловіки віком від 18 до 30 років. Термін служби залежить від рівня освіти. Не закінчив школу – відслужиш три роки, закінчив – два, маєш вищу освіту – всього рік.

Тим, хто не відслужив, – за кордон зась. У Єгипті ухилянта від служби в армії ніколи не випустять за межі країни. Якщо ж призовник не з’явився на медичний огляд або не надав вчасно документи для підтвердження свого призовного статусу, йому доведеться відслужити один додатковий рік.

А тим, кому все ж таки вдалося сховатися  від призивної комісії  і перечекати до свого 30-річчя, доведеться сплатити чималий штраф – від двох до п’яти (а інколи й двадцяти) тисяч єгипетських фунтів (100–1300 доларів США). Альтернативою може стати реальний термін у в’язниці. Зокрема, за підробку документів із метою уникнути призову – від трьох до семи років тюремного ув’язнення. А найбільш злісних «ухилянтів» можуть кинути за грати на термін не менше семи років.

Південна Корея

Військовий обов’язок у Південній Кореї – від 18 до 35 років. На відміну від деяких інших країн, південнокорейські призовники не отримують повістки й за ними не ганяється місцевий «воєнком». Тут кожен сам вирішує, коли йому йти в армію.

Термін служби залежить від роду військ. 18 місяців для «сухопутки», 19 – для ВМС, і 22 місяці у повітряних силах. Після проходження строкової служби чоловік протягом наступних 5 років має щорічно відвідувати триденні навчання на базі, де він служив.

У республіці особливе шанобливе ставлення до діючих військових та тих, хто пройшов строкову службу. У них більше шансів знайти хорошу роботу.

Єдиною можливістю повністю уникнути призову є медичні протипоказання, зокрема, гомосексуалізм, який в країні вважається захворюванням. За ухилення від служби можна сісти до в’язниці строком на 18 місяців, а також отримати відмітку про судимість, що в подальшому серйозно впливає на можливість працевлаштування.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.