Іноземні інвестиції в Україну – перевірена ідея

04 квітня 2024, 23:34
Власник сторінки
0
8
Іноземні інвестиції в Україну – перевірена ідея

Нещодавнє покращення інвестиційного середовища та економічних умов в Україні має заохотити Сполучені Штати та інших західних союзників продовжувати підтримувати Україну

Фінансова допомога Україні є предметом бурхливих дискусій у Конгресі США, що робить невизначеними терміни та обсяг майбутнього фінансування. Радники з національної безпеки попереджають, що таке зволікання може призвести до того, що Росія незабаром виграє війну. Незважаючи на те, що існує двопартійна підтримка щодо надання допомоги Україні, деякі члени Конгресу висловлюють сумніви, оскільки угода, яка пов’язує надання військової допомоги з безпекою південного кордону США, зависає.

Деякі занепокоєння тих, хто в уряді США сумнівається в допомозі, пов’язані зі станом української економіки. Використання Україною західних коштів для стабілізації економіки країни протягом останніх двох років, що допомогло їй ефективніше протистояти Росії, повинно розвіяти занепокоєння тих, хто сумнівається.

 

Стан економіки України

Початок війни зруйнував економіку країни. У 2022 році Україна зазнала приголомшливих втрат до 33 відсотків ВВП, що призвело до найгіршої рецесії в її історії. Це спричинило різке зростання рівня бідності з 5,5 відсотка до 24,2 відсотка населення, що призвело до зубожіння 7,1 мільйона людей. Ще більше погіршила цей стан пов’язана з війною втрата годувальників: у період з лютого 2022 року по вересень 2023 року загинув 9701 цивільний, 17748 отримали поранення.

З переміщенням 9,1 мільйона людей і початком другої хвилі призову, метою якого було набрати до 500 000 солдатів, ринок праці залишився неукомплектованим і незабезпеченим. Згідно з нещодавнім звітом Світового банку, близько 15 відсотків фірм «довелося скасувати продажі внаслідок переміщення працівників, втрат на полі битв і призову на військову службу».

Загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури, спричинених війною, станом на квітень 2023 року становила 147,5 мільярдів доларів США (вартість відновлення), 1,5 мільйона будинків було зруйновано. Така розруха б’є по особистих фінансах українців. Згідно з опитуванням групи «Рейтинг», проведеним у вересні 2023 року, 60% українців відчули погіршення свого економічного становища, для 35% воно не змінилося, і лише 5% відчули покращення.

З огляду на обставини, прогнози Світового банку на 2023 рік були досить похмурими, прогнозуючи зростання не більше ніж на 0,5 відсотка на цей рік.

Але в 2023 році реальний ВВП України зріс більш ніж на 5 відсотків, і Міністерство економіки прогнозує зростання ВВП на 4,6 відсотка в 2024 році. Неочікувану економічну стійкість можна пояснити виключно зовнішньою фінансовою допомогою.

 

Як іноземні інвестиції допомогли Україні

Іноземні інвестиції допомогли Україні у кількох основних напрямках.

По-перше, інвестиції та позики відіграли вирішальну роль у підтримці економіки, пом’якшуючи інфляцію, тим самим зміцнюючи ринок праці та зменшуючи безробіття.

У зв’язку з серйозними збитками, завданими підприємствам, які склали 3,6 мільярда доларів США станом на березень 2023 року та вплинули на 84 відсотки компаній, доходи підприємств скоротилися вдвічі порівняно з 2021 роком. Щоб допомогти підприємствам відновитися, Україна надала значну фінансову допомогу через грошове фінансування (через надмірну гривневу емісію) бюджету, що призвело до приголомшливої інфляції.

Така жахлива ситуація залишила б економіку розбитою на десятиліття, якби не було отримано безпрецедентну фінансову підтримку в тому році (42,5 мільярда доларів у 2023 році проти 31,1 мільярда доларів у 2022 році).

Цей приплив грошей знизив інфляцію до 5,1 відсотка з 20,1 відсотка у 2022 році та збільшив валютні резерви України до історичного максимуму у 2023 році.

У результаті, згідно з опитуванням Світового банку (2023), більшість фірм виявилися стійкими та продовжували працювати: 59 відсотків довоєнних фірм були повністю відкриті та 21 відсоток закрито (лише 3 відсотки закрито назавжди), що допомогло Україні знизити рівень безробіття до 16,1 відсотка станом на грудень 2023 року порівняно з 29,5 відсотка в січні 2022 року.

По-друге, підтримка допомогла убезпечити український морський коридор, оскільки сільськогосподарський експорт є найнадійнішим джерелом її ВВП.

До війни Україна була одним із найбільших у світі експортерів зернових культур, орні землі становили 55 відсотків території України, а 14 відсотків населення було зайнято в сільськогосподарській діяльності. За даними Управління міжнародної торгівлі, сільське господарство склало 45 відсотків (22,2 мільярда доларів) доходів від експорту. Однак російська блокада чорноморських портів і знищення критичної інфраструктури різко скоротили поставки. Збитки, завдані лише сільськогосподарському сектору, оцінюють у близько 80 мільярдів доларів, що робить Україну однією з найбільш нестабільних країн у світі.

Проте до кінця 2023 року експорт зерна та олійних культур українським Чорноморським коридором досяг найвищого рівня, визначеного в Угоді про зерно, із прогнозованим зростанням вартості експорту товарів і послуг на 9,0 відсотка у 2024 році. 2024 року коридор має продовжувати працювати, щоб сприяти поверненню до довоєнних показників, коли 80 відсотків продукції галузі експортувалося, що є недосяжним рівнем лише за рахунок внутрішнього споживання.

Відродження економіки України залежить від іноземних інвестицій та кредитів. Дослідження, проведене за підтримки ООН, оцінює витрати на реконструкцію та відновлення зруйнованої війною України в 486 мільярдів доларів протягом наступного десятиліття. Негайне фінансування має вирішальне значення для підтримки бізнесу, компенсації збитків від війни та стабілізації зайнятості. Без такої підтримки нова хвиля міграції неминуча, що посилить неукомплектованість армії та брак робочої сили. Будівельний сектор вже зіткнувся з 50-відсотковим зростанням нестачі кваліфікованої робочої сили.

Україна пропонує сприятливе середовище для інвестицій

Нещодавнє ухвалення законопроекту № 9015 щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків та значного зниження корупції, як вказує Індекс сприйняття корупції Transparency International, створює безпечне середовище для інвестування як міжнародних, так і українських компаній.

Історично економіка України значною мірою залежала від таких галузей, як гірничодобувна промисловість, енергетика, виробництво сталі, машинобудування та хімічна промисловість. Інвестиційний ландшафт у цих секторах залишається перспективним. Завдяки стратегічному розташуванню України на перетині основних транспортних шляхів і її ключовій ролі як основного експортера зерна, агропідприємства пропонують переконливі перспективи.

Крім того, виробництво сталі відкриває значні можливості, враховуючи відродження України серед двадцятки провідних світових виробників чавуну та сталі. Крім того, гірничодобувна галузь є сприятливими напрямками для інвестування, про що свідчить інвестиція турецької Onur Group у розмірі 50 мільйонів доларів США в родовище графіту на півночі Хмельницького, а керівництво BGV Group активізувало гірничодобувну діяльність із планами видобутку піску в Житомирі та розвідки урану у Миколаєві, завершившись інвестиціями на суму понад 100 мільйонів доларів США.

Нещодавнє покращення інвестиційного середовища та економічних умов в Україні має заохотити Сполучені Штати та інших західних союзників продовжувати підтримувати Україну, включно з іноземними інвестиціями, і має придушити будь-які коливання з боку Конгресу США щодо цього.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: США,Україна,економіка,інвестиції,іноземці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.