Реальна перспектива енергосистеми

25 березня 2024, 09:51
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
20
Реальна перспектива енергосистеми

Енергетику України чекають скрутні часи. Ракетні удари далі ослабили енергосистему.

Ремонти, скорочення споживання, підготовка і розуміння, що енергосистему буде чекати зимою 2024-2025 рр. – це поточні цілі.

Енергосистема не була відновлена по початку минулої зими 2023-2024 рр. Орієнтовно на 1 листопада 2023 р. відновили на 3/4 (75%). Тепла зима врятувала ситуацію. Нинішні удари малюють перспективу у кращому випадку відновлення на 1 листопада 2024 р. на рівень 65%. У кращому випадку, якщо у майбутньому не буде більших пошкоджень.

Останні ракетні удари переслідують ціль фактичного знищення маневренної генерації – ТЕС і ГЕС – як основи балансуючого елементу енергосистеми.

У 2022-2023 рр. ракетні удари завдалась практично виключно по підстанціям «Укренерго», обленерго та підстанціям електрогенеруючих станцій.

ТЕС і ГЕС відіграють головну роль у недопущенні відключень споживачів і використання графіків відключень електроенергії. Якось навіть не зручно писати «а чим тут можуть допомогти сонячна і вітрова генерація». Тому що нічим.

Висновки реалістичні.

Перше – не було організовано ефективного захисту енергосистеми. Як в силу фінансових причин, так і технічних причин, неможливості замовити необхідне обладнання. Ну іще в силу традиційного «авось пронесе».

І особливо цинічно, нахабно і жорстоко по відношенню до українців виглядають хвастощі і самолюбування голови Агентства відновлення (колишнього «Укравтодору») Мустафи Найема. Він умудрився бути єдиним представником влади, який заявив, що насправді все було добре і його захисні споруди мало чи не врятували енергосистему України: «Захист спрацював з максимальною ефективністю на усіх підстанціях. Фортифікаційні споруди на всіх об’єктах витримали прямі та непрямі удари, забезпечивши повний захист автотрансформаторів та електричного обладнання».

Наявна інформація свідчить, що якраз у багатьох місцях влучань Агентство відновлення Найема іще нічого і не зробили, або пропустило терміни. Важко навіть сказати який був розрахунок – або «ракети закінчились», або «пронесе». Тому Найем має бути першим у списку на звільнення.

Це ж треба бути таким примітивним, щоб піаритися на горі і величезних проблем енергосистеми.

Друге. Неодноразово були заяви представників як влади, так і армії, що забезпечити системи протиповітряної оборони усі об’єкти енергетики не є можливим.

Третє. Відсутність плану і конкретних кроків з боку «Енергоатому», «Укргідроенерго», ДТЕК, «Центренерго», ТЕЦ, які би привели до переформатування енергосистеми. Сам пишу і сам не вірю у можливість навіть у мирний час провести такі роботи хоч за 10 років.

І тут питання не просто підсадити Україну на чергову імпортну голку та купувати електроенергію за кордоном. Це і не є можливим взагалі. А мова про перегляд роботи АЕС, ТЕС, ТЕЦ і ГЕС, які залишаться у строю. Об’єктивно це не є можливим на нинішньому етапі війни. Але і планів таких практично не існує.

Четверте. Традиційно у такій ситуації дуже вигідно «ловити рибу у мутній воду». Заяви ДТЕК Ахметова про знищення 50% своїх потужностей електрогенерації не відповідає дійсності. Звичайно, цього разу безпосередньо ТЕС Ахметова дійсно постраждали. Попередньо можна говорити про вихід у довгостроковий ремонт до 20% генеруючих потужностей ДТЕК. Проблема від цього не зникає, але і завищувати втрати для конкуренції у боротьбі за виділення державних коштів (яких і так мало), напевно, не варто.

На даний момент не можна сказати, яким буде пріоритет відновлення – або ГЕС, або ТЕС. Із розрахунку підготовки до зими, то ТЕС мали би відновлювати оперативніше. Тому для ДТЕК цілком справедливо робити акцент перед владою саме на першочерговому ремонті своїх ТЕС.

Зрештою, все впирається у розвиток воєнних дій на фронті і продовження ракетних ударів. Але навіть якщо припустити одномоментне припинення подібних ракетних ударів, то все одно у зиму 2024-2025 рр. енергосистема увійде іще більш ослабленою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,Ринат Ахметов,ДТЭК,Укргидроэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.