Про міфи про «доброго Байдена» та «злого Трампа»

11 лютого 2024, 14:55
Власник сторінки
Управляющий партнер Национальной антикризисной группы
0
27

Якщо уважно подивитися не на гасла, а прослідкувати за діями, то ви із здивуванням побачите, що Байден у багатьох аспектах продовжує політику Трампа. Розберемо цей висновок на молекули.

Забавно спостерігати як в українському ФБ зі всією пролетарською ненавистю лають Трампа, обвинувачують його у проросійськості, намагаються пристидити «адептів Трампа», прагнучи перенести примітивний «чорно-білий» дискурс української політики на зовнішній контур. Бажання пристидити «адептів Трампа» особливо смішно. Це ви кому говорите? Прихильникам Трампа у США? Так вони цього не бачать і їм, м’яко кажучи, плювати. Шукаєте «адептів Трампа» в Україні? Ну, таких не може бути, як і «адептів Байдена». Бо українці ніяк не впливають на американську політику. Ми можемо тільки вписувати свою політику в інтереси США. І все. Для цього самим треба перебудовуватись.

Особливу істерику у нас в ФБ викликали останні заяви Трампа, що він не захищатиме країни НАТО, поки ті не будуть платити по рахунках. Шановні, це не є окрема позиція Трампа. Це є позиція США, яка років 20 намагалися змусити країни НАТО виконувати ЗОБОВ’ЯЗАННЯ щодо витрат на оборону не менше 2% ВВП. Більш того, у Байдена теж така позиція, тільки він робить це більш витонченими способами. До речі, ще мало вимагає. Міг би вимагати перенесення золотого запасу країн Європи в США та багато чого іншого. Наприклад, збільшити витрати і до 3% ВВП. До слова, коли Британська імперія благала США їх захистити від Гітлера, то американці звісно почали допомагати. Після того, як Британія погодилась віддати США у користування всі свої бази в Атлантичному океані, потім змусила заплатити все за «ленд ліз». На цьому Британська імперія, у принципі, закінчилася. Чому вони пішли на це? Тому що у них вибору не було. Або знищення, або втрата імперії. Логіка Трампа, коли він погрожує НАТО Путіним – це те саме. Або вас буде рвати Путін, або ми вас захищаємо за гроші. Великі гроші. Те саме робить Байден. Тільки іншими інструментами, тому що у Байдена і Трампа однакові принципи на яких побудована їхня країна. Ці принципи можна описати фразою «менше платити та більше отримувати, користуючись зручним моментом». Цей зручний момент і настав.

Якщо уважно подивитися не на гасла, а прослідкувати за діями, то ви із здивуванням побачите, що Байден у багатьох аспектах продовжує політику Трампа. Наприклад, не знизив мита на китайські товари, викинув росіян з газового ринку Європи, змусив європейців платити більше за свою безпеку, у тому числі фінансувати війну України та Росії. Навіть дав дозвіл на початок видобутку нафти на Алясці, чим викликав шок у адептів його політики, оскільки це хотів зробити і Трамп. А зробив Байден. Все тому, що і Трамп, і Байден – це американські політики, які захищають інтереси своєї країни та виходять з принципу здорового глузду та принципу «кожен у цьому світі любить тільки себе, дружить за гроші, або через необхідність».

Саме тому, замість того, щоб займатися такою маячнею, як обсмоктувати промови Байдена та Трампа, краще сконцентруйте свою увагу на перебудові нашої державі. Зокрема, ВПК. Чим більше у нас буде своєї зброї та чим більше ми будемо самостійними у галузі свого ВПК, тим більш цікавими ми будемо і Трампу. Оскільки менше треба буде платити нам з бюджету США. І якщо теоретично почнуться перемовини Трампа з Путіним, то Путін змушений йому відмовити. Для цього потрібно поставити Трампа і Путіна в таке становище. Наприклад, розбомбивши всю їхню нафтову промисловість. Це, до речі, в інтересах Республіканської партії, яка є лобістом реального сектору економіки США: нафтова, газова, ВПК.

Взагалі навіть експертне середовище страждає на синдром короткої пам’яті. Я вже мовчу про інших. Тобто, коли Трамп зняв ембарго (яке наклав Обама-Байден) на постачання зброї в Україну та надіслав перші джавеліни у 17 році, надіслав стратегічні бомбардувальники літати над Україною у 21 році, коли росіяни проводили навчання у Криму у 21 році, з офіційним формулюванням «для стримування», дав наказ вдарити по росіянам у Сирії, дав наказ знищити генерала Сулеймнані в Ірані, зупинив будівництво Північного потоку-2 – це у нас вважається «проросійською політикою». А Байден, який і близько такого не робив і дозволив будівництво Північного потоку-2, не запустив «ленд-ліз» (який, до речі, ініціювали республіканці) – це «проукраїнська політика».

Досить мислити примітивними «чорно-білими» штампами. Світ не такий.

Взагалі, у мене складається враження, що американська «глибинна держава» грає зі світом у давно відому гру «поганий» та «добрий поліцейський». Це стара, але дієва техніка допиту, яка дозволяє добиватися того, що потрібна. Це коли «поганий поліцейський» активно пресує затриманого, погрожує засадити в тюрму назавжди, кинути в камеру до відвертих бандитів, може застосувати насильство тощо. Таку роль активно зараз грає Трамп. А потім приходить «добрий поліцейський» Байден, який послаблює наручники, наливає каву, «щиро» обурюється діями напарника (у наступному допиті «поганим поліцейським» може буде вже «добрий поліцейський»). Але «добрий поліцейський» пропонує не випробувати долю та піти на угоду зі слідством. В результаті отримують те, що хотіли обидва, оскільки обидва працюють в рамках однієї системи та на одних принципах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Байден,Трамп
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.