Залужний презентував дієву стратегію Перемоги

02 лютого 2024, 15:38
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
28
Залужний презентував дієву стратегію Перемоги

Це глибоко прорахована комбінація практичних способів виходу вже у другій половині цього року із позиційної війни.

Головком ЗСУ не часто презентує комплексні та дійсно проривні концепції ведення війни проти Росії. Такі концепції у виконанні Залужного завжди є поєднанням його дуже ґрунтовної теоретичної підготовки і унікального досвіду талановитого та успішного керівника у протидії такому небезпечному ворогу, як Росія.

Вже у попередній такій презентації восени минулого року у британському виданні The Economist «Сучасна позиційна війна та як у ній перемогти» він окреслив головні практичні напрямки дій задля того, щоб вивести ситуацію на полі бою із глухого кута та забезпечити перевагу Сил оборони над ворогом.

У новому глибокому осмисленні реалій війни, яке головком виклав у великому матеріалі для CNN, Валерій Залужний більш детально прописує комплекс завдань, які допоможуть досягти цієї мети. Йдеться про нову філософію ведення війни. Яка надасть можливість сформулювати унікальну стратегію і логіку та вже в нових умовах віднайти шлях до Перемоги.

І вирішити найголовніше завдання - прийняття нової точки зору на форми і способи застосування Сил оборони для досягнення Перемоги.

Основною причиною зміни стратегії, форм та способів застосування військ головком називає розвиток озброєння та військової техніки. А особливо - безпілотних систем, застосування яких стало масовим та дозволяє виконувати широкий спектр завдань, що постійно зростає.

«Безпілотні системи, поряд із іншими новітніми видами озброєнь, є чи не єдиним інструментом виходу з воєнних дій позиційної форми, які є у часі не вигідними для України з цілої низки причин», - підкреслює Валерій Залужний.

Разом з тим, у ситуації, яка склалася, є ще низка факторів, які безумовно впливають на рішення щодо пошуку нових форм застосування Сил оборони. Частина їх пов’язана із зовнішніми факторами -

  • нестабільна політична ситуація навколо України, що призводить до скорочення військової підтримки;
  • висока ймовірність провокування Росією ще низки конфліктів за прикладом Ізраїлю та Ємену і відволікання основних партнерів від підтримки України;
  • виснаженість у наших партнерів запасів ракет та боєприпасів до артилерії та ППО;
  • недостатня ефективність санкційної політики;
  • невизначеність подальшого характеру збройної боротьби такого масштабу та, як наслідок, складності для наших союзників у визначенні пріоритетів підтримки.
  • суттєва перевага у мобілізаційному людському ресурсі у противника;

а частина – із внутрішніми факторами:

  • неспроможність державних інституцій в Україні покращити стан комплектування Сил оборони без застосування непопулярних заходів;
  • недосконалість нормативно-правової бази, що регулює оборонно-промисловий комплекс у нашій державі, та часткова монополізація цієї галузі, що призводять до труднощів у виробництві вітчизняних боєприпасів, як наслідок – поглиблення залежності України від постачання союзниками.

На моє переконання, у новій концепції ведення війни проти Росії Залужному і його команді вдалося знайти ефективне поєднання ключових факторів, які вже забезпечують і забезпечуватимуть ефективність дій ЗСУ.

По-перше, це вміння передбачити ту обстановку війни, яка буде на початок воєнних дій, вміння витримати удар та дати гідну відсіч ворогу меншими силами за обмежених ресурсів, знекровити його ударні угруповання й тим самим виграти час для перехоплення ініціативи.

По-друге, це постійна плідна ревізія наявних спроможностей, від яких залежить результат ведення бойових дій.

По-третє, це вміння знаходити  шляхи здобуття переваги над противником.

Це все забезпечує унікальний досвід, який є найціннішим надбанням ЗСУ.

Саме з опорою на цей досвід Валерій Залужний проголошує необхідність створення нового дизайну операцій на основі наявних технологічних спроможностей. Який буде ґрунтуватися не лише на просторово-часових показниках воєнних (бойових) дій, а й переважно на створенні вирішальних умов та досягненні відповідних ефектів, які сприятимуть реалізації мети операції.

Відповідно, потрібні будуть зміни в доктринальних документах і формуванні абсолютно нової філософії підготовки і ведення бойових дій: «Поява нових самостійних операцій або їх поєднання приводить до необхідності створення нової організаційної структури. Усе це можливо буде при гнучкому і швидкому реагуванні державних інституцій на зміни».

Таким чином, головком ЗСУ обґрунтовує необхідність саме комплексного підходу для забезпечення перемоги на полю бою. Коли крім успішних дій власне ЗСУ для цього необхідні й нова якість роботи державних інституцій, їхньої спроможності реагувати на потрібні зміни.

За розрахунками Залужного, з якими погоджується іноземні партнери, створення нової системи займе до п’яти місяців: «Зазначений термін обумовлений необхідністю створення відповідних організаційних структур та їхнього комплектування, підготовки персоналу, ресурсного забезпечення, створення необхідної інфраструктури, логістики та розроблення доктринальної бази».

Зважаючи на це, у поточному році головними цілями будуть:

  • створення системи забезпечення Сил оборони високотехнологічними засобами;
  • впровадженні нової філософії підготовки та ведення воєнних дій з урахуванням обмежень;
  • у найкоротші терміни опанувати нові спроможності до ведення бойових дій.

«Отже, ми ведемо мову, що в сучасних умовах Збройні Сили України разом із іншими складовими Сил оборони Держави, володіють спроможностями, які дозволяють не тільки знищувати ворога, а й забезпечують існування самої державності. Тому вкрай необхідно скористатися можливостями, наданими новими умовами війни, для максимального накопичення новітнього бойового потенціалу, який дозволить меншими ресурсами завдавати супротивнику максимального урону, зупинити агресію і убезпечити від неї Україну в майбутньому», - завершує викладення нової філософії ведення війни головком ЗСУ. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.