Чудеса порятунку енергосистеми

17 січня 2024, 09:28
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
23
Чудеса порятунку енергосистеми

Якби я вчора прочитав інтерв’ю головного диспетчера «Укренерго» Віталія Зайченка, то можливо назвав би минулий пост «хвали-хвали мене моя губонько» зовсім по-іншому. Таки правда просочується як вода.

Якби я вчора прочитав інтерв’ю головного диспетчера «Укренерго» Віталія Зайченка, то можливо назвав би минулий пост «хвали-хвали мене моя губонько» зовсім по-іншому. Все таки правда просочується як вода.

https://www.epravda.com.ua/rus/publications/2024/01/16/708767/

Головний диспетчер «Укренерго» спробував розповісти реальну ситуацію в енергосистемі, окреслити майбутнє нашої енергосистеми, не зміг зовсім уникнути воєнно-політичних суджень. Але в цілому його розповідь заслуговує на повагу.

Висновки. Неприємні, але такі як є.

№1. Енергосистема розвалюється.

Це не означає, що завтра буде кінець і провалля. Ні, цей процес буде тривати і 5, і 10, і 20 років. Зрештою, він і тривав останні 30 років, але більше еволюційно. І тепер не важливо, що скаже представник «Укренерго»: що його не так зрозуміли, він не то хотів сказати, і взагалі все буде добре.

Але його характеристика проходження опалювального сезону дає чітке розуміння поступового розвалу енергосистеми. «Бог з погодою допоміг, «Укргідроенерго» більше виробило, ракетна небезпека знизила споживання, через негоду знеструмлені населені пункти», - перелічує причини проходження зимового маленького періоду морозів протягом 6-11 січня 2024 р. Теплий грудень, більше води у Дніпрі, тривалі аварійні відключення сіл і містечок – це рецепт успіху.

Просто маленький штрих, що чекає далі енергосистему. Головний диспетчер «Укренерго» радить: «Моя рекомендація тим, у кого є прилади, чутливі до рівня напруг, – купити стабілізатор напруги». Це порада від компанії, яка «забезпечує» частоту 50 Гц і напругу 220 В.

І коли журналісти питають представника «Укренерго» «яка ціль ракетних ударів», то він можливо всередині розуміє, яка реалістична відповідь.

№2. Міжнародним партнерам наплювати на енергосистему України. Знову, головний диспетчер може багато розповідати, але якби була підтримка, то про неї трубили би із кожного чайника. І питання навіть не грошей, які не дають, а у тому, що ЄС і США не пропонують розвиток енергосистеми. Усі ці «зелені переходи», сонце і вітер, водень – це добротні байки для отримання грошей з бюджету, але не для стабільного і по нормальній ціні постачання електроенергії споживачам.

№3. Відсутність планів розвитку енергосистеми. Запитайте сьогодні «Укренерго», який план розвитку енергосистеми хоча би до 2035 року. Його немає. Знову ж таки в інтерв’ю Зайченко десь починає мріяти, що було би добре побудувати нову «надійну систему». Головний диспетчер «Укренерго» якраз добре бачить як поступово історично розкладається енергосистема і розуміє, що на зміну має прийти нове.

№4. Відключення будуть, якщо не буде чудес. А саме на чудеса посилається представник «Укренерго». Ну як інакше оцінити слова, що лише Бог, погода, відсутність ракетних ударів та аварійні відключення сіл та міст дозволяють обходитися без графіків відключень.

Насамкінець два враження. Перше. Нарешті хтось таки проявив чесність та визнав, що всі ці бездумні заклики «Укренерго», Міненерго, уряду економити електроенергію – це пусті слова. «Треба подякувати тим, хто дослухається (економити). Якщо ж говорити про загальний рівень, то його не дуже видно», - цитата Зайченка. Ну хоч так. Для енергосистеми може допомогти лише примусове відключення.

Друге. Можна зауважити як головний диспетчер «Укренерго» декілька разів акцентує на тому, що енергосистеми була побудована і реалізована як кінцевий високотехнологічний «продукт» у СРСР. Не було би такого запасу і потужності – наслідки ракетних ударів були би інші і просто не було би зараз світла.

Отака у нас енергобезпека. Одні як Зайченко кермують куском штурвала, а інші катаються у США і ЄС, де «вішають лапшу», малюють презентації і заганяють додатково до російських ракет в піке енергосистему України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.