«Хвали-хвали мене, моя губонько»

16 січня 2024, 09:41
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
17
«Хвали-хвали мене, моя губонько»

Половина опалювального сезону вже минула. Ракетних ударів по об’єктам енергетики не було.

Залишається багато газу, відносно достатньо вугілля, не такий значний обсяг імпорту електроенергії. І це чудово, бо все далеко не так оптимістично на енергоринку.

Але у такому результаті заслуга виключно погоди і традиційного періоду святкувань і затишшя у робочих процесах до 20 січня. Нічого не змінилось. Тому скорочення роботи промисловості і споживання газу та електроенергії – це відчутний фактор зменшення навантаження на енергосистему.

Листопад і грудень були теплими. Холодні періоди із перервами на відлиги тривають лише 10 днів січня 2024 р. – одна декада. В умовах опалювального сезону цих 10 днів не є показовими. Тому попереду іще насправді доволі тривалий період зими – 1,5 місяці і березень.

Але ж ну хочеться показати, що «все круто». Тому хтось тішиться просто як дитина, хтось традиційно б’є себе в груди із криками «це наша заслуга», хтось розповідає про надзусилля і подвиг в енергосекторі. Словом, нічого у нашої влади та її громадських активістів не міняється – правду сказати не хочуть, а медаль на груди собі повісити хочеться.

Пам’ятаю як у 2020 році президент Зеленський на прес-конференції доводив журналістам, що саме влада знизила ціни на газ. Сперечався з ними, переконував, що не треба слухати тих, хто каже саме зниження ціни на нафту і газ зіграли головну роль. Хоча, це була правда – банально у тому сезоні обвалилась ціни на нафту і газ.

Вже підрахували скільки було витрачено газу, вугілля та імпортовано електроенергії. Я би іще додав, що не було планових обмежень електроенергії. Хіба було і є достатньо випадків аварійних відключень у грудні-січні, які сприяють зменшенню навантаження на АЕС, ТЕС і ГЕС.

Запаси газу у ПСГ складають 11,3 млрд куб м. Було накопичено 16 млрд. куб. м. Тобто, 4,7 млрд. куб. м або 30% газу було використано. Із цього обсягу 2 млрд. куб. м – вивезли за кордон європейські трейдери.

Знову ж таки згадуючи теплі листопад і грудень, то в умовах звичайних холодів додатково було би використано до 1,5 млрд. куб. м. Отож, у ПСГ було би зараз менше 10 млрд. куб. м. Але «було би» казати не правильно. Тому Україна завдяки погоді зекономила газу.

Запаси вугілля складають 750 тис тонн вугілля. В опалювальний сезон входили із запасами 1,3 млн. т. Тут ситуація не проста, але знову ж таки у владі уповають на подальшу теплу зиму.

Нарешті імпорт електроенергії також не був доволі суттєвим і склав 350 млн. кВт-г. Зважаючи, що все це обсяги для промисловості, то це питання до населення взагалі немає ніякого стосунку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: отопительный сезон
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.