Щодо рішення Інституту національної пам’яті Польщі про припинення слідства у спр

19 грудня 2023, 09:37
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
90

Рішення Інституту національної пам’яті (ІНП) Польщі про припинення слідства у справі операції «Вісла» викликає обурення

Рішення Інституту національної пам’яті (ІНП) Польщі про припинення слідства у справі операції «Вісла» викликає обурення в української сторони та частини польського суспільства, адже суперечить усім попереднім заявам і діям Варшави. Рішення прокурора ІНП, який 28 листопада п.р. закрив розгляд справи щодо операції «Вісла», на жаль, вписується в комуністичну риторику «розв’язання української проблеми» в Польщі. У XX столітті тоталітарні режими неодноразово намагалися «розв’язати українське питання», і примусові депортації були одним з інструментів такого «розв’язання». Акція «Вісла» тривала 28 квітня по 29 липня 1947 року. Більшість польських істориків переконані, що операція «Вісла» - це один з найбільших комуністичних злочинів проти українців. Військово-політична операція польської комуністичної влади стала інструментом етнічної чистки та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель. Вигнання нацистів із теренів Східної Європи в 1944–1945 роках супроводжувалося встановленням в цьому регіоні радянської влади чи комуністичних прокремлівських урядів. Місцеві комуністи відразу приступили до масштабних репресій з метою упокорення населення. Одним із інструментів, які вони використовували, стали масові депортації.

Спосіб виселення українців і лемків, а також вихідців зі змішаних польсько-українських сімей з теренів сучасної південно-східної Польщі прямо вписується в нелюдську сталінську систему. Будь-яка спроба виправдати сталінські злочини є спотворенням демократичного ладу та права людини на самовизначення. Наявні на сьогодні архівні матеріали стверджують, що першочерговою метою операції «Вісла» було т.зв «розв’язання української проблеми», тобто денаціоналізація, асиміляція та позбавлення прав власності. Принцип колективної відповідальності, метод, характерний для всіх тоталітаризмів і застосовувався до всього переміщеного населення.

На думку представників ряду громадських організацій та істориків Республіки Польща крапку в цій історії ще не поставлено. Ними планується спрямувати зусилля аби оскаржити рішення ІНП і провести справжнє розслідування цієї трагедії в історії українського народу.

Вже на сьогодні, десятки відомих поляків у відкритому листі до влади своєї країни виступили проти закриття прокурором відділу ІНП у Жешуві справи щодо акції «Вісла». Вони назвали цей крок утвердженням у демократичній Польщі комуністичної пропаганди й антиукраїнських наративів та закликали дати цьому оцінку.

Без сумніву - це питання не залишатиметься поза увагою Української держави і на офіційному рівні робитимуться відповідні кроки для цивілізованого врегулювання даного питання.

Українські й польські народи знають - виникнення проблем в українсько-польському питанні йде на користь лише нашому спільному ворогові – росії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.