Чернишов з "Нафтогазу": слово дав, слово забрав

07 грудня 2023, 10:57
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
30
Чернишов з  Нафтогазу : слово дав, слово забрав

Щодо інтерв’ю голови «Нафтогаза» Чернишова. В цілому більше нагадувало його втечу від питань.

Я от думаю, може пора Чернишова перевести назад в уряд, де він буде себе почувати комфортніше у морі слів та обіцянок.

Я так розумію, що можна було не міняти і залишити Вітренка чи Коболева. По суті Чернишов – це клон відомих реформаторів. Не минуло і року, а Чернишов (завдяки війні) реалізував практично усі плани і бажання Коболева-Вітренка.

Тарифи. Будуть рости і Чернишов навіть нічого і не планує робити для утримування їх на рівні 8000 грн. Хоча, дані про собівартість видобутку і ренту (плюс інші платежі) свідчать, що можна продавати газ навіть дешевше 8000 грн. Хочеться, звичайно, побачити таке-сяке обгрунтування підвищення цін на газ від Чернишова, а не чергове слідування «заповітам ЄС».

Іще досі пам’ятаю презентацію Мінекономіки у 2016 році, де обгрунтовували ріст тарифів на газ для населення від ціни 3600 грн до 6879 грн. «Додатково отримані кошти будуть скеровані на збільшення видобутку газу» - десь так, просто, по народному, підвищували ціну на газ. Тепер вже відомо, що ніхто ніякі гроші на збільшення видобутку не направляв.

Власне, видобуток газу. Тут Чернишов пробує зліпити собі образ «ефективного менеджера». Нехай пробує.

Для розуміння: видобуток у 2022 р. - 13,2 млрд. куб. м (12,5 млрд. – товарний газ), 2021 - 13,6 млрд (12,9 млрд.  товарний газ), 2020 - 14,2 млрд. (13,44 млрд. –  товарний газ).

Чернишов обіцяє, що усі пробурені «чернишовські» свердловини дадуть 700-800 млн. куб. м росту. Тобто, в принципі Україна просто вийде на довоєнні показники. Так, а в чому тоді «перемога»? При цьому, що до 500 млн. куб м – це буде технічний газ, виробничі потреби. Тобто, загальний видобуток зросте, а товарний газ – ні.

Монополія «Нафтогазу». Усі напевно зацінили як Чернишов викрутився, що ЄС нічого про монополію не каже і все чудово. Ну да, по законодавству у нас ринок газу, а реально монополія. Не будемо згадувати вульгарний анекдот про свічку, театр і «Ой, кто здесь».

Облгази, газзбути, трейдери – «Нафтогаз» все підім’яв під себе. Незаконно. По суті нічого би не змінилось у роботі облгазів і газзбутів, якби вони працювали далі на ринку. Але посмішило, що облгази у Києві, Полтаві і Одесі Чернишов не планує забирати: «не бачать для цього підстав і необхідності». Ха-ха. Отакий у нас ринок газу. Навіть монополізувати до кінця нічого не можуть.

Як тут не згадати «Укрнафту». Чернишов відмовляється від прав на цю супер-компанію. Забирай і концентруй повністю всі 100%. «Та нє, не надо, дел по горло». Ні, не так. «Ми просто про це не думаємо». Ха-ха. І щось там про корпоративну реформу говорить. Чернишов сам сидить на пташиних правах у «Нафтогазі» (це якщо дивитись очима ЄС), а тут пафосні роздуми про імлементацію, наглядову раду. Навіть сміятись соромно над таким. Ну, скажи прямо, що вже обіцяли компанію іншим «інвесторам».

Транзит газу. Тут все ясно. «Я нічого не вирішую, нічого не знаю». Що скажуть зверху – то і буду співати.

Продаж облгазів, реприватизація. Не встигли забрати і покерувати як вже продаємо. Зрештою, це і була головна ціль дійсно рейдерського захоплення цих підприємств – перепродати. Вдумайтесь у чисті і прозорі слова менеджера європейського рівня Чернишова: «Є певні юридичні процеси під час інтеграції, в тому числі з боку РГК. Але це питання завершено». Зрозуміли? Суд, апеляція, прокуратура, НАБУ, БЕБ, САП – байдуже, вже ніхто нічого повертати не збирається. Словом, краща європейська практика. Ха-ха.

Насамкінець про борги. Журналіст нагадав Чернишову, що той вимагав від бюджету 300 млрд. грн. Ось цитата Чернишова від березня 2023 року: «Ці борги (ТКЕ, облгази, ПСО), безумовно, накопичуються. Компенсації з боку уряду роками немає. Ви бачите, що сукупно ми наближаємося до суми 300 млрд грн, що є суттєвою частиною бюджету України».

А тепер Чернишов робить розворот на 180 градусів і каже: «Ні, таких цифр вже немає. Я їх ніколи не декларував». Ну, ви зрозуміли. Отакий у нас «Нафтогаз» - чесний, прозорий, тримає слово, непідкупний і багато інших хороших слів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Алексей Чернышов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.