«Чорна мітка» для Ахметова

17 листопада 2023, 09:50
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
25
«Чорна мітка» для Ахметова

На Ріната Ахметова посипались проблеми.

Розслідування журналістів по вугільним шахтам Ахметова у Росії, купівля пентахусу за 122 млн дол у Лондоні, невдоволення впливом і монополією Ахметова в енергетиці з боку спецпредставника Байдена в Україні Пріцкер – що об’єднує усі ці питання?

Або корупція, яку традиційно видно краще із США і ЄС, або бажання поставити хрест на олігарху, якого звати Ахметов. Був олігарх – і немає олігарха. Приклад або кейс Коломойского – показовий і демонстративний. Але про все по порядку.

1.     Президент США Байден прислав в Україну свого спецпредставника Пенні Пріцкер, яка вже «копається» в енергетичних питаннях нашої держави і яку в енергетиці не влаштовують «перекоси у бік Ахметова».

2.     Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив розслідування, де Ахметов постає олігархом, який у 2022 році купив пентхаус у комплексі Chelsea Barracks в Лондоні за 122 млн дол. Витік документів отримав назву Cyprus Confidential по аналогії із скандальними Panama Papers, які зіграли немаленьку роль у руйнуванні репутації та рейтингу екс-президента Порошенка. До речі, у медіа Порошенка часто вважають партнером Ахметова.

3.     Але це не найгірше. Виявляється, як стверджують у розслідуванні, Ахметов увійшов у змову із російським банком «Сбербанк» для вирішення проблеми своїх вугільних шахт у Ростовській області Росії, які були куплені іще у 2012 році. Ахметов через свою компанію «ДТЕК» брав кредит на 400 млн. дол від російського «Сбербанку», а потім через спеціально створено кіпрську офшорну компанію Fabcell Ахметов передав права («золоту акцію») банку Росії «Сбербанк». Власне, так потім Росія і отримала право забрати російські шахти Ахметова. Договорняк? Дуже схоже.

Не допомогли Ахметову, ДТЕК і «СКМ» оправдання по усіх цих питаннях. Кредит у Росії у Ахметова лояльно і скромно назвали «стандартною практикою для українських позичальників». Невдале намагання залишитись власником шахт у Ростові у Азметова назвали – «ситуація кардинально змінилася». У перекладі на людську мову все це означає – «это другое» або «а нас за что?»

Не зумівши погасити увесь негатив Ахметов задіяв «морально-етичні» аргументи. «А я армії допомагаю і гуманітарку видаю» - приблизно так можна назвати терміновий і несподіваний прес-реліз Ахметова про суму допомоги. Ахметов передав 6,7 млрд грн (197 млн дол). Ну, як кажуть, шо міг – то і дав.

Можливо Ахметов не знає, але останні півтора роки багато українців допомагають. Але не всі ведуть скрупульозний підрахунок.

І от тепер спецпредставник президента США Пріцкер, яка буде контролювати процес відновлення, виділення грошей і шукати для американських інвесторів хороші «кейси» для інвестицій. І називають обленерго («Херсон-», «Житомир-», «Кировоград-», «Чернівці-», «Рівнеобленерго».) російської VS Energy, які можуть піти на повторну приватизацію в інтересах компаній США. А є ще обленерго VS Energy, які Ахметов купив у росіян («Київобленерго» і «Одесаобленерго») і які хотів іще купити.

Словом, Ахметов вже може навіть заважати. І, зрештою, не треба забувати, що скоро вибори.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: SCM (СКМ),Ринат Ахметов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.