Свій шатдаун ближче до тіла

16 листопада 2023, 18:17
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
40
Свій шатдаун ближче до тіла

Так можна пояснити – чому американські можновладці підтримку нашої країни знову принесли у жертву задля того, щоб уникнути зупинки роботи (шатдауну) уряду США.

Тобто, повторилася ситуація півторамісячної давності, коли задля скорішого ухвалення у Конгресі рішення про тимчасове фінансування уряду США до 17 листопада й уникнення шатдауну тодішній спікер Палати представників республіканець Кевін Маккарті відклав питання голосування за допомогу Україні у невизначене майбутнє.

Щоб ухвалити таке рішення він пішов на ситуативну домовленість з противниками-демократами. За що і був показово покараний – з ініціативи республіканських радикалів-прихільників Трампа Палата представників Конгресу США вперше у своїй історії 3 жовтня відправила спікера у відставку. 

Наступник Маккарті, республіканець Майк Джонсон, з моменту свого обрання на пост спікера відразу відклав питання допомоги нашій країні «у довгий ящик». І підтримав ініціативу про розділення допомоги Ізраїлю від допомоги США нашій країні та Тайваню.

І у той час, як президент США Джо Байден намагався переконати Конгрес США підтримати допомогу як Україні, так і Ізраїлю, і затвердити новий пакет допомоги обсягом 106 мільярдів доларів (більш ніж 61 мільярд доларів у пакеті – це фінансування на допомогу Україні), Майк Джонсон приклав всі зусилля ло того, щоб пакети допомоги Україні та Ізраїлю розглядались Конгресом окремо, а «український» пакет розглядався разом із асигнуваннями на безпеку кордону з Мексикою. 

В результаті зусиль нового керівника Палати представників 14 листопада Палата представників США схвалила законопроект спікера Майка Джонсона про двоетапне тимчасове фінансування уряду без виділення коштів на допомогу Україні та Ізраїлю.

Таке рішення Палата представників ухвалила, щоб запобігти шатдауну.

Після чого законопроєкт про тимчасове фінансування, у якому відсутня додаткова допомога Україні та Ізраїлю, ухвалив  Сенат Сполучених Штатів.

«Завдяки двопартійній співпраці ми зберігаємо уряд відкритим без жодних «отруйних фінансових пігулок» чи шкідливих скорочень життєво важливих програм - це чудовий результат для американського народу», – заявив перед голосуванням лідер більшості в Сенаті Чак Шумер

Тепер документ відправиться на стіл президенту Джо Байдену.

Президент Байден заявив, що готовий підписати схвалений Палатою представників законопроект про державне фінансування, якщо його прийме Сенат. 

Про це повідомило CNN з посиланням на неназваного представника Білого дому. Це дозволить фінансувати уряд на поточних рівнях видатків і розподіляє дати закінчення фінансування. Приблизно 20% федерального уряду буде фінансуватися до 19 січня (зокрема військового та житлового будівництва, справ ветеранів, транспорту та енергетики), а решта 80% – до 2 лютого.

За відсутності рішення Конгресу про продовження підтримки нашої країни пакети допомоги нашій країні від США суттєво зменшилися у розмірах. Пентагон публічно заявив, що вони вичерпали 96% відсотків своїх коштів для надання допомоги Україні у сфері безпеки.  «Ми продовжимо передавати пакети, вони просто стають меншими. Тож ми дуже просимо Конгрес ухвалити запит із додатковими асигнуваннями, який надіслав президент, аби ми могли надалі задовольняти потреби України на полі бою», - заявляла минулого тижня заступниця речника міністерства оборони США Сабріна Сінгх. 

Найближчим терміном, коли у Конгресі США зможуть ухвалити новий пакет з підтримки Україні є грудень цього року – січень 2024-го. Конгресмен-республіканець Дон Бейкон заявив, що у Палаті представників загалом вже знають, що робити із законопроєктом щодо допомоги Україні, а також, скільки приблизно грошей хочуть виділити Києву.

Він підтримав прагнення республіканців винести допомогу Україні на розгляд окремо, але розглядати її у тандемі зі зміною законодавства США щодо посилення перевірок мігрантів на кордоні.

«Мова йде більше про опрацювання деталей щодо убезпечення кордону. І як тільки ми узгодимо ці питання, я думаю, вже наступного місяця ми зможемо проголосувати щодо допомоги Україні», – зазначив Бейкон.

Конгресмен зауважив, що за таких умов допомогу Україні погодять не раніше січня – після того, як Конгрес профінансує уряд та уникне … правильно - потенційного шатдауну.

Зі свого боку Чак Шумер також пітвердив, що Сенат США за декілька тижнів планує розглянути об'єднаний пакет законопроєктів, який включає допомогу Ізраїлю, Україні, Тайваню та посилення кордону. Зайнятися цим пакетом сенаторри планують після святкування Дня подяки, який відзначається 23 листопада. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.