Абсурди Чернишова з «Нафтогазу»

13 жовтня 2023, 09:56
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
140
Абсурди Чернишова з «Нафтогазу»

Або чому вартість газу буде зростати

Абсурдність у нашому сучасному українському житті – це вже норма. Але навіть у абсурдності можна ставити рекорди, що і довів голова «Нафтогазу» Чернишов.

Напевно слово «абсурд» із наголосом на першому складі – це відображає нинішній стан «Нафтогазу». Колись перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов навіть не міг і уявити як точно його вимова і наголос цього слова (він його популяризував) впишеться у стилістику і манеру Чернишова.

Абсурд перший.

Виявляться кожному українцю держава, «Нафтогаз» і напевно особисто Чернишов доплачує за газ. Так каже Чернишов. Дешевий газ, мовляв, пора ціну підвищувати.

Можна сміятись нескінченно, бо Коболев і Вітренко, які постійно вимагали росту цін на газ, доволі швидко пройшли реінкарнацію та відродили себе у Чернишові.

Що там доплачує держава?? Повна собівартість видобутку газу сьогодні складає 2300 грн, податки, рента і інвестиційна складова – іще до 2500 грн, умовний прибуток «Нафтогазу» - до 600 грн. Тому реальна ціна газу навіть у мовах зміни курсу валюти, подорожчання матеріалів не може складати вище 5,5-6 тис. грн за 1000 куб. м. Ну ще накинемо 1000 грн за пусті свердловини Чернишова, які десятками вводять в дію, але дебіту, видобутку товарного газу вони не показують.

Навпаки, Чернишов мав би подякувати кожному українцю, який якраз і доплачує (переплачує) сьогодні за газ і за ці гроші оплачують дивні заяви Чернишова.

Але зате відчувається прямий зв'язок Чернишова із авторами вимог чи то Держдепартаменту США, чи то посольства США про так звані реформи, де підвищення тарифів на газ і електроенергію для населення проходять червоною лінією. Zer gut Valdemar. А нє, не то. Very good, Oleksiy!

Абсурд другий.

У продовження попереднього абсурду. В Україні відбувся ринок газу. Тому ціни на газ мають бути ринкові. Як це поєднується із тим, що «Нафтогаз» монополізував ринок транспортування, розподілу газу (облгази) і ринок продажу газу? Чиста монополізація. Ідеальна.

Звідси і появляється Абсурд третій.

Багаті мають платити більшу ціну на газ. І те, що 93% обсягу газу споживає населення до 3000 куб. м на рік – це байдуже. Є багаті, є бідні. Чернишов захищає бідних. Але ми вже не один раз чули цю слізну історію, яка потім завершувалась тим, що тарифи на газ підвищували і всім іншим українцям. І піди докажи потім Чернишову, що європейський (це ж ключове слово?) і світовий ринок газу показує нам, що чим більше ти газу споживаєш – тим меншу ціну платиш.

Абсурд четвертий. «Нам потрібна реформа енергетичного сектору країни вже сьогодні», - каже Чернишов. Вибачте, а що робили усі попередні 10 років? Ніби ж реформували.

У цьому ж контексті голова «Нафтогазу» виступив за посилення ролі наглядових рад у діяльності держпідприємств. Самому Чернишову має бути смішно. А нічого, що самого Чернишова, а перед ним Вітренка обирали без наглядової ради? Крісло не тисне?

Зрештою, наглядові ради не виконують ефективну роль. І не можуть. Вони дієві для приватних компаній, з приватним капіталом. У державних компаніях їх роль зовсім інша. Вони лише виступають у ролі «узаконеної і контрольованої корупції» з боку представників міжнародних компаній.

І на цьому абсурди Чернишова не завершуються. Є видобуток газу, є транзит газу, є підземні сховища, є «павербанк Чернишова». Абсурдів буде іще багато.

Поєднання непоєднуваного, доктор Джекіл і містер Хайд, роздвоєння свідомості, наявність в одній голові протилежних думок – лікарі називають такий стан «шизофренією». Одним словом, абсурд. З наголосом на першому складі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.